poniedziałek, 4 marca 2013

Pasta jajeczna z awokado i chleb orkiszowy

Czy śniadanie wielkanocne to musi być jajko z majonezem albo jajecznica na wędzonce? A muzę postawić na dobra, jajeczna pastw i domowy, orkiszowy chleb? Jeśli macie ochotę zmienić coś w świątecznym menu zapraszam na takie eksperymenty. Jeden właśnie wam przedstawiam - pasta z jajka i awokado oraz świeży, domowy orkiszowy chleb.  Porcja dla 3 osób.



Pasta jajeczna z awokado:
  • 3 jajka
  • awokado
  • 2 ogórki konserwowe
  • plaster papryki konserwowej
  • 1-2 łyżki majonezu
  • szczypta pieprzu

Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Awokado obrać wyjąć pestkę i również pokroić w kostkę. Paprykę i ogórka pokroić drobno. Wszystkie składniki włożyć do miseczki, dodać majonez i wymieszać. Starać się żeby nie rozgnieść składników. Doprawić pieprzem. Można dodać posiekana natkę pietruszki i kilka kropel cytryny.

Pastę można także wykorzystać inaczej. Jajka ugotować w osolonej wodzie, ostudzić w wodzie, wytrzeć i delikatnie przekroić skorupki na pól, wyjąc środek a skorupki zostawić. Następnie przygotować pastę wg opisu powyżej i pasta nadziać puste skorupki. Podać jako przekąskę na świąteczny stół. Oczywiście należy odpowiednio zwiększyć proporcje składników. 




Chleb pszenno-orkiszowy:
  • 2 szkl. mąki orkiszowej razowej
  • 2 szkl. maki pszennej
  • 1 łyżka soli
  • 30 g  drożdży
  • 2 łyżka oliwy z oliwek (plus trochę na posmarowanie ciasta)
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 szkl. ciepłej wody
  • 1/4 szkl. maślanki lub kefiru
  • łyżki pestek z dyni
  • łyżki pestek słonecznika (plus trochę na posypanie wierzchu)
  • łyżki płatków owsianych
  • olej do wysmarowania garnka

W misce wymieszać maki oraz ziarna. W drugiej misce wymieszać drożdże z polowa cieplej wody. Dodać 1/3 mieszanki maki z ziarnami. Wymieszać wszystko razem, odstawić zaczyn w cieple miejsce na ok. godzinę. Gdy odpowiednio wyrośnie dodać do niego pozostałe składniki, jako ostatni dodając oliwę. Dokładnie wymieszać, najlepiej za pomocą miksera z hakiem. Jeśli masa będzie za gęsta dodać odrobinę wody. Wyrabiać ciasto ok. 5 minut. Garnek do pieczenia żelazny albo rzymski, ewentualnie inna formę wysmarować masłem, wysypać płatkami owsianymi. Ciasto włożyć do garnka/naczynia odstawić na kolejna godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować wierzch ciasta oliwa, posypać ziarnami np. słonecznika i odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 st., po czym wyrośnięty chleb wstawić na 40 minut, aż ładnie się zarumieni. Wyjąć z piekarnika, odstawić aż ostygnie, wtedy wyjąć z naczynia.
  

15 komentarzy:

  1. Ja zostanę przy swoim jajku na twardo, ale upieczenie własnego chleba jest świetnym pomysłem!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w takim razie polecam nafaszerować sobie skorupki taka pasta i podać dodatkowo.

      Usuń
  2. Uwielbiam pasty jajeczne :) z awokado nie próbowałam, ale wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bo i tak była, pyszna. pozdrawiam.

      Usuń
  3. świetny pomysł na śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo ciekawa, nowa wersja klasycznej pasty jajecznej:) bardzo mi się podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Doskonały pomysł. uwielbiam awokado :)
    Zapraszam też do siebie po inne pomysły na kanapki z awokado: http://www.rynek.webd.pl/kanapki-z-awokado/
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Często robię taką pastę, jest pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo ciekawa propozycja ;) chyba tez pokombinuję z avocado

    OdpowiedzUsuń
  8. ale Ty działasz Wielkanocnie noo :) a taką pastę zjadłabym jutro na śniadanie...pewnie dopiero zjem w poniedziałek w pracy :)

    OdpowiedzUsuń