środa, 10 grudnia 2014

Sałatka śledzie pod pierzynką - szuba

To jedna z najpopularniejszych świątecznych sałatek śledziowych. W dodatku szybka i łatwa w przygotowaniu. Sałatka warstwowa ze śledziami i buraczkami, doskonała na święta i przyjęcia, czy na przekąskę do pracy. Smakuje wybornie. A jeśli zamienimy gotowane buraki na marynowane zdecydowanie zyska na smaku. 


Sałatka szuba - śledzie pod pierzynką 
  • 5 filetów śledzia a'la matjas
  • cebula
  • 3 ogórki kiszone
  • 3 jajka na twardo 
  • 2 ziemniaki
  • 3 niewielkie buraki ugotowane albo buraczki marynowane np tarte domowe
  • 2-3 łyżki majonezu
  • niecała szklanka jogurtu
  • sól
  • świeżo mielony pieprz


Filety śledziowe wymoczyć w wodzie albo mleku przez kilka godzin. Następnie pokroić w kostkę. Cebule również drobno posiekać. Ogórki, i ziemniaki, buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jeśli użyjemy marynowanych tartych jak ja to wystarczy je tylko dobrze odcedzić z zalewy. Białka oddzielić od żółtek, osobno zetrzeć na tarce o bardzo małych oczkach. Majonez wymieszać z jogurtem. Sałatkę układać warstwami w misce lub szklaneczkach w kolejności: 
  • śledzie
  • sos jogurtowy
  • pieprz
  • cebula
  • ogórki
  • ziemniaki
  • sos jogurtowy
  • pieprz
  • buraki
  • sos jogurtowy
  • białka jajek
  • żółtka jajek
  • pieprz

Odstawić na noc do lodówki, żeby smaki się przegryzły. 




10 komentarzy:

  1. fajnie wygląda ta sałatka, na pierwszy rzut oka trochę jak jakiś deser ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny sposób na śledzika. Jeszcze nie próbowałam, chętnie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też takie robię, ale nie przyszło mi do głowy, by podać je w szklaneczkach! Śliczne :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. estetycznie i wygodnie, chociaż więcej mycia.

      Usuń
  4. Ale czy taka szklaneczka dla jednej osoby to nie za dużo ?
    Julian

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dla nas idealna porcja ale zawsze można zmniejszyć.

      Usuń