poniedziałek, 27 stycznia 2014

Quiche z porami - montignac

Kolejny przepis na pyszną, prostą zapiekankę rodem z Francji w wersji light. To idealny obiad tłuszczowy w diecie montignaca, ale także obiad dla każdego i wtedy można dodać jakąkolwiek szynkę, ser i śmietanę 18%. Zapiekanka syta, idealna na dni gdy nie mamy czasu na długie gotowanie. Przepis z książki "Schudnij z montiniakiem".



Quiche z porami - montignac
  • 250 g pora, białe części
  • 100 g chudej szynki drobiowej
  • 100 g żółtego sera o obniżonej zawartości tłuszczu.
  • duża cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 jajka
  • 200 g śmietany 12%
  • starta gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Piekarnik nagrzać do 160 st. Pora oczyścić, umyć i pokroić na talarki.Kawałki szynki drobno pokroić. Cebule pokroić w kostkę. Na nieprzywierającej patelni podgrzać oliwę z oliwek i zeszklić na niej pora oraz cebulę. Odstawić do ostygnięcia.

Do miski wbić jajka, roztrzepać, dodać śmietanę i wymieszać. Dodać starty ser, posiekaną natkę  i szynkę, doprawić solą, pieprzem szczyptą gałki. Wymieszać. Do masy dodać pory z cebula, wymieszać. Na dno formy lub foremek natłuszczonych lekko oliwą wlać masę. Zapiekać około 40 minut.




5 komentarzy:

  1. Fajna wersja, zima uwielbiam zapiekanki na obiad, zwlaszcza z przypieczonym serem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię zapiekanki, ale nie rozumiem dlaczego tak rzadko je robię, taka odchudzona wersja jest świetna, śmietanę chyba zastąpię jogurtem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ smakowita zapiekanka! Przekonałam się do porów w zapiekance, super sprawa. Muszę zrobić kiedyś ponownie. A Twoje quiche bardzo mi się podoba.
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  4. Musi smakować wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń