piątek, 30 marca 2012

Warsztaty wprowadzam w życie, czyli makaron po tajsku

W kolejnym poście w końcu pojawi się relacja z warsztatów, w których brałam udział w zeszły weekend. Niestety zdjęcia wymagają obróbki, dużo nie wyszło i trzeba coś z tego co zostało coś sensownego sklecić, więc za nim się pojawi zapraszam was na małą próbkę tego co się nauczyłam. Moja wariacja na tajski makaron z krewetkami. Pachniał nieziemsko.  

czwartek, 29 marca 2012

Spaghetti z salami chorizo i suszonymi pomidorami

Uwielbiam ten serial, wiec jak tylko nadarzyła się okazja aby wygrać tę książkę to nie zawahałam się ani minuty. Konkurs był na stronie nk.pl pod tytułem "Odchudźmy Św. Mikołaja", a nagrodą były książki "Zapraszam do stołu. Kuchnia Jerzego Knappe". I to z niej poniżej prezentuję danie na ultra szybki i pyszny makaron (ociupinkę przeze mnie urozmaicony). 

wtorek, 27 marca 2012

Bananowe drożdżowe spiralne bułeczki

Oj długa tu była przerwa. Niestety skumulowało się kilka rzeczy, weekend był nieźle zakręcony i pracowity ale o tym co się działo napiszę za kilka dni... dzisiaj dzielę się z wami szybkimi bananowymi drożdżówkami.. ślimaczki idealne...

wtorek, 20 marca 2012

Pierwszy dzień wiosny - zupa z brokuła i szpinaku

Nadeszła wiosna, więc trzeba ją jakoś przywitać.  Najlepiej lekką  wiosenną zupą. Zupa powstała pod wpływem tego co oczywiście było w lodówce i wyszła pyszna. Mąż stwierdził, że jest lepsza od zazwyczaj robionego kremu brokułowego. Zupę dodaję  do akcji prowadzonej przez Neoflam - "Mistrzowie patelni" w kategorii  Wegetariański przysmak, czyli warzywa w roli głównej.


niedziela, 18 marca 2012

Szynka pod cytrusami

Niedługo Wielkanoc, więc czas na wstępne wypróbowanie nowych świątecznych przepisów. Na pierwszy ogień poszła szynka w marynacie limonkowej, pieczona pod plasterkami limonek lub cytryn. Przepis znalazłam w jednym z wydań miesięcznika "Smaczna kuchnia', jednak zmieniłam składniki marynaty na takie, które bardziej mi pasowały niż w oryginale. Szynka wyszła niemiłosiernie pyszna i oryginalna w smaku. Do tego pięknie się prezentowała co jest wielkim plusem.

sobota, 17 marca 2012

Muffinki z niespodzianką Rafaello


Szybkie, słodkie muffinki, z miłą niespodzianką dla każdego łasucha kochającego małe kokosowe kuleczki Rafaello.
Przepis dołączam do akcji Muffinki dla Mai Ja już się rozliczyłam, przeznaczając swój 1% podatku dla chorej szkolnej koleżanki mojej córki, ale jeśli ktoś z Was jeszcze nie zdecydował co zrobić ze swoim 1% niech może wesprzeć leczenie Mai!
"AKCJA 1% PODATKU DLA MARYSI PINDRAL PÓŁTORAROCZNEJ DZIEWCZYNKI CHOREJ NA RDZENIOWY ZANIK MIĘŚNI (SMA I)
DANE KRS: 0000037904
Cel szczegółowy - 11740 Pindral Maria". 
 Link do jej strony na FB <klik>


czwartek, 15 marca 2012

Spaghetti z zieloną nutą

Pomysł na ..spaghetti z zieloną wkładką, czyli świeżymi liśćmi szpinaku i kaparami. Kolejny szybki, smaczny obiad do którego nie trzeba ani specjalnych przygotowań, ani specjalnego wysiłku. Czyli szybko, smacznie i przyjemnie. Dodaje do akcji  Makarony świata.

poniedziałek, 12 marca 2012

Łosoś w sosie barbecue

Łosoś to idealna ryba na szybki posiłek. Jest łatwa w przygotowaniu, piecze się szybko, nie rozpada i do tego  bardzo zdrowa. Tym razem łososia na obiad postanowiłam połączyć z czymś co bardzo lubimy, czyli sosem na bazie pomidorów z domieszką chilli - domowym  barbecue. Wpis  dodaję do akcji prowadzonej przez Neoflam - "Mistrzowie patelni" w kategorii  Kuchenne połowy, czyli rybne specjały.


niedziela, 11 marca 2012

Ekspresowy kurczak z pomarańczami

Obiad w 15 minut? Ależ proszę.. czy może być coś szybszego i pyszniejszego... Kurczak, pomarańcze i pyszny sos, a do tego chiński makaron... 

czwartek, 8 marca 2012

Lodowe ciasto stracciatella

Szukałam szybkiego deseru, którego nie musiałabym piec. Właściwie to chodziły za mną lody, najlepiej o smaku stracciatella. I tak trafiłam na stronę z włoskim przepisem na Stracciatella Tortoni Cake. Powiem tylko tyle - wyśmienite. Idealne na każdą okazję. Córka i maż zamówili sobie je jako lodowe torty na ich urodziny. 

środa, 7 marca 2012

Gulasz z kurczaka i chorizo

Chorizo to poza kabanosami ulubiona kiełbasa naszej córki. Uwielbia jej fantastyczny paprykowy czerwony kolor i smak jaki wydobywa się przy jej smażeniu.  Dlatego postanowiłam sobie trochę jej pożyczyć i użyć do gulaszu. Wyszedł obłędnie smaczny. Wpis  do akcji prowadzonej przez Neoflam - "Mistrzowie patelni" w kategorii "W marcu jak w garncu, czyli dania jednogarnkowe".

niedziela, 4 marca 2012

Zupa rakowa

To mój debiut. Nie dość że pierwszy raz gotowałam taką zupę,  to jeszcze pierwszy raz na własne oczy widziałam z bliska raka, nie mówiąc o tym że nigdy wcześniej takiej zupy nie jadłam. Ale skoro wczoraj w sklepie trafiłam na raki to nie byłabym sobą gdybym ich nie kupiła.Co prawda tylko 6szt i wyszedł właściwie tylko talerz zupy, którą solidarnie się z córką podzieliłyśmy, żeby zobaczyć co takiego jest w tej szlacheckiej zupie.Teraz już wiemy. Jak tylko trafie je znowu to znowu kupię, bo wyszła naprawdę pyszna. Poniżej podaje proporcje zwiększone na 2 osoby. Skorzystałam z tego przepisu z 1930r.   

piątek, 2 marca 2012

Babka cake z czekoladą i migdałami

Całkiem przypadkiem trafiłam w necie na amerykańskie ciasto o nazwie "Babka Cake". Brzmi znajomo? Przynajmniej pierwsza część. Poszukałam dalej i znalazłam filmik na stronie Marthy Stewart jak zrobić to ciasto. Ogólnie proporcje na ciasto pożyczyłam, ale zmieniłam wykonanie i tak powstała moja wersja Babki cake. Ciasto jest idealne, nadzienie można zmieniać do woli, tworząc za każdym razem inne ciasto, w innym smaku.