Grillowany dorsz z pietruszkowym pesto

Szukalam pomyslu na rybe z grilla ale innego niz dotychczas.  I znalazłam...  pomysł wydał mi sie ciakawy mianowicie, jak zwykle robiąc zakupy w pewnym jakiś czas temu dzieki naszym politykom sławnym sklepie siegnęłąm po ich gazetke z inspiracją tygodnia a w niej bracia Kuroniowie zapraszali na dorsza. Pomysł wydał mi sie na tyle interesujacuy zże wrociłam do sklepu po rybę. 
Sam przepis nieznacznie zmodyfikowałam o dodanie soku z cytryny bo lubie jak ryba przechodzijej smakiem a nie samej oliwy jak proponowali autorzy. I tak powstał poniższy bardzo smaczny wiosenny obiad.  




Grillowany dorsz z pietruszkowym pesto  

  • 900 g fileta z dorsza 
  • cytryna 
  • natka pietruszki najlepiej świeża
  • 4 ząbki czosnku
  • sól morska  
  • pieprz świeżo mielony  
  • oliwa 100 ml


Filety pokrić na kawałki. Opłukać i osuszyć. Z cytryny zetrzeć skórkę zesterem. a pietruszke drobno posiekać. Zrobic marynatę. Wymieszać oliwe, ze skórką cytryny, pieprzem, solą, pietruszką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i sokiem wyciśniętym z jednej cytryny.

Filety włożyć do marynaty i dokładnie obtoczyc je w niej. Odstawić rybe na godzine do lodówki.


Rozgrzać grill, delikatnie posmarować go oliwą z marynaty spod ryby, każdy filet wyłożyć na grill skórą do dołu i grilować ok 15 minut. Ja piekłam na grillu elektrycznym.


Po upieczeniu posypać świeżo zmielonym pieprzem i podać z ulubionymi dodatkami.
Rybe w identyczny sposób mozna przygotować na patelni grillowej lub zwykłej. Bedzie równie smaczna. 
  


5 komentarzy:

  1. rybka w bardzo smakowitym wydaniu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy pomysł, jestem ciekawa smaku pietruszkowego pesto...

    OdpowiedzUsuń
  3. To musi być bardzo dobre. Podoba mi się proste pesto, bez sera, orzeszków itd.

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam rybki w takim stylu. A Pietruszka i dorsz - nieomylne połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam serdecznie Pani Bernadeto!
    Piszę do Pani w sprawie konkursu kulinarnego na stronie www.kpryba.pl, niestety z przyczyn technicznych nie posiadamy w naszej bazie Pani adresu e-mailowego dlatego pozwoliłam sobie napisać do Pani na blogu. Proszę o kontakt na e-mail: nataliarudzinska@wp.pl, w celu przekazania informacji dotyczących konkursu.
    Pozdrawiam
    Natalia Rudzińska
    Fundacja "Młode Zboże"

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger