Faszerowane okrągłe cukinie

Małe, okrągłe cukinie są idealne do faszerowania. Można także zrobić w ten sposób podłużne, ale te mają swój urok. Polecam nafaszerować je bardzo popularnym nadzieniem z mięsa mielonego, warzyw i ziół. Obiad pyszny, w 45 minut, kolorowy i zdrowy. 

Faszerowane okrągłe cukinie
  • 4 małe, okrągłe cukinie
  • 300 g mielonej wołowiny
  • czerwona papryka
  • 2 pomidory
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczka natki pietruszki
  • świeże zioła (np. tymianek, rozmaryn, oregano)
  • szczypta kuminu
  • 1/2 łyżeczki tabasco albo sambal oelek (pasty z chilli)
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • oliwa z oliwek


Cukinie umyć, odciąć wierzchołki i odłożyć na później „kapelusze”. Środek wydrążyć dokładnie, tworząc miseczki. Miąższ z cukinii posiekać. Cebule, czosnek, pomidory i paprykę pokroić w kostkę. 

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i usmażyć dodać posiekaną cebulę oraz czosnek, dodać mięso i smażyć aż zmieni kolor na brązowy. Dodać posiekany miąższ z cukinii, pomidory i paprykę. Dusić do miękkości (około 10 minut). Doprawić solą, pieprzem, ziołami, kuminem, tabasco lub pastą z chilli, chwile jeszcze poddusić. Dodać posiekaną natkę i wymieszać. 
Zestawić patelnię z ognia, farszem nadziać cukinie. 


Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przykryć "kapeluszem" z cukinii, polać oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35-40 minut. Smacznego.
Farszu wychodzi więcej niż potrzeba wiec można nim nadziać inne warzywa albo zjeść z makaronem. 




6 komentarzy:

  1. Witam
    Rzeczywiście danie wygląda świetnie. Mam pytanie czy jest szansa aby na blogu pojawił się przepis na przecier pomidorowy? No chyba, ze kiedyś już był ale w spisie potraw go nie znalazłam. Pozdrawiam Dominika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. proszę zajrzeć do zakładki przetwory tam jest passata czyli domowy sos pomidorowy który służy mi jako przecier.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger