wtorek, 25 kwietnia 2017

Kurczak pieczony z wolnowaru

Gdy w grudniu kupiłam wolnowar, nie sądziłam że będzie to tak często używane przeze mnie urządzenie. Robiłam już w nim kilka rodzajów mięs, tym razem przyszedł czas na przetestowanie kurczak w całości. Byłam ciekawa na ile będzie soczysty i czy nie rozpadnie się w trakcie gotowania. I co? I się udało. Kurczak wyszedł mega soczysty, pyszny, z chrupiącą skórką i przy wyjmowaniu zachował w pełni swój kształt. Tak więc polecam to urządzenie bo naprawdę warto w nim przygotowywać posiłki, które są delikatne, soczyste, i zdrowe

kurczak, wolnowar, obiad, drob, wolne gotowanie, bernika, kulinarny pamietnik

Kurczak pieczony z wolnowaru
  • ok 1,5 kg cały kurczak 
  • 3 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • cytryna
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • łyżeczka tymianku
  • łyżeczka papryki słodkiej


Przygotowanie kurczaka zaczynamy od umycia go, osuszenia, natarcia solą i pieprzem. Następnie robimy marynatę.W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sok z cytryny, zioła, paprykę. Marynatą smarujemy kurczaka w naczyniu w którym się będzie piekł, czyli u mnie w wolnowarze. Zakrywamy folią i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Po tym czasie wyjmujemy, uruchamiamy wolnowar. Piekłam na LOW przez 5h, nie odwracając go ani nie ruszając w trakcie. Kilka razy jedynie można polać wierzch sosem. Z kurczaka jak widać wypłynęło sporo wody, który z przyprawami utworzył pyszny sos. Kurczak przy ostrożnym wyjmowaniu nie rozpada się. Można go przełożyć w całości na talerz. Smacznego.

kurczak, wolnowar, obiad, drob, wolne gotowanie, bernika, kulinarny pamietnik

2 komentarze:

  1. Chrupiąca skórka w wolnowarze? Mnie się nigdy nie udało.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kawał kuraka) mm apetyczny)

    OdpowiedzUsuń