niedziela, 1 marca 2015

Cebularze z makiem

Dzisiaj zapraszam wpis z cyklu "Wypiekanie na śniadanie" w ramach, którego upiekłam cebularze z makiem. Zwykły cebularz z dodatkiem maku to znak Lubelszczyzny, mimo że przepis nie jest całkiem oryginalny mam nadzieję, że nie odbiegał za dużo od oryginału. Właściwie to był bardzo udany wypiek i następnym razem dodam zdecydowanie więcej maku. Autorem tego wypiekania był Paweł z bloga "Pieczenie chleba". Zapraszam do wspólnego pieczenia, bo taki cebularz to idealne drugie śniadanie w szkole dla twojego dziecka.




Cebularze z makiem

farsz:
  • 5 dużych cebul
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżeczki maku
ciasto:
  • 500 g mąki
  • 15 g suchych drożdży (albo ok. 40-50 g świeżych)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 jajko
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 2 łyżeczki soli
  • 60 g masła
  • 1 jajko do posmarowania



Świeże drożdże mieszamy z cukrem i 2 łyżkami ciepłego mleka. Odstawiamy aż rozczyn podrośnie.
W garnuszku rozpuszczamy masło. Do misy miksera dodajemy mąkę z solą, wyrośnięty rozczyn, masło, mleko, jajko, mieszamy wszystko za pomocą haka chlebowego. Wyrabiamy na gładkie ciasto tak, by odstawało od ręki. Miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok godzinę. 

Cebulę kroimy w grubą kostkę, dodajemy sól, mak, olej i dusimy na patelni pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez około 20 minut. 

Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko omączony blat i dzielimy na 14 równych części. Każdą część wałkujemy na owalny placek. Przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W każdym dnem szklanki robimy wgłębienie. Na środek każdego placka dajemy porcję cebuli. Rozmąconym jajkiem smarujemy brzegi placka. Odstawiamy na 10-15 minut, żeby podrosły. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st do zarumienia przez 20 minut.


a ze mną piekli:

Ewelina ze Stylowa kuchnia



8 komentarzy:

  1. Wyglądają niezwykle apetycznie :) Dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygladają! Dzięki za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki za wspólne wypiekanie..

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuje za wspólne pieczenie Twoje cebularze prezentują się apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  5. Pieknie sie Pysznia na tym cudnym talerzu, dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Super Ci wyszły, dziękuje za wspólne pyszne wypiekanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuje za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. No jasne, że to lubelski znak!!! a jaki pyszniutki!!!! mimo iż mamy cebularzy pod dostatkiem, ciągle i nieustannie je uwielbiamy

    OdpowiedzUsuń