Muffinki bananowe z ricottą

Muffinki bananowe z ricottą

Szybkie, mało pracochłonne mufiinki, idealne do popołudniowej kawy albo porannego śniadania dla zapracowanych. Wystarczy wymieszać kilka prostych składników i gotowe. Czego chcieć więcej? Wpis dodaje do akcji u Domi Muffinkowo IV.


Wyniki konkursu E'stilo

Wyniki konkursu E'stilo

Po pierwsze dziękuję wszystkim biorącym udział w konkursie regionalnym. Wpisów nie było dużo ale te co były widać, że od osób które kochają zdrowo, fit i eko jeść.  Wybór był trudny, ciężko było się zdecydować, ale wygrana osoba musi być. 


Mimo, że przepis jest bardzo prosty, z ogólnodostępnych 4 składników, ale i właśnie za to że jest tak prosty, że jest całoroczny, tani, do wykonania w każdym zakątku w kraju i przede wszystkim jest źródłem kwasu foliowego, dla nas kobiet z wiekiem niezbędnego dla podtrzymania młodości i urody najbardziej zainteresował mnie przepis na koktajl Dzikowca i to do niej wędruje prenumerata. 

Gratuluje i pozdrawiam. 


Makaron z tuńczykiem

Makaron z tuńczykiem

Jedna z ulubionych naszych wersji na tuńczyka... to danie awaryjne, gdy nie ma nic innego w lodówce lub gdy nie mam czasu zrobić czegoś bardziej skomplikowanego, a tuńczyk w szafce jest zawsze. Wystarczy 5 składników i obiad gotowy.  Idealnie nadaje się do pudełka i zabrania ze sobą do pracy, smakuje zarówno na ciepło jak na zimno. Zapraszam.



Lodowy deser z brownie

Lodowy deser z brownie

Takie desery powinny zostać zakazane... to mega bomba kaloryczna, ale mega przepyszna. Połączenie brownie, lodów, śmietany, amaretti i batoników, a wszystko lekko zmrożone. Na takie gorące dni jak dzisiaj deser idealny, mimo, że niestety idzie w boczki. Ale jeśli ktoś nie liczy kalorii to raz na jakiś czas może sobie pozwolić. Smacznego.



Moja marynata do mięsa na grilla

Moja marynata do mięsa na grilla

Jako Polacy pokochaliśmy grilla miłością nieograniczoną? Uwielbiamy kiełbaski, kaszankę, kurczaka czy karczek z grilla. Marynujemy i grillujemy.  Ale czy marynujemy zdrowo, tym co wiem, czy korzystamy z gotowych marynat? Z moich obserwacji w sklepach wynika ze niestety większość korzysta z kupnych mieszankę przypraw grillowych, gotowych marynat, i niekoniecznie ich interesuje co tam one mają w środku a niestety wiele z nich ma środku dużo chemii. Dlatego zachęcam do przygotowywania własnych marynat, nie są trudne, podstawa to olej, sól, pierz, czosnek, papryka i to co nam wpadnie pod rękę: keczup, koncentrat, miód, musztarda, soki owocowe, sos sojowy, terijaki, ocet balsamiczny, piwo, cydr, kawa i zioła. Naprawdę wszystko można wykorzystać i skomponować sobie własną, niepowtarzalną i zdrową marynatę. Dzisiaj przedstawiam wam jedną z moich ulubionych, często jest to baza którą później wzbogacam o inne dodatki.  

Relacja z II finału Blogerchef

Relacja z II finału Blogerchef

Jakoś ostatnio nie idzie mi z relacjami ze spotkań, warsztatów czy innych kulinarnych imprez, szczerze wam się przyznam ze "mam tyły". Dlatego czas to nadrobić i zapraszam na relacje z finału Finału II edycji konkursu BlogerChef. Większość uczestników opisała już swoje wrażenia czas wiec na mnie

Sałatka z roladkami z tortilli i łososia

Sałatka z roladkami z tortilli i łososia

Coś z niczego, czyli do jedzenia co tu zrobić ale się nie narobić. Efekt tego co było w lodówce, czyli sałatka prosta, klasyczna, do tego roladki z tortilli z łososiem. Mąż zjadł, przeżył i mu nawet smakowało. Wiec czy wy się skusicie?

Papryka faszerowana soczewicą i pomidorami

Papryka faszerowana soczewicą i pomidorami

Gdy się jest na diecie szukamy rozwiązań dla naszych ulubionych dań by podać je w innej, zmienionej ale równie pysznej formie. I tak było z tymi paprykami. Połączyłam dwa produkty, które bardzo lubię, czyli paprykę i zieloną soczewicę, dzięki temu powstał prosty, pyszny, niebanalny, letni i lekki obiad, który zapakowany w pudełko powędrował ze mną nad wodę, gdzie królowały grille, a mi i tak moje papryki smakowały lepiej niż niejedna kiełbasa z grilla.  

Kurczak wg Gessler

Kurczak wg Gessler

W jednym z odcinków "Rewolucji kuchennych" Magdy Gessler pojawił się przepis na kurczaka z rożna, który zrewolucjonizował restauracje z programu. Zaciekawiona tę niezwykłą marynatą postanowiłam przygotować takiego kurczaka. Z braku rożna zrobiłam go na butelce. Kurczak wyszedł bardzo dobry, soczysty i przypuszczam, że z rożna byłby wyśmienity.  


Sernik z oreo

Sernik z oreo

Sernik kojarzy mi się tylko z jednym smakiem z tradycyjnym sernikiem mojej mamy. Ale życie byłoby za nudne gdyby jeść tylko taką wersje, dlatego postanowiłam ostatnio zrobić coś nowego, sernik lekki, delikatny jak chmurka, z kawałkami oreo, oblany gorzką czekoladą. Wyszedł idealnie. Źródło


Calzone z kurczakiem

Calzone z kurczakiem

Pizza stała się nudna? Warto wtedy sięgnąć po calzone, czyli  pewien rodzaj pizzy zawijanej na kształt dużego pieroga. Nadzienie pieroga to kwestia smaku, zawartości lodówki, czy wyobraźni. Zero ograniczeń. Ja proponuję klasycznie, czyli pierś z kurczaka, pieczarki, oliwki i ser. A żeby pieróg był pięknie wyrośnięty proponuje pewien trik czyli dmuchnięcie pieroga, o którym przeczytacie w przepisie. Zapraszam.


Konkurs z Magazynem E'stilo

Konkurs z Magazynem E'stilo

Moi drodzy, dziś mam dla Was małą niespodziankę, wraz z Magazynem E!stilo zapraszam Was na wakacyjny konkurs.

E!stilo magazine jest czasopismem promującym najnowsze ekotrendy w świecie mody, urody, designu, kuchni i kultury. Moda na eko i wellness staje się powszechnym zjawiskiem. 
E!stilo magazine wychodzi jej naprzeciw, tworząc pismo będące doskonałą lekturą dla wszystkich, także tych, którzy dopiero pragną wkroczyć w świat zielonego stylu życia.
Magazyn jest dostępny w empikach, wybranych salonikach prasowych oraz w prenumeracie. 



Leczo z klopsikami

Leczo z klopsikami

Kolejna klasyczna propozycja nieklasycznie. W sklepach pojawiaj się tańsze papryki, pomidory, warzywny raj, dlatego warto zrobić pachnące, aromatyczne leczo, ale wzbogacić je o element bardziej treściwy czyli klopsiki. Dzięki temu otrzymacie danie jednogarnkowe, sycące i letnie. Zapraszam.


Eton mess z owocami leśnymi

Eton mess z owocami leśnymi

Co zrobić jeśli robiąc pavlovą nie wyjdzie nam totalnie beza? Wyrzucić żal, wiec... jest na to idealna rada, mianowicie zrobić Słodki bałagan z Eton. To angielski deser składający się z pokruszonych bez, bitej śmietany i owoców, najczęściej truskawek. Ja wykorzystałam mieszankę leśnych i ogrodowych owoców porzeczki, agrest, maliny i jagody, co dało razem najlepszy deser na letnie popołudnie. Polecam.

Pstrąg z grilla z kolorowym sosem

Pstrąg z grilla z kolorowym sosem

Sezon grillowy trwa, a że na grillu oprócz wszechobecnego mięsa najzdrowsze są jednak ryby, dlatego polecam lekkiego, pysznego pstrąga z grilla, z kolorowym sosem z pomidorów i ogórków. Szybko, zdrowo i smacznie. Polecam. Przepis idealny w diecie antycholesterolowej w ramach projektu "Dieta dla serca". 
   


Żeberka w mielonej kawie z grilla

Żeberka w mielonej kawie z grilla

Ten przepis ma już rok, najczęściej robię go w piekarniku, jednak z grilla zdecydowanie smakuje lepiej. Zapraszam na letnią odsłonę żeberek w mielonej kawie, prosto z rozgrzanego grilla, które idealnie pasują do kufla zimnego piwa.
A ten i inne przepisy na grilla śląskich blogerek znajdziecie w jutrzejszy dodatku do Dziennika Zachodniego. Zapraszam do zakupu

Młoda kapusta z klopsikami

Młoda kapusta z klopsikami

Kolejna klasyczna propozycja nieklasycznie. Sezon nowalijkowy trwa, młoda kapusta wchodzi na salony. Postanowiłam ja połączyć ze zwykłymi klopsikami z mielonego. Dzięki temu wyszło danie jednogarnkowe, sycące i letnie. Zapraszam.


Pavlova z truskawkami

Pavlova z truskawkami

Dzisiaj klasyka... jeden z naszych ulubionych, letnich deserów czyli nieśmiertelna, klasyczna Pavlova z już znikającymi z rynku polskimi truskawkami. Ten deser zawsze się sprawdza, zawsze wychodzi i zawsze tak samo pysznie smakuje. I jest to oczywiście idealny sposób na pozbycie się nadmiaru białek.

Sorbet truskawkowo-winny

Sorbet truskawkowo-winny

Mój pierwszy sorbet! Pycha, przerobiłam resztki truskawek na coś mocno orzeźwiającego na obecne upały. Wykorzystałam przepis na ostatnio podany wam koktajl truskawkowy, który po prostu zamroziłam i uzyskałam dzięki temu przepyszny sorbet. Na taki upał nie ma nic lepszego. 


Domowa musztarda

Domowa musztarda

Sezon grillowy trwa, a przy tym musztardy idzie na pęczki. Ale czy próbowaliście kiedyś zrobić swoją własną? Tka zdrowsza domowa wersję. Uwierzcie mi to wcale nie jest takie trudne a wynik was zaskoczy, bo taka domowa musztarda jest pyszna i może być różna w zależności do tego co do niej dacie. Poniżej wersja podstawowa, ale wy możecie ją sobie wzbogacić wg własnego smaku poprzez dodanie odpowiednich dodatków i przypraw. Zapraszam do eksperymentowania z musztardą. 


Domowa wędlina czyli rolada indycza ze słoika

Domowa wędlina czyli rolada indycza ze słoika

Przepis idealny dla odchudzających się, zdrowa, chuda, domowa wędlina. Indyk, trochę pieczarek, przypraw, kilka godzin oczekiwania i mamy delikatne mięso na kanapki albo na obiad.  Po wersjach tłustych czyli boczku, łopatce czas na mięso chude a wiec indyka, który w tej roli się spełnia idealnie. Zapraszam. Przepis idealny w diecie antycholesterolowej w ramach projektu "Dieta dla serca".

Drink truskawkowy na winie

Drink truskawkowy na winie

To już prawie koniec sezonu truskawkowego, lada moment znikną nasze cudowne, słodkie polskie truskawki, zostaniemy na resztę lata z importowanymi podróbkami, dlatego póki jeszcze są polecam zrobić sobie lekki, babski koktajl, drink na bazie czerwonego wina i truskawek. I uwaga, on uzależnia. Zapraszam.  


Magazyn śląskiej blogosfery "Maszkety"

Magazyn śląskiej blogosfery "Maszkety"

Nie ma co ukrywać, że pozazdrościłyśmy Krakusom i bratnim opolanom ich fantastycznych blogerskich magazynów... pomyślałyśmy, dlaczego nasza śląska blogosfera nie miałaby mieć swojego własnego czasopisma? Czy śląskie baby są gorsze ze swoją fantastyczną kuchnią? Nie! I tak hasło stworzenia własnego magazynu padło na podatny, kreatywny grunt, zapuściło korzonki i wyrósł owoc naszej twórczej pracy, który z dumą Wam dzisiaj przedstawiam i zapraszam do lektury pierwszego numeru Magazynu "Maszkety", którego jestem współautorką.

Przekonacie się, że nie tylko gotujemy na naszych kocherkach rolady i gumiklyjzy, ale że mamy Wam o wiele więcej do zaoferowania, nie tylko kulinarnie ale kulturalnie. 

A ja dziękuję koleżankom, bo wspólnie odwaliłyśmy kawał dobrej roboty i  mam nadzieję że nasza praca Wam się spodoba. Zapraszam! A dlaczego "Maszkety"? Kliknijcie tutaj i się przekonajcie.  Wszelkie informacje można także znaleźć na fanpage’u na facebooku. Na razie jest to tylko wydanie internetowe, ale może uda nam się pozyskać środki na wydruk paru egzemplarzy. 


Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger