poniedziałek, 1 czerwca 2015

Tatar z łososia i szparagów

Okazuje się że szparagi można całkiem spokojnie jeść na surowo, wiedzieliście? Wystarczy dobra marynata, kilka dodatków a staną się idealnym elementem tatara z łososia. Bo szparagi kochają łososia, a on je. Wszystko na prawdę się dobrze komponuje z dodatkiem winegretu.  To ciekaw odmian dla popularnego tara z łososia. Zapraszam. Porcja na 2 osoby.



Tatar z łososia i szparagów
  • 4 zielone szparagi
  • 100 g łososia wędzonego
  • 1/2 jabłka zielonego
  • 3 rzodkiewki
  • cebula dymka zielona część
  • sól morska prowansalska
  • świeżo mielony pieprz do smaku
  • trójkąt z chleba chrupkiego
  • natka pietruszki
winegret cytrynowy:
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • szczypta soli morskiej prowansalskiej
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • szczypta cukru wg smaku
  • szczypta liści tymianku świeżo otartych
  • natka pietruszki do dekoracji



Najpierw należy zrobić sos winegret. Czosnek bardzo drobno posiekać. Wymieszać z musztardą i solą. Dodać tymianek, sok z cytryny i ocet balsamiczny, energicznie mieszając trzepaczką, wlewać oliwę aż powstanie gładka emulsja. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Skosztować i ewentualnie skorygować smak solą, pieprzem i / lub kroplami soku z cytryny.

Szparagi umyć, odłamać końce, drobno pokroić (na pewno drobniej niż u mnie). Czwartego szparaga za pomocą obieraczki do warzyw pociąć wzdłuż na wstążki. Wstążki odłożyć na bok, skropić sosem winegret. Pozostałe szparagi w miseczce wymieszać z częścią sosu. Łososia, 2 rzodkiewki, dymkę i jabłko pokroić na drobne kawałki, dodać do szparagów, wymieszać. Delikatnie wymieszać. Na talerzu ułożyć kopczyk z masy, na wierzch położyć wstążki ze szparagów, plasterki z ostatniej rzodkiewki i udekorować pietruszką, posypać świeżo mieloną solą prowansalską i pieprzem. Skropić sosem.



2 komentarze: