niedziela, 22 marca 2015

Babka na piwie cytrynowym z makiem

Święta wielkanocne tuz tuż dlatego czas najwyższy pomyśleć o świątecznych wypiekach, babach których na naszym stole nie może zabraknąć. Dlatego dzisiaj proponuje wam babkę piwna bo z dodatkiem piwa cytrynowego i maku. Fajna, delikatna, aromatyczna i zdecydowanie najlepsza drugiego dnia po upieczeniu. Polecam.


Babka piwna cytrynowa z makiem
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka jasnego piwa cytrynowego
  • 1 szklanka oleju
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z jednej cytryny
  • 2 łyżki startej skorki cytrynowej
  • 3 łyżki maku
polewa:
  • 1 szklanka (120 g) cukru pudru 
  • sok z 1 cytryny
  • 1-2 łyżki piwa cytrynowego



Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiać. W misce za pomocą miksera utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę. Porcjami dodawać mąkę z proszkiem, cały czas miksując. Następnie powoli wlewać olej. Zmniejszyć obroty miksera i wlać piwo oraz sok z cytryny. Miksować do momentu, aż całość dobrze się połączy. Na koniec dodać mak i skórkę cytrynową. Wymieszać łyżką.
Ciasto przełożyć do foremki z kominkiem na babkę. Jeśli mamy tradycyjną metalową lub teflonową to należy ją najpierw wysmarować masłem i posypać bułką tartą lub mąką, jeśli silikonową to nie trzeba nic robić tylko wlać ciasto. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut. Ostudzoną babkę wyjąć z formy, posypać cukrem pudrem lub polać polewą cytrynową.
Polewa: składniki dokładnie wymieszać ze sobą.




1 komentarz: