wtorek, 28 czerwca 2011

Zupa serowo-ziemniaczana

Mój mąż przygotowując obiad, chyba jak wiekszość mężczyzn, kieruje sie tym co znajdzie w lodówce a co  niekoniecznie zgodne jest z pogodą, temperutura panujacą na zewnątrz.. ale za to zgodne jest z tym co mu w danej chwili podpowiada intuicja.. i tak było z tą zupą.. na dworze w miarę ciepło, chociaż lato nas nie rozpieszcza w tym roku, a na stole zupa przygotowana z ziemniaków i sera... gorąca, aromatyczna, idealna na jesień albo pochmurny deszczowy dzień... mimo to  pyszna i za to go lubię, bo jego wariacje na temat zup serowych nie mają końca...  




Zupa serowo-ziemniaczana


  • 500 g ziemniaków
  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • por (biała część)
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki masła
  • 2 serki topione trójkąty - ementaler
  • pieprz świeżo zmielony
  • 2 gałązki tymianku 
  • posiekana natka pietruszki
  • grzanki z chleba 



  • Bulion zagotować. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, pora pokroić w plasterki, czosnek również. Warzywa podsmażyć na maśle 5 minut, dodać do bulionu razem z tymiankiem i gotować wszystko razem 15 minut. Przyprawić pieprzem. Wyjąć gałązki tymianku. Dodać serki topione, zupę zmiksować na gładki krem.
    Na suchej patelni podsmażyć kostki chleba na grzanki.  Przed podaniem zupy do każdej miseczki na górę dodać po garści grzanek i posypać natką pietruszki.


    Ekspresowo w kuchniJadłodajnia studencka

    6 komentarzy:

    1. piękne zdjęcia.
      i cudowna, aromatyczna zupa!

      OdpowiedzUsuń
    2. ciekawie prezentuje się ta zupka. takiej jeszcze nie robiłam;)

      OdpowiedzUsuń
    3. prawdziwie domowe pyszne połączenie :)

      OdpowiedzUsuń
    4. Robiłam dziś tą zupkę :-) Przepyszna!

      OdpowiedzUsuń