poniedziałek, 12 marca 2012

Łosoś w sosie barbecue

Łosoś to idealna ryba na szybki posiłek. Jest łatwa w przygotowaniu, piecze się szybko, nie rozpada i do tego  bardzo zdrowa. Tym razem łososia na obiad postanowiłam połączyć z czymś co bardzo lubimy, czyli sosem na bazie pomidorów z domieszką chilli - domowym  barbecue. Wpis  dodaję do akcji prowadzonej przez Neoflam - "Mistrzowie patelni" w kategorii  Kuchenne połowy, czyli rybne specjały.




Łosoś w sosie barbecue 
  • 3 dzwonki z łososia
  • cukinia
  • cytryna
  • papryka czerwona
  • papryka marynowana pepperoni
  • oliwa z oliwek do smażenia
sos barbecue:
  • kartonik sosu/przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki octu winnego
  • 3 ząbki czosnku
  • cebula
  • łyżeczka ostrego sosu chili (np sos Luizjana) 
  • cukier do smaku
  • świeżo zmielony pieprz
  • oliwa z oliwek

Dzwonki łososia skropić cytryną, odstawić na godzinę. Sos: na oliwie z oliwek zeszklić cebulę, dodać drobno posiekany czosnek. Dodać kartonik pomidorów, ocet winny, cukier do smaku, pieprz, sos chilli. Dusić całość ok. 10 minut. 
Dzwonki  posmarować gotowym sosem z obu stron. Patelnię grillową rozgrzać, posmarować oliwą, położyć  łososia i usmażyć ok 5 minut z każdej strony. Na patelnię obok łososia położyć plastry cukinii i również je podpiec. Na talerz położyć po dzwonku łososia, plasterki cukinii i kawałki świeżej i marynowanej papryki.  




5 komentarzy:

  1. Ale pysznie musiał smakować z tym sosem, tak soczyście! Pyszna rybka!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ryby, a losos jest jedna z moich ulubionych. Z takim sosem musi pysznie smakowac :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny musi być taki łosoś. Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przyznam się, że na początku pomyślałam, że to bakłażan w plastry pokrojony xD Dopiero potem zobaczyłam tytuł ;) Wygląda super!

    OdpowiedzUsuń
  5. Łosoś, cukinia i sos barbecue! Pycha

    OdpowiedzUsuń