czwartek, 23 sierpnia 2012

Limonkowe skrzydełka

Potrawy z woka są moimi chyba ulubionymi, bo są szybkie w przygotowaniu, zajmują mi mało czasu, mało składników, mało miejsca, mało garów i czyli czysto, pysznie i ekonomicznie. Polecam właśnie takie danie, czyli skrzydełka z woka w marynacie z limonek.
   

Limonkowe skrzydełka
  • 12 szt skrzydełek
  • łyżka białego octu winnego
  • sok z 1,5 limonki
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 3 łyżki oleju
  • zielona cebula dymka
  • limonka do dekoracji

W misce wymieszać sok z limonki, ocet winy, cukier, sos sojowy. Skrzydełka opłukać,  odciąć najchudszą część, osuszyć. Włożyć do marynaty na 30 minut. 
Olej rozgrzać w woku, włożyć skrzydełka i smażyć ok 15 minut, odwracając aż się przyrumienią (mozna upiec tez w piekarniku). Dodać pokrojoną zielona dymkę, smażyć razem chwilę. Przełożyć na półmisek, udekorować plasterkami limonki. Najlepiej podać z ryżem.  




9 komentarzy:

  1. niesamowicie apetyczne skrzydełka!

    OdpowiedzUsuń
  2. apetycznie wyglądają, piękny soczysty zielony na tle rumianej skórki :)


    pozdrawiam,
    Paulina

    OdpowiedzUsuń
  3. super! taki fajny przepis na lato:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają pięknie, na pewno wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rozpieściłaś moje kubki smakowe mmmm :) A ja skrzydełek nie mam buuu ,popatrzę i idę :(

    OdpowiedzUsuń