środa, 16 kwietnia 2014

Smażona miruna z warzywami

W Wielki Piątek zachęcam po sięgnięcie na obiad po pyszną rybę. Miruna to idealna ryba na ten posiłek. Ma chude, delikatne mięso i świetnie komponuje się z pieczonymi warzywami. To będzie idealny posiłek przed rozpoczęciem świętowania.



Smażona miruna z warzywami
  • 500 g filetów ryby miruny ze skórą
  • 6 średnich ziemniaków
  • cukinia
  • cebula
  • 4 ząbki czosnku nieobranego
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • pieprz cytrynowy świeżo mielony
  • rozmaryn
  • suszony tymianek
  • oliwa z oliwek
  • olej
  • cytryna
  • mąką pszenna



Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Cukinię umyć pokroić ze skórką w kostkę. Cebule pokroić w ćwiartki.  Warzywa włożyć na blaszkę, pomiędzy włożyć ząbki czosnku,  posypać solą, pieprzem, gałązkami rozmarynu, tymiankiem i polać oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni  na 30-35 minut.
Rybę umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem cytrynowym. Odstawić na 20 minut. Na talerz wysypać mąkę i obtoczyć delikatnie rybę w mące. Strzepnąć nadmiar mąki. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć na rumiano rybę. Rybę podać z warzywami.


2 komentarze: