poniedziałek, 22 lipca 2013

Zupa pomidorowa z naleśnikowymi szaszłykami

Kolejna propozycja na zupę pomidorową, która wcale nie musi być nudna. Poza tym dzisiaj cala Polska smaży naleśniki, wiec i ja przyłączając się do tej akcji postanowiłam zrobić naleśniki wytrawne jako dodatek do zupy. Zupa jest kremowa, gęsta i wyjątkowo pyszna. A zmiksowanie w ten sposób warzyw jest świetną bazą do każdej zupy kremu.  Naleśniki z kremowym serkiem i koperkiem uzupełniają ja idealnie. Polecam.



Zupa pomidorowa  z naleśnikowymi szaszłykami

zupa:
  • 1 l wody
  • 2 marchewki
  • 1/2 selera
  • kawałek pora
  • pietruszka
  • liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • pęczek lubczyku
  • natka pietruszki
  • sol
  • pieprz
  • 250 ml passaty pomidorowej Tesco
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki pasty chili (lub innej ostrej pasty lub papryczkę chilli)
  • szklanka śmietany 18%
  • szczypta cukru
  • ok pół pęczka bazylii (tak 10 liści)



Do garnka włożyć umyte, obrane warzywa: marchew, pietruszkę, seler, pora, ziele, liść, natkę i lubczyk, wszystko zalać wodą. Dodać sol, pieprz, przykryć, gotować na małym ogniu ok 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Wywar przecedzić a do bulionu wlać passate pomidorową i koncentrat.
Marchewkę, seler, bazylie, pastę chilli włożyć do kubka miksera, dodać śmietanę oraz 3 chochle zupy. Zmiksować wszystko na gładko, wlać do pozostałego wywaru, zagotować, przyprawić do smaku solą, pieprzem, odrobiną cukru. Wlać do miseczek, dodać łyżeczkę śmietany na wierzch i liściem bazylii.

naleśniki:
  • 2 jajka 
  • 100 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka 
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • łyżka posiekanego koperku
  • łyżeczka oleju rzepakowego
  • 150 g serka kremowego z ziołami 
  • ząbek czosnku 
  • pęczek koperku

Do miski wbić jajka, dodać przesianą mąkę, sól, pieprz, wlać mleko, olej i wszystko dokładnie rozmieszać trzepaczką albo mikserem, tak żeby nie było grudek z mąki. Dodać koperek, wymieszać, odstawić na 20 minut.
Serek wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i łyżką koperku.
Na rozgrzaną małą patelnię (ja użyłam o średnicy 16 cm) lekko posmarowaną pędzelkiem umoczonym w oleju rzepakowym wlać 3 łyżki ciasta naleśnikowego, rozprowadzić po całej patelni usmażyć naleśniki, obrumienione z obu stron. Następnie każdy naleśnik posmarować kremowym serkiem, posypać posiekanym koperkiem. Naleśnik zwinąć w roladkę i pokroić na kawałki, nabić na szpadki do szaszłyków. Podać do zupy pomidorowej. 




12 komentarzy:

  1. Pomidorowa to moja ulubiona zupa chociaż jeszcze nigdy nie próbowałam jej z naleśnikami. Muszę zrobić taką wersję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na naleśniki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba mi się pomysł na taki dodatek do pomidorowej zupy! Super :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny pomysł:D pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  5. zawsze mnie zauroczą te ślimaczki naleśnikowe :]
    pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pomidorowa to moja ulubiona zupka mniaaam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetna!Bardzo lubię pomidorową,a do tego te szaszłyczki...pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie fajne te szaszłyczki. Super pomysł. Pomidorową oczywiście uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zawsze chciałam zrobić zupę z naleśnikowym makaronem, muszę wreszcie spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  10. brak mi czasu żeby odpowiadać wam wszystkim wiec zbiorczo powiem dziękuję, mimo mi za takie komentarze.

    OdpowiedzUsuń