Tort Opera
Francuskie tort zrobiony wg przepisu z książki Rosalba Gioffre "Czekolada nowa harmonia smaku" z rozdziału Słynne torty. Tort został stworzony w 1954r. przez Charles'a Garniera, który nazwał go na cześć słynnego teatru paryskiego. Cechą charakterystyczną jest jego kształt - prostokątny, a także wysokość bo zaledwie 3 cm.
Tort jest czasochłonny, zresztą jak każdy przekładany tort, ale nie trudny jak mi się początkowo wydawało. Bardzo dobry, chociaż brakowało mi w nim lekkiego aromatu alkoholu. Poza tym nasze domowe torty robione od wielu pokoleń nie odbiegają od niego ani smakiem ani aromatem. A dla mnie bylo to kolejne wyzwanie, zmierzenie sie z klasyką.
A co w nim nie wyszło? Napewno wysokość, u mnie jest dużo wyższy niż 3 cm, poza tym nie umiem tak gładko rozprowadzic polewy na wierzchu żeby nie zostały "zacieki". Mimo to warto było. Polecam.