piątek, 15 maja 2015

Makaron sojowy z tuńczykiem

To najszybszy obiad jaki robię, bo w domu zawsze mam paczkę makaronu sojowego i puszkę tuńczyka i na takie dni jak ten, czyli gdy wiatr hula po lodówce albo brak czasu na coś bardziej wyrafinowanego jest idealny. I przy okazji wychodzi bardzo dobry obiad, a dodatkowo dietetyczny, bo makaron sojowy z tuńczykiem w oleju to połączenie nieskutkujące łączeniem węglowodanów i tłuszczy.  Polecam. 



Makaron sojowy z tuńczykiem
  • 100 g makaronu chińskiego sojowego
  • puszka tuńczyka w oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula duża
  • sól
  • pieprz
  • łyżka oleju rzepakowego



Makaron zalać wrzątkiem bez rozcinania. Przykryć, odstawić na 5 minut. Makaron odcedzić, i odstawić na czas robienia sosu.
Cebulę i czosnek drobno posiekać  Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę, zeszklić, dodać czosnek i wszystko chwilę smażyć. Następnie dorzucić tuńczyka razem z oliwą, wymieszać, doprawić solą i pieprzem, podgrzać. Na koniec dołożyć makaron i wszystko wymieszać. Gotowe. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz