wtorek, 26 marca 2013

Babka bananowa pina colada


Dzisiaj propozycja nietypowej babki bananowej, a może chlebka bananowego tak popularnego w Ameryce... bo połączone zostały smaki jamajki, banan, ananas, rum i orzechy, kokos... czyli pełnia egzotyka, która może zagościć na naszym świątecznym stole pośród innych słodkich wypieków. Zapraszam. Źródło



Babka bananowa pina colada

  • 2/3 szklanki cukru
  • 5 łyżek (1/3 szklanki) masła w temperaturze pokojowej
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczka sody
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki mleka kokosowego
  • łyżka rumu
  • 2 dojrzałe banany 
  • 1/2 szklanki pokrojonego odsączonego ananasa
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów
masa na wierzch:
  • 75 g czekolady gorzkiej
  • 3 łyżki śmietany kremówki
  • 1 szklanka płatków kokosowych
  • 1/2 - 3/4 szklanki orzechów 
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/3 szklanki pokrojonych ananasów 
  • 2 łyżki rumu
  • 3 łyżki mleka kokosowego
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Masłem i mąka wysmarować formę. W dużej misce ubić masło i cukier na wysokich obrotach przez kilka minut na puch. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszać do połączenia składników. Powoli dodawać jajka, mleko kokosowe i rum. Wszystko wymieszać. Banany rozgnieść, orzechy posiekać drobno. Do ciasta dodać puree z bananów, ananasy i orzechy. Wymieszać i wlać ciasto do formy. Rozprowadzić równomiernie.
Piec przez 50 minut lub wykałaczka włożona do środka ciasta wychodzi czysta. Odstawić do ostygnięcia. Wyjąć z formy na talerz.
Zrobić masę na gore ciasta. Płatki kokosowe uprażyć na suchej patelni do lekkiego zbrązowienia.
Zdjąć z ognia, przesypać do miski. Na patelnie dać posiekane orzechy i również podprażyć. Zdjąć i przesypać do miski z kokosem. Na patelnie wlać rum i mleko kokosowe, dodać cukier i mieszać aż się cukier rozpuści. Wsypać wtedy kokos, orzechy i ananas. Mieszać dopóki wszystko się dobrze nie połączy.
Czekoladę rozpuścić na parze ze śmietanką i posmarować nią dokładnie wierzch ciasta. Masę wyłożyć na czekoladę. Polać reszta czekolady. Odstawić do lodówki na min. godzinę.


16 komentarzy:

  1. Faktycznie - babka prosto z egzotycznych wysp.

    OdpowiedzUsuń
  2. wierzch musi smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam mniam:) co oglądam kolejną babeczkę na blogach, to jest lepsza od poprzedniej;) pycha

    OdpowiedzUsuń
  4. ten wierzch mnie zachwycił :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ten wierzch był najlepszy , dal ten smaczek ciasto.

      Usuń
  5. Mmmm bananowa pina colada już sama nazwa zachęca, pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ileż egzotyki! Wygląda smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. pięknie wygląda ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. przepiękna :) uwielbia takie smaki :)

    OdpowiedzUsuń