sobota, 25 czerwca 2011

Bułgarski cukiniowy placek

Na ten placek wpadłam przegladając fotoforum Galerie Potraw, a  ze lubimy cukinie, jarskie potrawy nie są nam obce wiec postanowiłam go zrobić niezwłocznie, bo akurat to warzywo z reguły gości w mojej lodówce na stałe przez cały rok. Placek wyszedł całkiem ciekawy a z dodatkiem sosu czosnkowego wyśmienity. Link do przepisu  placek cukiniowy.




Bułgarski cukiniowy placek

4 średnie cukinie
250 g pokruszonej fety
3 jajka
5 łyżek kaszy manny
dużo zielonego (natka pietruszki, koperek)
2 ząbki czosnku wycisnięte
pieprz


sos czosnkowy:
jogurt naturalny
koperek
czosnek przeciśnięty
pieprz


Cukinię umyć i zetrzeć na tarce, starannie odcisnąć z wody. Wymieszać z resztą składników. Włożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem, tak żeby warstwa nie byla grubsza niz 3 cm. Piekarnik nagrzać do 180st i włożyć zapiekankę na okolo 40 minut. co chwili aż sie zarumieni wierzch. Podawac na ciepło lub zimno najlepiej z sosami. U mnie sos jogurtowo-czosnkowy jako doskonałe uzupełnienie placka.



Cukinia 2011

11 komentarzy:

  1. Piękny:) to prawda i znowu literówka "reguły goszci w"
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Też mieliśmy przyjemność go popełnić;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiamy takie cukiniowe pyszności-mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Swietne! A cukinie tylko prosza, zeby je kupowac! Zapisuje przepis! :)

    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. zrobilam ten placek pinka pare dni temu natknawszy sie na niego w GP, upieklam go dwa dni temu, ale ani ja ani domownicy nie sa nim specjalnie zachwyceni. A szkoda.

    OdpowiedzUsuń
  6. już w zeszłym roku chrapkę miałam na niego.
    muszę go w końcu przyrządzic ;]
    wygląda baaaardzo smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  7. dzieki za miłe komentarze.. mysle ze warto go wyprobowac. literowka juz poprawiona :)

    OdpowiedzUsuń
  8. o idealny dla mnie przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepraszam chciałabym się dowiedzieć na jakich oczkach utrzeć cukinię

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cukinie trzemy na grubych oczkach.

      Usuń