piątek, 22 lipca 2016

Bagietki czosnkowe

Dzisiaj powrót to do przeszłości, czyli do starych zdjęć i przepisów dawno przeze mnie zrobionych. 
Czy zdarza się wam w sklepach kupować gotowe bagietki czosnkowe? Pewnie tak... a czy próbowaliście zrobić takie bagietki sami w domu? Pewnie nie... a przecież to prosta rzecz, którą z łatwością przygotujecie na kolacje dla całej rodziny i będzie to tańsza wersja niż te kupne. Wystarczy kawałek bułki, masło czosnkowe i piekarnik. Zapraszam.

bagietka, bulka, pieczywo, czosnkowe, bernika, kulinarny pamietnik

Bagietki czosnkowe
  • 2 bagietki (takie krótsze) lub bułki paryskie
  • 8 łyżeczek masła
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • drobno starty ser


Masło utrzeć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać posiekane zioła np natkę. Ja dałam łyżeczkę czosnku niedźwiedziego. 
Bagietkę ponacinać na skos, uważając żeby nie przeciąć bułki do końca. W każde nacięcie nożem wsmarować masło czosnkowe. Z wierzchu posypać drobno startym serem, dobrze topliwym. Zapiekać w 200 st w piekarniku ok. 8-10 minut aż wierzch się zarumieni.

bagietka, bulka, pieczywo, czosnkowe, bernika, kulinarny pamietnik

bagietka, bulka, pieczywo, czosnkowe, bernika, kulinarny pamietnik
  

2 komentarze: