czwartek, 22 listopada 2012

Biała kiełbasa smażona z ziołami

Męskie, jesienne śniadanie? Proszę bardzo. Zamarynowana biała kiełbasa w ziołach, usmażona w solidnej porcji sosu.  Oj kaloryczne ale pyszne. Raz na jakiś czas to chyba nie grzech. Co wy na to?




Biała kiełbasa smażona z ziołami prowansalskimi
  • 6 szt białe grube kiełbasy
  • 2 cebule
  • olej  (zależy kto ile lubi)
  • łyżki ziół prowansalskich 
  • pieprz

Folie aluminiowa rozwinąć, ułożyć na niej białą kiełbasę, wlać olej, posypać grubo ziołami prowansalskimi. Zawinąć szczelnie i wstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia cebule pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej (ile to zależy od was, mój mąż lubi dużo sosiku wiec sobie nie żałuje), dodać cebule i kiełbasę z folii z ziołami.  Smażyć do zrumienienia kiełbasy i cebuli. Doprawić pieprzem. Podawać z pieczywem.

Drugi sposób jest odwrotny. Kiełbasę na oleju razem z ziołami smażymy na patelni, a potem przekładamy na folie, posypując jeszcze raz ziołami i zawijamy szczelnie, odstawiając na noc  do lodówki  Rano można się delektować pyszna kiełbasą. Do tego bardziej nadają się cienkie białe kiełbaski niż grube. 


6 komentarzy:

  1. u nas kiełbaska raczej zawsze na obiadek, ale w sumie na śniadanko może być:)
    uwielbiamy taką smażoną! dzięki za nowy pomysł, bo z ziołami jeszcze nie jadłam:)
    wygląda pyszniutko!

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię taka kiełbaskę ;)) ja kiedys robiłam na piwie z majerankiem

    OdpowiedzUsuń
  3. Dokładnie, jedzenie w stylu mojego męża. Ja nie przepadam zbyt tłustego wydania, jak dla mnie może być całkowicie bez tłuszczu. Po prostu mi nie smakuje. Ale taką kiełbasę uwielbiam :) Dawno nie jadłam, musiałabym zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  4. na kiełbasę z ziołami zawsze znajdzie sie miejsce. mniam.

    OdpowiedzUsuń
  5. mój Tato będzie zachwycony, kiedy podam mu taką wspaniałą kiełbaskę!
    podoba mi się :]
    pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń