niedziela, 7 czerwca 2015

Kaczka z jabłkami

Dzisiaj  mimo trudności z używaniem klawiatury udało mi się stworzyć post i zapraszam Was na tradycyjna polska kaczkę z jabłkami, klasyk polskiej kuchni. Wystarczy sól, pieprz, suszony majeranek i dobre kwaśne jabłka, a mamy pyszny, aromatyczny obiad. Taka kaczka będzie miała aromatyczny farsz, chrupiącą, przypieczoną skórkę i miękkie mięso w środku. Zapraszam bo to wcale nie jest trudne.


Kaczka z jabłkami
  • kaczka ok. 2 kg
  • 4-5 jabłek najlepiej szare renety
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżka soli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżeczka ziaren kardamonu 


Kaczkę natrzeć mieszanką przeciśniętego przez praskę czosnku, soli, pieprzu i łyżką suszonego majeranku. Odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia kardamon utłuc w moździerzu, jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na ćwiartki, wymieszać z łyżką majeranku, kardamonem i cynamonem. Do środka kaczki włożyć jabłka. Kaczkę spiąć wykałaczkami i zaszyć bawełnianą nitką. Włożyć do brytfanki lub naczynia żaroodpornego. 
Kaczkę wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez 2 godziny. W trakcie przewrócić na drugą stronę i polewać ją wytworzonym sosem. Można pod koniec pieczenia odkryć i piec aż się odpowiednio przyrumieni. 


2 komentarze: