czwartek, 2 kwietnia 2015

Sernik kajmakowy z solonymi orzeszkami

Na świątecznym stole obok babek, mazurków nie może zabraknąć sernika. Dlatego dzisiaj zapraszam na sernik, ale nie tradycyjny, lecz wielkanocny z dodatkiem kajmaku, słodko-słony z orzeszkami solonymi. Sernik jest delikatny, mega słodki ale solone orzeszki ten smak łagodnie pokręcają. Zapraszam. Źródło.



Sernik kajmakowy z solonymi orzeszkami

spód: 
  • 100 g orzeszków ziemnych solonych
  • 120 g herbatników
  • 90 g masła 
masa sernikowa:
  • 50 g masła
  • 100 g cukru
  • łyżka ekstraktu waniliowego
  • 240 g masy krówkowej/kajmak
  • 3 jajka
  • 650 g sera trzykrotnie mielonego
  • 1 łyżka mąki pszennej tortowej
polewa: 
  • 160 g masy krówkowej/kajmak
  • 3 łyżki mleka
  • orzeszki ziemne solone



Spód: Masło rozpuszczamy. Orzechy i herbatniki rozdrabniamy malakserem albo tłuczkiem w woreczku. Mieszamy z ciepłym masłem. Masą wykładamy spód okrągłej tortownicy (23 cm). Spód podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 7-8 min.
Masa: Masło ucieramy z cukrem na jednolitą masę, dodajemy masę krówkową/kajmak, miksujemy. Następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku cały czas miksując. Dodajemy ser, ekstrakt i mąkę. Mieszamy wszystko dokładnie. Masę przekładamy na podpieczony spód. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy 50 min. Upieczony sernik ostudzamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika.  
Polewa: W rondelku podgrzewamy masę krówkową/kajmak z mlekiem. Dokładnie mieszamy, następnie smarujemy wierzch sernika i posypujemy orzeszkami ziemnymi. 




6 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie, jadłabym! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały ten sernik! :)
    Bardzo apetycznie się prezentuje! *.*

    OdpowiedzUsuń
  3. super przepis ;) na święta zrobiłam ten sernik i wyszedł fantastycznie ;)
    Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń