poniedziałek, 29 czerwca 2015

Tort owocowy szachownica

Długo się zbierałam ale w końcu się udało, przygotowałam tort szachownica na urodziny męża. Jako pomocy dydaktycznej użyłam doświadczenia koleżanki Karoliny, która tutaj pięknie wyjaśniła jak i co się robi żeby wyszło. I co i prawie wyszło idealnie. Co prawda dekoracja tortu nie była tą zamierzona ale przemilczę te wpadkę. Do masy do przełożenia użyłam serka Almette owocowego, mam nadzieje że zachęci to was do eksperymentowania z tymi serkami i wzięcia udziału w tym konkursie Almette. 
Dodam, że warto mieć 2 takie same formy do pieczenia. Biszkopty z przepisu od Karoliny



Tort owocowy szachownica 
  • biszkopt jasny 
  • biszkopt ciemny 
  • 500 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietany kremówki
  • fix do śmietany
  • opakowanie serka Almette z owocami leśnymi
  • 100 g czekolady deserowej lub gorzkiej
  • owoce (truskawki i czereśnie)
  • mięta do dekoracji
biszkopt jasny:
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 130 g cukru
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej 
biszkopt ciemny:
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 130 g cukru
  • 80 g mąki pszennej tortowej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 30 g ciemnego kakao



Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier, a następnie delikatnie ubijając dodać żółtka. Obie mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta mieszając drewnianą łyżką. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ale tylko dno, boków formy niczym nie smarujemy. Wlać ciasto i włożyć do piekarnika nagrzanego do 160ºC (dolna i górna grzałka) na około 35-40 minut (do suchego patyczka). Wyjąć i z wysokości ok 60 cm spuścić blaszkę na podłogę, dzięki temu biszkopt nie opadnie, bo powietrze uwięzione na dole wydostanie się do góry ciasta. Biszkopt odstawić do ostygnięcia. Chłodny wyjąć z foremki i pokroić na blaty.

Z biszkoptem ciemnym postępujemy tak samo, dodając tylko kakao do mąki. 

Upieczone i ostudzone biszkopty położyć na blacie.  Pierwszy biszkopt przekroić dokładnie na pół (nie ruszać biszkoptu, pozostawić obie warstwy na sobie!). W środku po odmierzeniu równej odległości od brzegów biszkoptu wyciąć koło o średnicy ok 18 cm., używając formy do tortownicy i ostrego noża. Biszkoptu dalej nie rozdzielać, tylko w środku mniejszego okręgu (tego o śr. 18 cm) wyciąć kolejny okrąg, ja użyłam do tego małej obręczy. Uzyskaliśmy trzy równe okręgi. Tak samo postąpić z drugim biszkoptem, pamiętając że okręgi muszą być w tych samych odległościach. 

Delikatnie rozłożyć biszkopty.  Do największego jasnego okręgu włożyć średni ciemny okrąg, a do środka najmniejszy jasny. Do największego ciemnego włożyć jasny średni i najmniejszy ciemny. Z resztą postąpić tak samo. Ja zrobiłam tort z 3 warstw.  

Przygotować masy. Śmietanę ubić na sztywno dodając na końcu fix. Czekoladę rozpuścić w miseczce w kąpieli wodnej.  250 g serka mascarpone dodać do czekolady, wymieszać. Dodać 3 łyżki ubitej śmietany i wymieszać. Kolejne 250 g mascarpone dodać do śmietany i wymieszać. Odłożyć kilka łyżek do miseczki, bo tym będziemy smarować boki tortu. Do reszty dodać serek Almette i wymieszać. 

Na paterę położyć pierwszą warstwę biszkoptu z jasnym dużym okręgiem, posmarować połową owocowej masy. Przykryć warstwą z ciemnym biszkoptem, posmarować masą czekoladową. Na górę położyć ponownie okręgi z dużym jasnym biszkoptem i posmarować resztą białej owocowej masy.  Brzegi tortu posmarować odłożoną śmietaną.  

Jako że nie wyszły mi te dekoracje do brzegów tortu co chciałam użyłam ażurków czekoladowych niestety gotowych. A wierzch tortu udekorowałam owocami truskawkami, czereśniami i mięta.  



8 komentarzy: