Letni barszcz z ogórkami kiszonymi

Ta wersja barszczu to lekka, szybka i bardzo orzeźwiająca zupa. Coś pomiędzy barszczem a ogórkową i tak naprawdę jedząc nie wiadomo do której z tych zup jest bardziej zbliżony smak. Najważniejsze, że smakuje i robiłam już ją parę razy, raz na burakach raz na botwince. Wychodzi podobnie, tyle że buraki są większe więc mniej ich zużywamy i łatwiej nam się je obiera po upieczeniu. Tak więc polecam. 

barszcz, buraki, ogorki, kiszone, zupa, obiad, bernika, kulinarny pamietnik


Letni barszcz z ogórkami kiszonymi
  • 500 g buraków lub 2 pęczki botwinki
  • 5 ogórków kiszonych
  • 4-5 ziemniaków
  • 1 litr bulionu warzywnego lub rosołu
  • 1 szklanka wody z ogórków kiszonych
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • koperek
  • szczypta cukru
  • sól do smaku
  • pieprz świeżo mielony
Piekarnik nagrzać do 180 st. Buraki umyć, każdy zawinąć w folię aluminiową, ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika na ok 1 godzinę. Upieczone wyjąć z folii i obrać ze skórki. Przestudzić i pokroić na mniejsze kawałki. Zakwasić (polać) kilkoma łyżkami wody z ogórków.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę podobnej wielkości co buraki. Gotować osobno w garnku w osolonej wodzie przez około 25 minut.  
W garnku podgrzać wywar/bulion. Ugotowane buraki dodać do garnka z wywarem. Zetrzeć na tarce na grubych oczkach ogórki kiszone wraz z pozostałą wodą z ogórków i dodać do zupy. Dołożyć liście laurowe i gotować na małym ogniu przez około 15 minut.
Następnie dodać ugotowane ziemniaki. Doprawić zupę solą, pieprzem, cukrem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Przed podaniem zupy wlać do niej zahartowaną śmietanę i posiekany np koperek. 
barszcz, buraki, ogorki, kiszone, zupa, obiad, bernika, kulinarny pamietnik
barszcz, buraki, ogorki, kiszone, zupa, obiad, bernika, kulinarny pamietnik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger