środa, 22 lutego 2017

Wątróbka w mleczku kokosowym

Mąż stanął przed nie lada wyzwaniem, miał pierwszy raz przygotować wątróbkę drobiową i zamiast zrobić to prosto, swojsko, to od razu popłynął w klimaty indyjskie. Użył mleczka kokosowego, warzyw które były w lodówce tworząc naprawdę dobre danie, wątróbkę o nieznanym mi do tej pory smaku. Polecam takie eksperymenty.  

watrobka, drobiowa, dietetyczne, bernika, jarmuz, kulinarny pamietnik

Wątróbka w mleczku kokosowym
  • 450 g wątróbki drobiowej 
  • mleko
  • 1 papryka czerwona
  • 1 duża cebula
  • 1-2 garście jarmużu 
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • puszka mleczka kokosowego (ok 400 ml)
  • curry do smaku ok 1/2 -1 łyżeczki
  • pieprz do smaku 
  • sol do smaku



Wątróbkę wyjąć z opakowania, opłukać, przełożyć do miski i zalać mlekiem. Odstawić na min 1h, dzięki czemu wątróbka straci swój specyficzny zapach i będzie delikatniejsza w smaku. Następnie przepłukać, osuszyć, pokroić na kawałki, wycinając żyłki i błony.

Cebulę drobno pokroić w kostkę, paprykę w paski. Na patelni rozgrzać olej, dodać wątróbkę, podsmażyć. Dodać cebulę, smażyć przez 2 minuty. Następnie dodać paprykę, wlać mleczko kokosowe, doprawić curry. Wymieszać, przykryć i dusić na średnim ogniu przez ok 5 minut. Można podlać ok ½ szklanki wody, dzięki czemu uzyskamy więcej sosu. Na koniec dodać jarmuż i dusić jeszcze 5 minut. Sprawdzić smak, jeśli potrzeba to dodać jeszcze trochę pieprzu, curry lub soli.

watrobka, drobiowa, dietetyczne, bernika, jarmuz, kulinarny pamietnik

watrobka, drobiowa, dietetyczne, bernika, jarmuz, kulinarny pamietnik


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz