czwartek, 21 maja 2015

Kurczak pieczony

Pieczony kurczak to najlepsze danie o każdej porze i każdego dnia. Wystarczy dobra marynata, zioła, dodatki i może być pyszny obiad. A jaki to będzie smak zależy tylko od naszej wyobraźni. Ja do zwykłego kurczaka zagrodowego dobrałam czosnek, tymianek i cytrynę. Klasyka.


Kurczak pieczony
  • kurczak cały ok. 1,5 kg najlepiej zagrodowy
  • 1/2 główki czosnku
  • cytryna
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz
  • gałązki tymianku
  • ulubione przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, tymianek
  • szklanka wody



Wnętrze kurczaka skropić sokiem wyciśniętym z połowy cytryny i posypać startą z niej skórką. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z musztardą, solą i pieprzem. Natrzeć kurczaka z zewnątrz i od środka. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Po wyjęciu wierzch kurczaka posmarować masłem i skropić pozostałym sokiem z cytryny oraz olejem. Posypać ulubionymi przyprawami. Do środka włożyć kilka gałązek tymianku. Ułożyć na ruszcie do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Na dno piekarnika włożyć naczynie z wodą. Piec kurczaka, przyjmując na ½ kg 20 minut plus 20 minut. Wyjąć, przykryć fiolą i odstawić kurczaka na 10 minut przed pokrojeniem. 

1 komentarz:

  1. Pięknie się przyrumienił. Idealny na niedzielny obiad :}

    OdpowiedzUsuń