wtorek, 10 kwietnia 2012

Pieczony kurczak w bułce tartej

To był eksperyment, kurczak pieczony w całości w panierce jak do kotleta. Trochę ryzykowne ale się udało. Skorupka chrupiąca, smak pyszny,  obiad udany. 




Kurczak raz - poproszę... 
  • 1,20kg kurczak
  • szklanka bułki tartej
  • 2-3 ząbki czosnku
  • mąka pszenna
  • jajko
  • sól
  • pieprz
  • przyprawy ulubione
  • 100 g masła

Kurczaka umyć, osuszyć. Przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem i ulubionymi przyprawami. Odstawić np na całą noc do lodówki. Piekarnik rozgrzać do 190st, włożyć kurczaka na ruszt postawiony na brytfance. Piec przez 40 minut. Następnie wyjąć, obtoczyć dokładnie w mące, posmarować jajkiem, obsypać dokładnie bułką tartą. Wstawić ponownie do piekarnika na ruszt, obłożyć wiórkami masła i piec kolejne 30-40minut, do zrumienienia i miękkości. Co jakiś czas polać sosem z pieczenia lub smarować rozpuszczonym masłem. Jeśli macie kurczaki małe takie na 1 osobę, to można pominąć etap pierwszego pieczenia, tylko od razu je obtoczyć w mące, jajku i bułce i tak piec przez 50 minut.




8 komentarzy: