czwartek, 15 lutego 2018

Kurczak w soku pomaranczowym

Pyszny, szybki i nietypowy obiad. Piersi z kurczaka w soku pomarańczowym. Nie są ani za słodkie, ani za mdłe, są wyjątkowe. Jadłam je u siostry i bardzo mi zasmakowały, wypróbowałam sam i już wiem że często będą u nas gościć. Obiad robi się dosłownie w 15 minut. Przepis z Kwestii smaku.

kurczak, sok pomaranczowy, pomarancze, obiad, brokuły, bernika, kulinarny pamietnik

Kurczak w soku pomarańczowym
  • 500 g piersi z kurczaka 
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cm kawałek korzenia imbiru
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 jajko
  • mąka ziemniaczana
sos pomarańczowy:
  • 200 ml soku pomarańczowego 
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • szczypta białego pieprzu
  • szczypta chilli
dodatki:
  • 100 g ryżu 
  • różyczki brokuła


Piersi z kurczaka oczyścić. Delikatnie spłaszczyć, najlepiej rozklepać jeśli są za grube. Następnie delikatnie posolić. Obtoczyć w roztrzepanym jajku, a potem w mące ziemniaczanej. Czosnek oraz korzeń imbiru obrać i zetrzeć na tarce.
Wymieszać składniki sosu. Wstawić do ugotowania ryż oraz brokuły.
Na patelni rozgrzać olej. Dodać czosnek i imbir, podsmażyć, a po chwili piersi z kurczaka. Smażyć z obu stron przez 5 minut. Wlać sos i zagotować na małym ogniu. Smażyć aż sos delikatnie zgęstnieje, obrócić w takcie raz, żeby z obu stron nabrały pomarańczowego smaku. Danie podać z ryżem i brokułami.

kurczak, sok pomaranczowy, pomarancze, obiad, brokuły, bernika, kulinarny pamietnik

1 komentarz:

  1. to danie musi być pyszne!
    lecę po imbir do sklepu, reszta jest ;)))

    OdpowiedzUsuń