piątek, 3 kwietnia 2015

Mazurek z kremem cytrynowym i truskawkami

Mazurków ciąg dalszy.. nie, nie bójcie się to drugi i ostatni w tym roku. Zapraszam na wiosenny mazurek, bo skoro w sprzedaży pojawiły się już truskawki (chociaż to nie te co latem) to można je wykorzystać na tę Wielkanoc. Z kremem cytrynowym będzie to idealne połączenie. Zapraszam. 



Mazurek z kremem cytrynowym i truskawkami

ciasto kruche:
  • 160 g mąki pszennej
  • 90 g mąki ziemniaczanej
  • 70 g cukru pudru
  • 150 g masła
  • 1 jajko
krem:
  • 4 żółtka
  • 80 g cukru
  • 1 cytryna
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 opakowania 18 proc. śmietany (ja dałam mniej)
dodatki:
  • dżem truskawkowy
  • truskawki
  • płatki migdałowe
  • karmel
  • liście mięty




Ciasto: Mąkę przesiać, dodać pokrojone masło, cukier i jajko. Ciasto zagnieść i uformować w kulę. Następnie włożyć do lodówki na ok 30 min. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Formę (u mnie 22 x 30) wyłożyć papierem do pieczenia tak aby wystawał poza brzegi formy. 
Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkować, wyłożyć nim dno blaszki razem z bokami. Wstawić do piekarnika i piec ok 20 min aż się zarumieni. Wyjąć i odstawić do wystygnięcia. Następnie wierzch posmarować dżemem na to wyłożyć krem cytrynowy.

Krem: Żółtka wymieszać z cukrem i ubić trzepaczką tak, by zgęstniały i zbielały. Dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie, dokładnie wymieszać. W rondelku doprowadzić do wrzenia mleko, wyłączyć. Dolać trochę gorącego mleka do żółtek (żeby krem się nie zważył), dokładnie wymieszać i połączyć z mlekiem w rondelku. Na bardzo małym ogniu podgrzewać masę (nie ma prawa się zagotować) stale mieszając, aż mocno zgęstnieje (ok. 10 min). Gdyby przypadkiem powstały grudki, można krem rozetrzeć mikserem. Z połówki sparzonej cytryny wycisnąć sok. Śmietanę i sok wymieszać z masą. Krem zostawić do ostygnięcia, a następnie posmarować kremem.Kremu wychodzi trochę więcej wiec można go spożytkować do innego deseru. 

Na wierzch ułożyć kawałki truskawek, listki mięty, przyprażone na suchej patelni płatki migdałowe i skropić karmelem.
Karmel przygotować wsypując 3 łyżki cukru na suchą patelnie i podgrzewając patelnie stopić cukier na ciemny karmel.  



12 komentarzy:

  1. Pyszny! Najlepsze życzenia świąteczne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ musiał być pyszny:-) Życzę pogodnych, radosnych i smacznych Świąt Wielkiej Nocy!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo ładnie, kolorowo i wiosennie :) Wesołych Świąt.

    OdpowiedzUsuń
  4. Genialny ten mazurek! :)
    Na świątecznym stole z pewnością będzie się prezentował świetnie! *.*

    OdpowiedzUsuń
  5. Imonująco wygląda, ej jak nigdy czegoś takiego nie robiłe, to to jest dobry wybór na pierwszy raz xd ? (zn. ciasta xd)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na pewno, nie powinno sprawic kłopotu.

      Usuń
  6. Mmm, to dopiero pyszności :)

    OdpowiedzUsuń