Faszerowana papryka mięsem i fetą
Na życzenie nasze i wasze. Skoro jest lato, papryki zeszły z ceny,
a ja od dawna miałam ochotę na nafaszerowanie ich mięsem to czemu ich nie zrobić  Do tego ryż i feta,
trochę ziół i można się delektować letnimi pysznościami. A skoro i wam się spodobał ten pomysł to nie czekam z publikacja tylko już teraz zapraszam na to pyszne, klasyczne danie.
Tym sposobem tak jak obiecałam
rozpoczynam cykl prostych, popularnych klasyków. 
Papryka faszerowana mięsem i fetą
- 500 g mięsa mielonego indyczego (ale może być tez woł-wp)
- cebula duża
- 2 ząbki czosnku
- torebka ryżu parboiled
- łyżeczka ostrej papryki czerwonej
- sol
- pieprz
- łyżeczka otartego świeżego tymianku
- jajko
- 8 papryk czerwonych (ok 1,20 kg)
- feta bałkańska (albo taka co się nie rozwala przy krojeniu) ilość w uznania
- łyżka oliwy z oliwek lub oleju
Na dużej patelni rozgrzewam
olej i szkle pokrojoną drobno w kostkę cebule, dodaje posiekany czosnek.
Mieszając smażę przez minutę. Odstawiam do przestygnięcia. Ryż wkładam do
wrzącej wody i gotuje 10 minut na półtwardo. Odcedzam i odstawiam
do ostygnięcia na kilka minut. Fetę kroje w kostkę.
Do miski dodaje mięso, jajko, ryż, cebulę z
czosnkiem, sol, pieprz, tymianek. Na koniec ostrożnie mieszam z feta tak żeby
tak się nie rozpadła za bardzo. Papryki myje, wykrawam ogonki tak, żeby
powstały czapeczki. Papryki czyszczę z gniazd nasiennych, napełniam farszem,
zamykam czapeczka, układam w formie do zapiekania, skrapiam oliwą z oliwa lub
olejem rzepakowym i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40
minut, tak by wierzchy były ładnie przyrumienione.
Sos pomidorowy
- łyżka oleju rzepakowego
- ząbek czosnku
- duża cebula albo 2 małe
- koncentrat lub pomidory z puszki
- przyprawy: tymianek lub zioła prowansalskie
- szczypta cukru
- sol i pieprz
Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju, dodaje posiekany ząbek czosnku i drobno pokrojona cebulę. Podsmażam, następnie dodaje albo puszkę pokrojonych pomidorów albo 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego albo słoiczek smażonych pomidorów. Całość doprawiam do smaku solą, pieprzem, cukrem, ziołami. Podgrzewam.  Jeśli sos jest za gesty to podlewam go chochlą wody.  Gotowym sosem polać papryki.
 
 
 



 
 
 
 


 
 
 
%20(1).jpg) 
 
 
Bardzo lubię papryki nadziewane mięsem mielonym, jest to mój ulubiony farsz.
OdpowiedzUsuńto tak jak ja, pozdrawiam.
Usuńjak ja kocham taką papryczkę:) idealny letni obiad:)
OdpowiedzUsuńtak pora idealna.
Usuńale mi smaku zrobiłas ;)
OdpowiedzUsuńmilo mi. pozdrawiam.
Usuńjaki pyszny blog...:-))) palce lizać:-)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam:-)
dziękuję, rozgość sie na dobre.
Usuńświetnie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję. pozdrawiam.
Usuńbardzo smakowite ;-)
OdpowiedzUsuńdziekuje bardzo.
UsuńBaaardzo je lubię!:)
OdpowiedzUsuńto tak jak ja. pozdrawiam.
UsuńWitaj.
OdpowiedzUsuńLubię faszerowaną paprykę, w ogóle paprykę. Niestety moje rejony nie są jakoś specjalnie łaskawe i ceny warzyw są bardzo wysokie.
ogolenie tak, ale ja trafiłam w sklepie w L. i była w dobrej ceni bo po 7zl.
UsuńA ja zamiast ryzu dalam kasze peczka ,duzo lepsze
OdpowiedzUsuń