niedziela, 29 marca 2015

Chlebek nadziewany szpinakiem i fetą

W ramach w kolejnego "Wypiekania na śniadanie" na warsztat został wzięty chlebek nadziewany szpinakiem i fetą pochodzący z książki Women's Weekly "The Baking Collection". Przyłączyłam się bo i słusznie, bo wypiek jest wart uwagi. Zrobiłam go z małymi zmianami dodaj więcej sera różnych gatunków. Idealny na kolacje czy przekąskę, bardzo smakował mojej córce i okazał się smaczny, nawet dla tych którzy nie przepadają za szpinakiem. Polecam.


Chlebek nadziewany szpinakiem i fetą
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 duża cebula 
  • 250 g szpinaku baby
  • ząbek czosnku*
  • 1 łyżka świeżych liści tymianku
  • 1 łyżka drobno posiekanego świeżego rozmarynu
  • 300 g  przesianej mąki pszennej (dałam 280 g)*
  • 80 g mąki razowej (dałam 100 g przesianej mąki chlebowej typ 750)*
  • 120 g grubo tartego parmezanu
  • 250 ml maślanki plus łyżka dodatkowo
  • 1 jajko
  • 60 g sera feta pokruszonego
  • 40 g sera gouda grubo startego*
  • krążek mały sera camembert*
  • 2 łyżki czosnku granulowanego*
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu*
  • 3 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki soli do ciasta
* oznaczyłam moje zmiany 



Rozgrzać olej na patelni, cebule drobno posiekaj, smażyć cebulę aż zmięknie, dodać umyty, osuszony szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli, biały pieprz i smażyć do czasu aż szpinak zwiędnie. Gdy ostygnie odcisnąć nadmiar płynu i połączyć go z ziołami.
Rozgrzać piekarnik do 200 st., wyłożyć formę papierem do pieczenia.
Przesiać obie mąki do miski, wmieszać połowę parmezanu, zrobić dziurkę na środku mąkę i wbić w nią jajko, dodać sól, proszek do pieczenia i maślankę. Zagnieść lepkie ciasto. Posypać stolnicę mąką, wyłożyć ciasto i rozwałkować na prostokąt 20x30. Posypać ciasto czosnkiem granulowanym, rozprowadzić na wierzchu szpinak pozostawiając pasek 2 cm wzdłuż jednego dłuższego boku, posypać masę pokruszoną fetą, resztą parmezanu, serem goudy i kawałkami sera pleśniowego. Dokładnie zrolować i umieścić na blasze. Za pomocą ostrego noża poprzekrawać wierzch ciasta na osiem plasterków nie przecinając do końca. Posmarować odrobiną maślanki i piec 40 minut. Ostudzić przed podaniem.




A piekli ze mną:
Marzena z bloga Zacisze kuchenne
Nina z bloga Gotuj sam 
Dorota z bloga Moje małe czarowanie
Jagoda z bloga Magia w kuchni
Joanna z bloga Grunt to przepis
Ewelina z bloga Stylowa kuchnia
Kasia z bloga Mia cucina

8 komentarzy:

  1. Pyszny dodatek różnych serów. Dzięki za wspólne pieczenie:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Twój chlebek wygląda bardzo apetycznie :)
    Dzięki za wspólne wypiekanie !

    OdpowiedzUsuń
  3. o super, troche zmian a chlebek pyszny nadal. Dzieki za wspólne wypiekanie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie wygląda, dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wyglada! I ta cudownie wypieczona skorka! poezja)) Dziekuje za wspolne wypiekanie)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale fajniutki - dziękuję za wspólne pieczenie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. a zamiast świeżego rozmarynu można dodać suszony? nie zmieni to walorów smakowych?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można dać, tylko rozetrzyj go w palcach sypiąc na ciasto by uwolnić zapach i smak.

      Usuń