czwartek, 15 marca 2012

Spaghetti z zieloną nutą

Pomysł na ..spaghetti z zieloną wkładką, czyli świeżymi liśćmi szpinaku i kaparami. Kolejny szybki, smaczny obiad do którego nie trzeba ani specjalnych przygotowań, ani specjalnego wysiłku. Czyli szybko, smacznie i przyjemnie. Dodaje do akcji  Makarony świata.



Spaghetti z zieloną nutą
  • 400 g mięsa mielonego wołowego
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku posiekanego
  • oliwa z oliwek 3 łyżki
  • papryczka ostra pepperoni 
  • puszka pomidorów 
  • 3 łyżki kaparów
  • 50g liści szpinaku
  • posiekana natka pietruszki
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • łyżeczka oregano
  • 450 g spaghetti makaronu

Na rozgrzaną oliwę wrzucamy poszatkowaną cebule, pokrojoną drobno papryczkę, po chwili dodajemy mięso mielone i razem smażymy. Dorzucamy drobno pokrojony czosnek, następnie pomidory. Dosypujemy oregano, sól, pieprz, cukier do smaku. Gotujemy razem ok 10 minut. Na koniec dodajemy umyte liście szpinaku, kapary i smażymy chwilę aż się szpinak się lekko obkurczy. W międzyczasie gotujemy makaron al dente. Dodajemy do sosu makaron mieszamy, podgrzewamy razem chwilę, posypujemy posiekaną natką i świeżo zmielonym pieprzem.


6 komentarzy:

  1. Takie smaki lubie najbardziej! A kapary, choc tak niepozorne, dodaja kazdemu daniu charakteru :)

    OdpowiedzUsuń
  2. smakowicie wyglada:) uwielbiam makaron:)

    OdpowiedzUsuń