wtorek, 29 lipca 2014

Makaron z tuńczykiem

Jedna z ulubionych naszych wersji na tuńczyka... to danie awaryjne, gdy nie ma nic innego w lodówce lub gdy nie mam czasu zrobić czegoś bardziej skomplikowanego, a tuńczyk w szafce jest zawsze. Wystarczy 5 składników i obiad gotowy.  Idealnie nadaje się do pudełka i zabrania ze sobą do pracy, smakuje zarówno na ciepło jak na zimno. Zapraszam.




Makaron z tuńczykiem
  • makaron penne (ale mogą być inne np kokardki albo tagliatelle) ok 1/3 paczki
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka tuńczyka w oleju (może być rozdrobniony)
  • 250 ml śmietany 18% najlepiej takiej do sosów
  • szklanka startego sera
  • sól do smaku
  • pieprz  świeżo zmielony do smaku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego



Makron ugotować al dente, tyle ile osób będzie jeść. Cebule pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać. Na patelnie wlać olej, dodać cebulę i czosnek. Smażyć do zeszklenia się warzyw. Dodać tuńczyka wraz z olejem, wymieszać, chwile smażyć razem, następnie dodać śmietanę, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Zdjąć z ognia, dodać do sosu makaron, wszystko wymieszać, posypać serem, ponownie wstawić na gaz i podgrzać przez chwilę, aż ser się stopi. Gotowe, można jeść.


10 komentarzy:

  1. Uwielbiam tuńczyka w każdej postaci !!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, tuńczyk i makaron - to zawsze dobry wybór :D

    OdpowiedzUsuń
  3. ewelina stasiowska29 lipca 2014 12:21

    Już wiem co jutro na obiad bedzie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja również lubię to połączenie :) Pyszny obiadek!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. Klasyka! Tylko dlaczego nie oliwa?;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. A ja dodaję jeszcze pieczarki :) pychota!!

    OdpowiedzUsuń