środa, 25 marca 2015

Mazurek dekadencki z bezikami

Co to by były za święta bez mazurków. Cudownych, polskich, słodkich, kolorowych ciast. Dlatego już teraz warto sobie przygotować plan jakie mazurki podamy na świąteczny stół. Dzisiaj wam proponuje mega czekoladowy z dodatkiem słonego masła, chrupiących bezików i słodkiego karmelu. jest genialny. Podpatrzyłam go u Asi


Mazurek dekadencki z bezikami 

ciasto kruche:
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g cukru
  • 150 g masła miękkiego
  • 1 jajko
masa z masła orzechowego:
  • 1 szklanka śmietanki kremowej 36%
  • 1/2 szklanki brązowego cukru 
  • 1 szklanka masła orzechowego 
  • szczypta soli morskiej
polewa czekoladowa:
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1/4 szklanki białego cukru
  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 150 g ciemnej gorzkiej czekolady
  • 1/4 szklanki wody

dodatki:
  • beziki
  • orzechy laskowe
  • karmel
  • sól morska


Ciasto kruche: Formę (u mnie 22 x 30) wyłożyć papierem do pieczenia tak aby wystawał poza brzegi formy. 
Mąki wsypać do miski, dodać masło, posiekać nożem, wyrobić palcami, stopniowo żeby osiągnąć coś na kształt piasku, potem dodać jajko, wyrobić ciasto ręką aż się dokładnie sklei. Uformować kule. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 60 minut. 
Kulę ciasta wyjąć z lodówki, rozwałkować na omączonym blacie, można między dwoma arkuszami papieru, gdyż łatwo się ciasto rwie. Ciastem ostrożnie wyłożyć formę. Z resztek ciasta uformować rant. Piekarnik nagrzać do 160 st i podpiec ciasto przez 25 minut. Wyjąć i odstawić do ostudzenia.

Polewa czekoladowa: W garnuszku wymieszać kakao z cukrem, dodać wodę. Stopniowo dolewać śmietankę kremówkę cały czas mieszając rózgą lub łyżką aż powstanie jednolita masa. Zagotować mieszając, zdjąć z ognia i dodać połamaną na kawałki czekoladę. Wymieszać dokładnie aż się cała roztopi. Odstawić do wystudzenia i lekkiego zgęstnienia na około 2 godziny.

Masa z masła orzechowego: Do rondelka wlać śmietankę, dodać cukier, mieszając zagotować. Gotować na małym ogniu przez około 30 minut aż masa nieco zgęstnieje. Mieszać od czasu do czasu. Gotowa zdjąć z ognia i wymieszać z masłem orzechowym oraz solą. Odstawić żeby trochę zgęstniała np. w lodówce.   

Na kruchym cieście rozsmarować masę orzechową, na to wylać polewą czekoladową, a wierzch udekorować bezikami i orzechami i skropić karmelem. Można posypać solą morską.
Karmel przygotować wsypując 3 łyżki cukru na suchą patelnie i podgrzewając patelnie stopić cukier na ciemny karmel.  


2 komentarze:

  1. Wow, boski mazurek! *.*
    Korzystając z okazji chciałabym Cię zaprosić do wzięcia udziału w moim konkursie, w którym zadaniem konkursowym jest przygotowanie wielkanocnego wypieku bądź deseru. :) A do wygrania jest śliczna patera i nie tylko! :)
    Szczegóły na blogu:
    http://tajnikismaku.blogspot.com/2015/03/wielkanocny-konkurs-pastelowy.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały. I teraz mam problem, bo moja lista mazurków jest już zbyt długa:)

    OdpowiedzUsuń