niedziela, 3 marca 2013

Piersi z makaronem papardelle z kurkami

Propozycja wielkanocna na lekki, pyszny obiad. Pierś z kurczaka z makaronem papardelle, do tego sos kurkowy ze śmietaną, cytryna i winem. Myślę, ze nawet największemu marudzie ten obiad zasmakuje. Świątecznie,  nieklasycznie i wiosennie. Zapraszam. 



Piersi z makaronem tagliatelle w sosie winno-śmietanowym z kurkami
  • 4 piersi z kurczaka
  • 4 gniazda makaronu papardelle
  • 4 garście rukoli
  • czosnek granulowany
  • 2 ząbki czosnku świeżego
  • pieprz świeży
  • sol
  • 2 szalotki 
  • 150 g kurek
  • 12 szt pieczarek
  • garść lubczyku
  • łyżeczka tymianku
  • 1/3 szklanki oleju z dodatkiem czosnku i bazylii
  • 4 szt ogórków konserwowych
  • 150 ml śmietany sosów i salaty 12% (lub 18%)   
  • 150 ml wina białego wytrawnego
  • cytryna
  • 6 łyżek masła
  • ewentualnie bulion drobiowy do podlania

Piersi z kurczaka umyć, ususzyć. W misce wymieszać olej, dodać posiekany lubczyk, tymianek, 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego, drobno pokrojony ząbek czosnku, szczyptę pieprzu. Do marynaty włożyć piersi i odstawić na 1h.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Na malej patelni rozgrzać 2 łyżki masła, dodać oczyszczone suche kurki, posypać sola i pieprzem. Smażyć ok 5 minut. Zdjąć i przełożyć na talerz. Na patelnie ponownie dodać 2 łyżki masła, dodać pieczarki w całości, posolić, oprószyć pieprzem, zrumienić.
Rozgrzać duża patelnie z 2 łyżkami masła, dodać drobno posiekane szalotki, zeszklić przełożyć na patelnie filety z piersi, które wcześniej otrząsając z marynaty i smażyć przez ok 5 minut z obu stron. Zalać winem i dusić pod przykryciem 10 minut. Ewentualnie podlać odrobina bulionu lub wody. Mięso wyjąć z patelni i pozostawić w ciepłym miejscu. Do sosu dodać kurki, śmietanę, do smaku dodać sok z cytryny i pieprz. Jeśli sosu jest za mało, wystarczy podlać trochę bulionem. Na koniec włożyć ugotowany wcześniej makaron, wymieszać. Na talerz włożyć porcje rukoli, na to wyłożyć makaron z sosem, na wierzch położyć pierś z kurczaka. Obok ułożyć plasterki ogórka konserwowanego, na to po 3 pieczarki, udekorować lubczykiem (lub natka) i plasterkami cytryny. 




7 komentarzy: