sobota, 18 kwietnia 2015

Zupa jarmużowo-cytrynowa z rokpolem i chipsami z jarmużu

Jarmuż ostatnio w naszej kuchni króluje. Tym razem wykorzystałam chipsy z jarmużu i jarmuż do przygotowania zupy. Z dodatkiem soku z cytryny i sera rokpol wyszła pyszna kremowa zupa. Kwaskowata zupa, słony rokpol i orzechowe chipsy dały idealne połączenie. 




Zupa jarmużowo-cytrynowa z rokpolem i chipsami z jarmużu

zupa
  • 250 g jarmużu
  • por
  • 2 cebule
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/2 litra bulionu jarzynowego lub drobiowego lub wody (jeśli woda to dodać do smaku np domową vegetę lub domową kostkę rosołową)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki tabasco
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1/2 szklanki śmietany do zup 
dodatki
  • chipsy z jarmużu (klik)
  • ser rokpol



Cebulę, pora i czosnek drobno posiekać. Jarmuż opłukać, oderwać zielone liście od twardych części. W garnku na oleju zeszklić cebulę, pora, dodać jarmuż, smażyć chwilę, następnie dodać czosnek i smażyć przez kilkanaście sekund. Wlać bulion lub wodę, gotować przez 10 minut. Następnie zupę zmiksować w blenderze, wlać sok z cytryny, zmiksować a na koniec stopniowo dodawać śmietanę (ilość wg smaku). Przelać ponownie do garnka doprawić tabasco, świeżo zmielonym pieprzem i solą. Jeszcze raz zupę zagotować. Doprawić do smaku.
Porcje wlać na talerz i podać z  kawałkami  sera rokpol i chipsami z jarmużu. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz