Kurczak pieczony z wolnowaru

Gdy w grudniu kupiłam wolnowar, nie sądziłam że będzie to tak często używane przeze mnie urządzenie. Robiłam już w nim kilka rodzajów mięs, tym razem przyszedł czas na przetestowanie kurczak w całości. Byłam ciekawa na ile będzie soczysty i czy nie rozpadnie się w trakcie gotowania. I co? I się udało. Kurczak wyszedł mega soczysty, pyszny, z chrupiącą skórką i przy wyjmowaniu zachował w pełni swój kształt. Tak więc polecam to urządzenie bo naprawdę warto w nim przygotowywać posiłki, które są delikatne, soczyste, i zdrowe

kurczak, wolnowar, obiad, drob, wolne gotowanie, bernika, kulinarny pamietnik

Kurczak pieczony z wolnowaru
  • ok 1,5 kg cały kurczak 
  • 3 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • cytryna
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • łyżeczka tymianku
  • łyżeczka papryki słodkiej


Przygotowanie kurczaka zaczynamy od umycia go, osuszenia, natarcia solą i pieprzem. Następnie robimy marynatę. W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sok z cytryny, zioła, paprykę. Marynatą smarujemy kurczaka w naczyniu w którym się będzie piekł, czyli u mnie w wolnowarze. Zakrywamy folią i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Po tym czasie wyjąć z lodówki, odczekać by misa się ociepliła. Lepiej nie wkładać do wolnowaru zimnej bezpośrednio z lodówki, bo może pęknąć. Uruchomić wolnowar. Piekłam na LOW przez 5h, nie odwracając go ani nie ruszając w trakcie. Kilka razy jedynie można polać wierzch sosem. Z kurczaka jak widać wypłynęło sporo wody, który z przyprawami utworzył pyszny sos.
Jesli nie uzyskacie przypieczonej skorki można ewentualnie wstawić jeszcze do piekarnika temperatura 220 stopni, górna grzałka lub grill i dopiec przez kilka minut.
Kurczak przy ostrożnym wyjmowaniu nie rozpada się. Można go przełożyć w całości na talerz. Smacznego.

kurczak, wolnowar, obiad, drob, wolne gotowanie, bernika, kulinarny pamietnik

31 komentarzy:

  1. Chrupiąca skórka w wolnowarze? Mnie się nigdy nie udało.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kawał kuraka) mm apetyczny)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam pytanie, bo również robię różne dania w wolnowarze (Crock-Pot 5.7L AutoStir CSC012 Slow Cook).
    Czy ten kurczak był podpiekany poza wolnowarem? Bo na taki mi wygląda.
    Powietrze w tym naczyniu nie osiąga takiej temperatury jak w piekarniku, więc siłą rzeczy nie jest to efekt działania wolnowaru. Jak mi to wytłumaczysz? A może masz jakiś specjalny wolnowar?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie był podpiekany, zdjęcie jest oryginalne, to kurczak w wolnowarze po wyłączeniu i przed wyjęciem go i pokrojeniem na talerze. wolnowar mam zwykły hoffen z biedronki.

      Usuń
    2. To jest niemożliwe.Lecisz w kulki z tą chrupiącą skórką. To jest kurczak pieczony w piekarniku. Za dużo lat mam aby się na to nabrać i to jeszcze przy wolnowarze z Biedronki.

      Usuń
    3. witam, nie mam w zwyczaju oszukiwać na blogu tym bardziej czytelników. można wierzyć lub nie, Pani sprawa. Wolnowar z biedronki jest świetny i każde mięso w nim się da zrobić i mięsa nie wychodzą ugotowane a upieczone. Gdybym robiła to danie w piekarniku nie miałabym tyle sosu. Bardzo proszę nie oczerniać mnie że kłamie i wprowadzam w błąd czytelników.

      Usuń
    4. Ja posiadam inny wolnowar i też zawsze mam skórkę przypieczoną jak w piekarniku więc jest to możliwe :)

      Usuń
    5. super, widać nie tylko mi wychodzi. pozdrawiam.

      Usuń
    6. Moze problemem ze skorka wynika z jakosci kurczaka, kupujac z marketu bedzie mial duzo wody, a kurczak od rolnika bedzie miesisty. Kupuje czesto piersi i marketowe robia sie z sosem, a od rolnika to musze tluszczu dodac, zeby sie nie spalił. No, ale ccc.

      Usuń
    7. To możliwe, jakość kurczaka często ma na znaczeniu jak po przygotowaniu wygląda i smakuje.

      Usuń
  4. Ja również mam wolnowar hoffen i wychodzi chrupiąca skórka, sprawdzone na gęsinie i pysznych żeberkach barbecue, jutro wsadzam kurczaka. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pytanie do Ciebie i autorki bloga, bo obie chyba macie ten sam model:czy myjecie misę w zmywarce? Czy można ją postawić na gazie i podsmażyć mięso przed gotowaniem?

      Usuń
    2. misę myje zawsze w zmywarce. na gaz nie daję bo nie mam. mam indukcje ale mi jej nie łapie. misę dawałam do piekarnika elektrycznego, gdy chciałam podgrzać.

      Usuń
  5. Cześć skorzystałem z Twojego przepisu i wyszedł świetnie. Mam wolnowar zTesco za 9£. Wreszcie cchrupiąca skórka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super, dziękuje. pozdrawiam.

      Usuń
    2. Ile soli na tej wielkości kurczaka? Zawsze z tym mam problem.

      Usuń
    3. Niestety, nie odpowiem dokładnie bo daje na oko, ale tak około chyba płaskiej łyżki.

      Usuń
  6. Widzę nie tylko ja mam wolnowar crock-pot, fajne potrawy z niego wychodzą. Kurczaka napewno spróbujemy jutro na obiadek

    OdpowiedzUsuń
  7. Zapisuję przepis 😁 właśnie zaczynam eksperymenty i zabawy z wolnowarem. Chrupiąca skórka to chyba efekt masła i marynowania w lodówce. Na pewno będę próbować 🙂

    OdpowiedzUsuń
  8. Kurczaka na pewno wypróbuję...jak dotąd w wolnowarze robiłam mięsa,bigos,gołąbki i kaczkę(ta wyszła zabójczo smaczna 😀). Dziękuję za przepis i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Kurczaka na pewno wypróbuję...jak dotąd w wolnowarze robiłam mięsa,bigos,gołąbki i kaczkę(ta wyszła zabójczo smaczna ��). Dziękuję za przepis i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy misę po wyjęciu z lodówki dajesz do wolnowara?? Czy musi chwilę postać. Boję się, że pęknie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, czekam aż nabierze temp pokojowej.

      Usuń
    2. To lepiej zaznacz to w swoim przepisie, żeby potem nikt nie miał do Ciebie pretensji, że mu misa pękła. Nie każdy czyta (niestety) instrukcje załączone do sprzętu.
      Ciekawa jestem, czy mnie się też uda uzyskać chrupiącą skórkę. Wydawało mi się, że to nie jest możliwe. Dzisiaj właśnie dotarł do mnie Crock Pot, więc już kilka godzin siedzę w necie i szukam przepisów :D Pozdrawiam i dziękuję, bo Twoje wyglądają obłędnie, aż mi ślinka leci... Na pewno będę je wypróbowywać.

      Usuń
    3. Fatycznie, napisze bo komuś może pęknąć i będzie mnie winił. Próbuj na pewno ci się uda zrobić takiego kurczaka.

      Usuń
  11. Ha ha ha...bravo dla pań,które stanęły w Twojej obronie i obronie chrupiącej skórki....ja się nie wypowiem,bo dopiero zaczynam przygodę z wolnowarem..ale chętnie spróbuję tego przepisu....dziękuję i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger