Kuchnia śląska

W końcu mi się udało i zebrałam w tym miejscu wszystkie przepisy z mojego rodzinnego regionu czyli śląska, które możecie znaleźć na blogu. Są tutaj współczesne moje interpretacje, te zapomniane, klasyczne, przepisy z kuchni zagłębiowskiej, Podbeskidzia i pewnie pojawią się także te z dalszych regionów bo Śląsk i jego kuchnia to także jura krakowsko-częstochowska. Mam nadzieję, że ten zbiór pomoże wam poznać ten wspaniały region. 

Wodzionka


Krem z oberiby z nutą trawy cytrynowej


Oberiba - czyli wiosna na śląsku


Parzybroda- śląska zupa


Moczka śląska


Śląski żur w męskim wydaniu


Żurek bacy czyli żurek bez żurku


Karminadle z orzechami, czyli kotlety mielone inaczej


Maczanka śląska


Schab po sztygarsku


Rolada śląska


Żeberka Juhasa


Kluski śląskie białe


Kluski szare


Szałot śląska


Hekele - śląska sałatka śledziowa


Bratkartofle z boczkiem i jajkiem



Kopa pszczyńska


Moja śląska kopa


Szpajza


Szpajza cytrynowa z zieloną herbatą matcha


Zapomniana śląska kuchnia - kołoczki


Ajerkuchy z sera czyli placuszki twarogowe


Schab po sztygarsku wędzony na herbacie w woku


Zakwas na śląski żur


Szałot jarzynowy


Szałot śląski


Śląskie niebo


Kołocz śląski z jabłkami


Pieczona gęś


Nudelzupa z klopsikami z gęsi


Czerwona (modra) kapusta świąteczna


Makówki śląskie


Bratheringi czyli zielone śledzie w zalewie octowej



Harynczorka zupa śledziowa


Bratkartofle z jajkiem


Ajerkuchy z bratruły czyli placki z piekarnika


Parzybroda- śląska zupa


Kartofelkraut, ciapkapusta lub panczkraut


Karminadle kotlety rybne


Wodzionka postna


Krem z żurku ze śląskim szałotem


... ... ...
... ... ...
... ... ...

2 komentarze:

  1. Berniko bardzo proszę o przepis na śląską modrą kapustę Marzena

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger