wtorek, 4 sierpnia 2015

Makrela pieczona z nutą curry

Ryby mimo ze bardzo je lubimy niestety pojawiają się w naszym jadłospisie zbyt rzadko. Dlatego żeby nadrobić ten błąd zakupiłam ostatnio kilka świeżych makreli. Bardzo lubię te rybę nie tylko jak wędzoną, ale świeża dobrze upieczona to naprawdę pyszny obiad. Wykorzystałam pomysł Kasi doprawiając rybę mieszanką curry. Polecam wszystkim rybożercom. 



Makrela pieczona z nutą curry
  • 2 makrele patroszone
marynata:
  • łyżka oleju rzepakowego
  • ½ łyżeczki curry indyjskiego
  • sól
  • pieprz mielony najlepiej młotkowany z kolendrą
  • ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • sok z ½ cytryny
  • koperek



Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Ryby umyć osuszyć, natrzeć marynatą w środku i na zewnątrz. Odstawić na 1h do lodówki. Rozgrzać piekarnik do 180 st. Makrele włożyć do naczynia żaroodpornego (bez przykrycia) i wstawić do pieczenia na ok 30 minut. Udekorować koperkiem. Gotowe.

2 komentarze: