wtorek, 3 marca 2015

Czerwona kapusta zasmażana

Czerwona kapusta duszona, zasmażana to musi być polski wynalazek., to idealny dodatek w kuchni polskiej do wszelkich kotletów, klusek. Wystarczy dodać jej odrobinę słodyczy i kwasowości a odwzajemni się pysznym, idealnym smakiem. Klasyka i prostota.

Czerwona kapusta zasmażana 
  • 1/2 główki czerwonej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • łyżka octu balsamicznego (lub 1-2 łyżki soku z cytryny)
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • cukier do smaku ok 1 łyżeczki
  • garść rodzynek
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki masła



Czerwoną kapustę poszatkować. Cebule i czosnek drobno pokroić, rozgrzać olej w rondlu, zeszklić na nim warzywa. Włożyć do garnka kapustę i cebulę, zalać niewielką ilością gorącej wody, tylko tyle by przykryła kapustę, dodać cukier, sól, pieprz do smaku, starte na tarce o grubych oczkach jabłko i rodzynki. Gotować na małym ogniu 30 minut. Jeśli woda wyparuje to odrobinę podlać wodą. Po uduszeniu do smaku dodać ocet jabłkowy i balsamiczny lub sok z cytryny. Wymieszać, przykryć. Poddusić jeszcze 5 minut.
Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Ma się zrobić złota zasmażka. Dodać ją do kapusty i wymieszać. Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić solą, pieprzem, cukrem i octem winnym.



3 komentarze:

  1. mało popularna jest u mnie kapusta czerwona, bo moje chłopaki nie lubią. Moja mama natomiast często ja robiła,a ja chetnie bym zjadła

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam tak przygotowaną kapustę :)

    OdpowiedzUsuń