piątek, 22 sierpnia 2014

Kotlety a'la cordon bleu z kiełbasą paprykową

Cordon Bleu, czyli popularny kotlet szwajcarski, to nic innego ja sznycel z serem, szynką zapanierowany i usmażony. Sam kotlet wywodzi się faktycznie ze Szwajcarii, ale przepis przekroczył już jej granice i jest bardzo popularny nie tylko w sąsiedniej w Austrii, Francji ale w każdym zakątku świata. Ma wiele odmian, mimo że tradycyjna wersja jest z cielęciną, to robi się go także z się wieprzowiny, piersi kurczaka, z nadzieniem z pieczarek, szynka prosciutto. Moja dzisiejsza wersja jest z paprykową kiełbasą.  


Kotlety a'la cordon bleu z kiełbasą paprykową
  • 4 kotlety schabowe
  • po 2-3 plasterki kiełbasy paprykowej (np węgierskiej albo salami paprykowego lub chorizo) na kotlet
  • 4 plastry żółtego sera
  • duże jajko
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 5 łyżek bułki tartej
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • 3 ząbki czosnku




Kotlety ze schabu rozbić tłuczkiem zwilżonym wodą na cienkie, owalne plastry, uważając, żeby nie zrobić dziur. Przyprawić solą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę  i pieprzem. Odstawić na 1 h do lodówki.

Na jeden talerz wsypać mąkę, na drugi roztrzepane jajko a na trzeci bułkę tartą.  Na połowie kotleta położyć ser żółty, na to plasterki kiełbasy. Kotlet złożyć na pół i dokładnie panierować kolejno w mące, w roztrzepanym jajku i bułce tartej, tak by nie było szczelin, by ser nie wypłynął podczas smażenia. Rozgrzać patelnię z olejem, kotlety usmażyć na rumiano z obu stron.


1 komentarz:

  1. niby nic, a jednak ma to coś w sobie. wygląda apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń