wtorek, 9 października 2012

Dyniowe bułczane knedle z sosem z maślaków


Nawet nie marzyłam ze po składniki na obiad będę wychodziła za próg swojego domu i to nie do sklepu ale na sąsiednia działeczkę, gdzie pod sosenkami ukrywają się maślaczki Wystarczy pól godziny i wracam z koszykiem pełnym leśnych skarbów. I jak tu nie korzystać z takich uroków? A sos śmietanowy z maślaków to obowiązkowe danie. Postanowiłam jednak tym razem ze nie podam go z makaronem, ale zrobię knedle i to z dynia która aż się prosiła o dodanie jej do tego dnia. Dynia i grzyby, super połączenie. Mniam. A dodatek mięsa nie jest obowiązkowy jednak u mnie w tym obiedzie musiał być, bo mięsożercy nie dali mi szans na jarski obiad.



Dyniowe bułczane knedle z sosem z maślaków

knedle:
  • 3 kajzerki czerstwe
  • jajko
  • szklanka mleka
  • 100 g startej dyni
  • garść natki pietruszki
  • sol
  • pieprz świeżo zmielony
  • 2 łyżki mąki pszennej 
  • 2 łyżki masła
mięso:
  • kotlety schabowe
  • sol
  • pieprz świeżo zmielony
sos z maślaków:
  • 250 g maślaków
  • 3 łyżki masła
  • cebula
  • 2 male cebule dymki
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony
  • ½ dużego kubka śmietany
  • natka pietruszki

Bułki pokroić w plastry i włożyć do miseczki. Mleko zagotować i zalać nim bułki. Odstawić aż zmiękną. Następnie dodać jajko, posiekana natkę pietruszki, dynie, pieprz i sól do smaku. Wszystko wyrobić ręką na jednolita masę, po czym dodać mąkę. Ponownie wymieszać. W dużym garnku zagotować wodę lekko osolona. Z masy wilgotnymi rękoma uformować niewielkie kule i ostrożnie wkładać do gotującej się wody. Zmniejszyć płomień, gotować ok 15 minut. Wyjąc i osaczyć. Rozgrzać patelnie z masłem i obsmażyć knedle na rumiano.

Mięso rozbić tłuczkiem, ale nie na tradycyjne cienkie schaboszczaki. Posypać sola i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć mięso z obu stron na rumiano. Przykryć i zostawić w cieple.

Zdrowe kapelusze maślaków obrać ze skórki, umyć i osączyć z wody. Duże kapelusze pokroić w plastry, male zostawić w całości. Cebule i dymkę posiekać. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebule, zeszklić, dodać grzyby. Doprawić sola i pieprzem i smażyć około 10 minut aż sos (woda) całkowicie odparuje, wtedy wlać śmietanę, podgrzać.

Obsmażone knedle wyłożyć na talerz, położyć obok mięsa i polać wszystko gorącym sosem. Posypać zielona dymka. 



.

11 komentarzy:

  1. Ciekawe polaczenie. Całkowicie jesienne. Pięknie to wyglada i z chęcia wypróbujemy :-) pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  2. ale smakołyki:) wszamałabym takie baaaardzo chętnie;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, maślaczki pychotka. Jeszcze z takimi dodatkami:-) Niektórzy to mają dobrze:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Teść wczoraj przyniósł mi torbę maślaków, ale wszystkie zamarynowałam... a tu taka pyszna propozycja... Cóż trzeba wybrać się na grzyby :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie wiem czego Ci bardziej zazdroszczę. Czy tych dyniowych knedli, czy maślaczków pod nosem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie ma czego zazdrościć, szczególnie koloru moich palców po obieraniu;) ty za to masz piękne dynie!

      Usuń
  6. muszę spróbowac, akurat mam maslaki

    OdpowiedzUsuń
  7. dziekuje wszystkim za miłe słowa.

    OdpowiedzUsuń
  8. ale świetny pomysł! bardzo apetycznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  9. Twój obiad wygląda wspaniale! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Genialny pomysł Bernadeto :)
    Knedle robiłam tylko raz, do tego klasyczne - czeskie, a teraz mnie zaskoczyłaś dyniowym smakiem. Do tego pyszne połączenie z maślakami :)

    OdpowiedzUsuń