poniedziałek, 30 czerwca 2014

Drożdżowe rwane bułeczki z pesto

To był strzał w dziesiątkę, te bułeczki rozeszły się w mgnieniu oka. Pyszne, drożdżowe lekkie, z nadzieniem z pesto były idealnym dodatkiem do leniwej niedzieli.  Nie trzeba do nich nic, wchodzą same i uzależniają. Przepis znalazłam na blogu Bazyliowo


niedziela, 29 czerwca 2014

Spaghetti śmietanowe ze szpinakiem

Makaron przygotowany przez męża na wzór carbonary ale z kwaśną śmietaną i szpinakiem. Pyszne, lekkie, szybkie danie, coś mięsożerców i dla makaroniarzy.  Na letnie popołudnia idealne. Polecam.

sobota, 28 czerwca 2014

Brownie z oreo

Jak wiecie brownie to jedno  moich ulubionych ciast, bo jest po pierwsze mega szybkie, po drugie mega łatwe, po trzecie znika w tempie ekspresowym. Dzisiejsza wersja to połączenia mocno czekoladowego ciasta i ciasteczek typu oreo, które fajnie chrupią w cieście i nadają mu całkiem innego smaku. I zapewniam nie zmarnuje się wam ani jeden okruszek. Źródło

piątek, 27 czerwca 2014

Quasadilla z botwinką i kurczakiem z grilla

Quasadilla jest w stałym elementem naszego menu. Ląduje w niej wszystko to co się znajduje w lodówce, idealna na szybką kolację, urodzinowe przyjęcie dziecka nawet dla niejadków, czy spotkanie ze znajomymi. To uniwersalne, proste danie. Dzisiaj w nietypowej wiosennej odsłonie bo z botwinką i z grilla. Zapraszam. 

czwartek, 26 czerwca 2014

Dieta dla serca

Dzisiaj krótka relacja ze spotkania, w którym miałam przyjemność brać udział wraz z innymi 9 blogerami kulinarnymi. Hasło spotkania to "Dieta dla serca", czyli  jak pomóc Polakom obniżyć cholesterol, wspomóc ich serce wprowadzając zdrową, racjonalną dietę.


wtorek, 24 czerwca 2014

Shake lodowy bananowo- truskawkowy

Domowy przepis na shake to szybka i prosta recepta na idealne orzeźwienie. Dla wielu z nas shake to jeden z ulubionych, wakacyjnych napojów. Połączenie lodów, bananów i truskawek to jest to co lubimy najbardziej. 

poniedziałek, 23 czerwca 2014

Wyniki konkursu "Przepis na wasze letnie danie regionalne"

Po pierwsze dziękuję wszystkim biorącym udział w konkursie regionalnym. Wpisów nie było dużo ale te co były widać, że od osób które kochają swoje kuchnie regionalne.  Wybór był trudny, ciężko było się zdecydować, ale wygrana osoba musi być. 



Najbardziej zaintrygował mnie przepis na ogórki Grażyny i to do niej wędruje książka. 

Nagroda za 2 miejsce przewodniki jadą do Kuby za szczecińskie paszteciki oraz do Kasi za małdrzyki krakowskie. 

Gratuluje i pozdrawiam. Czekam na wasze adresy.

Curry z klopsikami z indyka

Mięso mielonego z indyka ostatnio często przeze mnie wykorzystywane a przez wielu niedoceniane tym razem  wykorzystałam je do nowej wersji curry, lekko pikantnej z żółtą pastą i z mlekiem kokosowym. Klopsiki w tym wydaniu to lekkie danie, przy okazji zdrowe, nietuczące i miłe dla podniebienia. 

środa, 18 czerwca 2014

Śląskie niebo

Śląskie niebo (inaczej Schlesisches Himmelreich, śląski raj, śląski przysmak) to tradycyjna mięsna potrawa regionalna kuchni śląskiej, przygotowywana przede wszystkim na świąteczne okazje, wywodząca się ze Śląska Opolskiego i Dolnego Śląska, rzadziej wykonywana na Śląsku Górnym. Kiedyś podawana jako zapłata za pomoc przy skubaniu pierza czy pracy przy kądzieli. Obecnie danie wpisane jest na listę produktów tradycyjnych. 
Głównym składnikiem potrawy jest gotowane, uwędzone lub peklowane mięso wieprzowe, ale także stosowana zamiennie świeża wieprzowina, a wszystko polane sosem z suszonych owoców. 

wtorek, 17 czerwca 2014

Konkurs "Przepis na wasze letnie danie regionalne"

Moi drodzy, postanowiłam przygotować dla Was kolejny mały konkurs, a będzie on dotyczył waszej kuchni regionalnej a nagroda to książka o kuchni śląskiej i okolicach ZBIÓR PRZEPISÓW POTRAW REGIONALNYCH WOJEWÓDZTWA ŚLĄSKIEGO, wydana przez Śląską Organizację Turystyczna w  Katowicach w 2011.

Książka to praca zbiorowa pod redakcją Hanny Szymanderskiej, specjalistki od kuchni polskiej, dziennikarki, autorki ponad trzydziestu książek kulinarnych, między innymi „Encyklopedii polskiej sztuki kulinarnej“, a także „Na polskim stole“, "Polskiej Wigilii", „Polskiej Wielkanocy“ oraz „Ślubów polskich“. Jest prawdziwym autorytetem kulinarnym z dziedziny kuchni regionalnej naszego kraju i nie tylko, gdyż na swoim kącie ma także książki o kuchniach świta m.in "Pierogi świata". 
Książka ta nie jest dostępna w wolnej sprzedaży, wiec tym bardziej powinna was zainteresować. Zawiera przepisy kuchni śląskiej, góralskiej, podbeskidzia, zagłębiowskiej, jury krakowsko-częstochowskiej. Polecam.


poniedziałek, 16 czerwca 2014

Makaron z indykiem i ajwarem

Pomysł na kolejny szybki, smaczny obiad do którego nie trzeba ani specjalnych przygotowań, ani specjalnego wysiłku, wystarczy makaron, mięso mielone i dodatki np pasta bałkańska ajwar.  Czyli szybko, smacznie i przyjemnie



niedziela, 15 czerwca 2014

Kruche ciasto z budyniem i truskawkami

Sezon truskawkowy w pełni. Oprócz koktajli, lodów, czy truskawek ze śmietaną warto upiec z nimi proste, szybkie ciasto  budyniowe, które nie może się nie udać.  Zresztą do tego ciasta można użyć każde owoce nawet mrożone, z każdym będzie smakowało wybornie. Zapewniam i polecam. Źródło babeczka Zuzka.

piątek, 13 czerwca 2014

Risotto z botwiną, boczkiem i olejem rzepakowym

Botwinki czas jeszcze nie przeminął. Tym razem postanowiłam zrobić risotto i wzbogacić go o dodatek botwiny,  mając nadzieję że w połączeniu z boczkiem przemycę ją w tym daniu i moje dwa antybotwinkowe osobniki zjedzą ją bez problemu. I się nie myliłam, zjedli i smakowało i już wiem ze botwinka to idealny dodatek do risotto. A do dania użyłam zamiast masła oleju rzepakowego bo olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega–3 i dlatego używając go będę długo cieszyła się niezwykłym smakiem potraw a także dobrym samopoczuciem i zdrowiem.


środa, 11 czerwca 2014

Sałatka w łódeczkach z sałaty rzymskiej

Ekspresowa sałatka z moją ulubiona wersją sosu winegret. Chrupiące liście sałaty rzymskiej, pomidory, ogórek i sos może zamienić się w bardzo lekką, pyszną kolację albo być super dodatkiem do grilla. Pieknie i kolorowo.


wtorek, 10 czerwca 2014

Kotlety mielone z ajwarem z grilla

Sezon na grilla trwa, dlatego postanowiłam zrobić inne niż zazwyczaj kotlety mielone, bo mielone z grilla wzbogacone smakiem bałkańskiej pasty, czyli ajwaru. Mięso lekko pikantne, soczyste, mega pyszne. Takie obiady mogłabym jeść codziennie.  

niedziela, 8 czerwca 2014

Drożdżówka ślimaczki z truskawkami

Ta drożdżówka zawsze się udaje, niezależnie do owoców. Coś niesamowitego w smaku. Delikatna, słodka, lekka, owocowa. Ostatnio zrobiłam ją z jeżynami, teraz z truskawkami, smakowała idealnie, a ze szklanką zimnego mleka to najlepsze śniadanie. Przepis od Shopgril. Zapraszam.


sobota, 7 czerwca 2014

Domowa jarzynka

Kupujecie gotowe jarzynki do zup i potraw? A może gustujecie w vegetach i tego typu wynalazkach? A czy wiecie, że mimo najlepszych reklam, zapewnień i dobrych chęci producentów to i tak prawie każda tego typu przyprawa zawiera konserwanty i polepszacze smaku jak glutaminian sodu. A przecież wystarczy kilka warzyw, piekarnik i domową, zdrową przyprawę możecie wyczarować we własnej kuchni i to w smaku takim jaki tylko zapragniecie. Koniec z barwnikami, ryboflawiną, skrobią i glutaminianem.  I co da się?

czwartek, 5 czerwca 2014

Babka truskawkowa z migdałami

To ciasto zrobiłam już dwa razy w ciągu jednego tygodnia - co wskazuje już, że coś nie w porządku ze mną, albo że to ciasto naprawdę zasługuje na rekomendacje. W pracy również bardzo szybko zniknęło. W dodatku jest proste, robi się je bardzo szybko, nie wymaga skomplikowanych procedur i zawsze się udaje. Połączenie czekolady, truskawek i migdałów musi być dobre.  Polecam.
Źródło 

środa, 4 czerwca 2014

Domowy twaróg

Pamiętacie z dzieciństwa domowy, biały ser? Nie takie kupny ze sklepu ale taki zrobiony przez babcie, czy mamę z mleka prosto od krowy. Ja pamiętam, chodziłam u babci na wsi po mleko od krowy, pamiętam zapach i smak tego mleka, pamiętam zapach gdy to mleko stało na oknie i kwaśniało, a potem gdy babcia robiła z niego ser. Rano kładła grube plastry na bułkę posmarowaną prawdziwym, domowym masłem, które razem z nią ubijałam w maselniczce. Wtedy wydawało mi się to takie zwykle śniadanie, chleb i ser, teraz za taki ser i takie masło oddałabym połowę królestwa. Moje dziecko takiego sera nie zna, dlatego postanowiłam pokazać jej jak smakuje domowy twaróg, jak prosto taki ser zrobić samemu,,nawet w ciągu jednego dnia. Polecam, przypomnijmy sobie smaki dzieciństwa.
Mleko użyte nie z kartonu, UHT, tylko świeże albo od krowy albo świeże z woreczka pasteryzowane lub butelki.


wtorek, 3 czerwca 2014

Olej rzepakowy czosnkowo-ziołowy

Dzisiaj coś z działu zrób to sam. Na półkach w sklepach można spotkać wiele rodzajów olejów smakowych, a to czosnkowy, ziołowy, paprykowy itp. firmy prześcigają się w pomysłach. A przecież taki olej można bardzo prosto zrobić domowym sposobem, dodając takie przyprawy i zioła jakie tylko chcemy i stworzyć swój niepowtarzalny olej smakowy. Taki aromatyzowany olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega–3 i dlatego używając go będę długo cieszyła się niezwykłym smakiem potraw a także dobrym samopoczuciem i zdrowiem. Wy także możecie.


poniedziałek, 2 czerwca 2014

Placki z serka z truskawkowym kawiorem

Z okazji wczorajszego Dnia Dziecka postanowiłam córce i nam - w końcu też jesteśmy dziećmi naszych rodziców - zrobić placuszki serowe z truskawkami i po raz pierwszy w moim wydaniu kawiorem owocowym w ramach oswajania domowej kuchni molekularnej. Okazało się to nie być takie trudne jak wyglądało i mimo trudności z opanowaniem robienia idealnych, jednakowej wielkości kuleczek jak na pierwszy raz jestem zadowolona. Placuszki piekłam w ramach akcji "Wypiekanie na śniadanie", gdzie tym razem temat śniadania był dowolny, wszystko  to co chcielibyśmy zjeść.