tag:blogger.com,1999:blog-3350122799933124829.post8256686207604272071..comments2024-03-28T19:58:59.885+01:00Comments on Bernika - mój kulinarny pamiętnik: Śledzik a'la łosoś a dla was mały śledziowy konkursikBernadetahttp://www.blogger.com/profile/07433650210110371486noreply@blogger.comBlogger22125tag:blogger.com,1999:blog-3350122799933124829.post-64514757910554370222012-12-30T17:29:04.431+01:002012-12-30T17:29:04.431+01:00tak byly na FB https://www.facebook.com/photo.php?...tak byly na FB https://www.facebook.com/photo.php?fbid=505677052795956&set=a.198262340204097.47430.186967451333586&type=1&theaterBernadetahttps://www.blogger.com/profile/07433650210110371486noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3350122799933124829.post-75795919284841871752012-12-30T12:46:39.813+01:002012-12-30T12:46:39.813+01:00Czy wyniki juz były czy ja cos przegapiłam ?Czy wyniki juz były czy ja cos przegapiłam ?Dorota "Moje Małe Czarowanie" Owczarekhttps://www.blogger.com/profile/15539526385577328100noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3350122799933124829.post-8235788633438314732012-12-14T20:47:49.312+01:002012-12-14T20:47:49.312+01:00Moje wigilijne śledziki spoczywają pod białym jak ...Moje wigilijne śledziki spoczywają pod białym jak śnieg puchem jabłkowo-chrzanowym. Puch jak to puch - lekki dzięki temu, że śmietanka ubita. I do tego przepyszna :) <br /><br />(4 porcje)<br />4 filety śledziowe (solone)<br />1 czosnkowa cebula<br />2 liście laurowe<br />5 ziaren ziela angielskiego<br />1/2 szklanki oleju<br />2 jabłka<br />2 łyżki startego chrzanu (lub ze słoiczka)<br />4 łyżki soku z cytryny<br />100 ml śmietanki kremówki<br />150 ml jogurtu naturalnego<br />sól morska<br />cukier<br />świeżo mielony pieprz<br /><br />do podania: posiekany koperek<br /><br /><br />Śledzie zalej zimną wodą i odstaw na 1,5 godziny. Odcedź je i przykryj pokrojoną w plasterki i sparzoną wrzątkiem cebulą, liściem laurowym, zielem angielskim i olejem. Odstaw na 5 godzin.<br /><br />Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach i wymieszaj z chrzanem, cytryną, ubitą śmietanką oraz jogurtem naturalnym. Dopraw do smaku solą, cukrem i pieprzem.<br /><br />Filety odcedź z marynaty, pokrój w paski, ułóż w miseczce i przykryj sosem chrzanowym. Udekoruj posiekanym koperkiem.Magdahttps://www.blogger.com/profile/00456171169658754361noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3350122799933124829.post-62695920853602310062012-12-14T19:25:08.485+01:002012-12-14T19:25:08.485+01:00Śledź w smażonych warzywach
Składniki:
- 50 dag p...Śledź w smażonych warzywach<br /><br />Składniki:<br />- 50 dag potartej marchewki,<br />- 30 dag potartego selera,<br />- 2 cebule,<br />- 50 dag śledzia,<br />- mąka, <br />- 40 dag pomidorowego przecieru,<br />- pieprz,<br />- cukier,<br />- olej,<br />- jajko,<br />- bułka tarta.<br /><br />Śledzia kroimy na kawałki (według uznania), ale ja kroję tak mniej więcej w kawałki o długości 5 cm. Następnie rybę doprawiamy pieprzem oraz prószymy delikatnie mąką. Tak przyrządzonego śledzia maczamy w jajku i następnie bułce tartej (a więc prosto mówiąc - panierujemy). Rozgrzewamy patelnię z olejem i smażymy na niej nasze kawałeczki. Po usmażeniu, kładziemy rybę na półmisek (wyścielamy jego dno). <br /><br />Cebulę kroimy w piórka i mieszamy z potartą marchewką i selerem. Wrzucamy na patelnię i smażymy. Kiedy warzywa będą już dostatecznie dobrze podsmażone, dodajemy do nich pomidorowy przecier. Następnie zdejmujemy z patelni, dodajemy odrobinkę soli i pieprzu oraz cukru. Mieszamy i tak przygotowanymi warzywami przykrywamy śledzia ułożonego na półmisku. Dobrze jest, kiedy możemy wykonać po dwie warstwy. Wtedy też na spodzie kładzie się śledzia, na to warzywa, znowu śledzia i na wierzch warzywa. <br /><br />Taka postać śledzia obowiązkowo pojawia się na naszym stole wigilijnym co roku!<br /><br />werka7@gmail.comWeronika Tomalahttps://www.blogger.com/profile/06666627162127078569noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3350122799933124829.post-2909250238058106102012-12-14T15:34:48.858+01:002012-12-14T15:34:48.858+01:00
Sałatka śledziowa z granatem
(dla 2 osób)
4-5 l...<br />Sałatka śledziowa z granatem<br /><br />(dla 2 osób)<br /><br />4-5 listków kapusty pekińskiej<br />3 łodygi selera naciowego<br />1/2 dużego owocu granatu<br />1/2 czerwonej cebuli<br />2 płaty śledziowe Matias<br /><br />sos:<br />3 łyżki octu z białego wina<br />ok 70 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (Np. Z góry Św. Wawrzyńca)<br />1 łyzka dobrej musztardy<br />3 łyżki siekanego koperku<br />1 łyżka posiekanego chilli<br />1 ząbek czosnku drobno posiekany<br />pieprz do smaku<br /><br />Platy śledziowe zalewamy wodą i odstawiamy na noc by się wymoczyły. Przed przygotowaniem sałatki odsączamy je i osuszamy delikatnie papierowym ręcznikiem. Płaty kroimy w niewielkie romby.<br /><br />Jako marynatę do ryby przygotowujemy sos. Wszystkie składniki można wymieszać w słoiczku miseczce lub w moździerzu. Sos powinien być słodko kwaśny. Zmieniając ilości podanych składników możemy go doprawić według gustu.<br /><br />Zostawiamy 2 łyżki sosu a resztą zalewamy śledzie i odstawiamy by się przegryzły- najlepiej w lodówce przez kilka godzin.<br /><br />Na dno miski wylewamy pozostałe 2 łyżki sosu. Po kolej dodajemy kolejne składniki sałatki. Pierwszą warstwę stanowi pokrojona w małe paseczki kapusta pekińska. Kolejna warstwa to poszatkowana w piórka czerwona cebula, następnie pokrojony w cienkie plasterki seler naciowy i na końcu cząstki granatu.<br />Na wierzchu sałatki układamy zamarynowane śledzie i polewamy pozostałą marynatą.<br /><br />Sałatkę przed podaniem możemy wymieszać, albo pozwolić by wymieszała się sama, w trakcie nakładania.<br /><br />Smacznego! Monika Bukowska<br /><br />http://moniczkawkuchni.blogspot.cz/2012/12/wybuchowa-saatka-sledziowa-z-granatem.html<br />mbukowska@gmail.commoniczkawkuchnihttps://www.blogger.com/profile/15607216922971188018noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3350122799933124829.post-63210998851638160642012-12-14T15:21:44.604+01:002012-12-14T15:21:44.604+01:00Oto przepis na śledziową sałatkę z marynowanymi b...Oto przepis na śledziową sałatkę z marynowanymi buraczkami:<br />Składnik dla 4 - 6 osób:<br />ok. 300 g filetów śledziowych, pokrojonych w kostkę<br />szklanka mleka<br />300 g buraków marynowanych w occie<br />50 g suszonej żurawiny<br />1 średni ugotowany i pokrojony w kostkę ziemniak<br />2 średnie ogórki kiszone również pokrojone w kostkę<br />1 jabłko też pokrojone w kostkę<br />pół puszki zielonego groszku<br />2 łyżki majonezu<br />odrobina soli<br />pieprz do smaku<br /><br />Śledzie zalać mlekiem i moczyć przez ok. 2h, zabieg ten wyciągnie z nich nadmierną słoność. Żurawinę namoczyć i zagotować, odcedzić. Po upływie 2h, odcedzić śledzie, dodać pozostałe składniki, majonez, doprawić, wymieszać. Gotowe!Aniahttps://www.blogger.com/profile/10210666803079980878noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3350122799933124829.post-57845483541926701342012-12-10T23:51:27.868+01:002012-12-10T23:51:27.868+01:00 ROLMOPSY ZIELONE
1 szklanka wody, 1/2 szklank... ROLMOPSY ZIELONE<br />1 szklanka wody, 1/2 szklanka oleju, 1/2 szklanki octu, 1 mały przecier pomidorowy, 1i1/2łyżeczki soli, 2 cebule, 2 łyżki cukru, 1 kilogram śledzi zielonych,pieprz, musztarda.<br />Płaty rozdzielić na połowę, zdjąć skórę dobrze natrzeć pieprzem, posmarować musztardą i zwinąć w ruloniki-rolmopsy, następnie spiąć wykałaczką.<br />Przygotować zalewę z podanych składników, zagotować, włożyć rolmopsy i gotować 20 minut. <br />marysiag53@wp.plAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3350122799933124829.post-10441628652475113432012-12-09T17:59:01.628+01:002012-12-09T17:59:01.628+01:00ja robię sałatkę lekko słodką:)
matiasy 5-6 płató...ja robię sałatkę lekko słodką:) <br />matiasy 5-6 płatów<br />2 cebule<br />3 łyżki octu <br />jogurt naturalny mały kubek<br />śmietana 18tka gęsta 2-3 łyżki<br />1/2 litra mleka <br />sól, pieprz<br />garść suszonej żurawiny<br />kilka śliwek kalifornijskich<br />1 duże winne jabłko<br />sok z cytryny<br />sledzie moczę przez kilka godzin w mleku, cebule kroje w cienkie półtalarki, wrzucam na 3-4 minuty do wrzątku z octem, nastepnie odcedzam i wrzucam do miski z bardzo zimna wodą. odcedzam.namoczone sledze odsączam, kroje w cienkie paski. jabłko obieram , kroje w ćwiartki a nastepnie w plasteki. skrapiam sokiem z cytryny. śliwki kroje w gruba kostkę. wszytskie składniki mieszam z jogutrem i śmietaną, doprawiam do smaku.:) <br /><br />slodkiepychotki@gmail.com <br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3350122799933124829.post-75271411238396846972012-12-09T11:21:41.258+01:002012-12-09T11:21:41.258+01:00Ja robię błyskawicznego śledzika. Namaczam matiasy...Ja robię błyskawicznego śledzika. Namaczam matiasy w mleku. W międzyczasie drobniutko kroję czerwoną cebulę i kwaśne jabłko. Mieszam z dwoma łyżkami śmietany i tyle samo majonezu. Doprawiam solą i pieprzem. Tak przygotowaną masą, przykrywam odsączone śledziki. Pycha!<br /><br />Zdjecie tutaj:<br />http://mycatcooks.blogspot.com/2012/12/sledzik-koreczki-i-jajka-w-majonezie.htmlAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/03988201134472845372noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3350122799933124829.post-43430865668140435812012-12-09T11:12:04.578+01:002012-12-09T11:12:04.578+01:00To ja dodam przepisów na śledzia na pierzynce, któ...To ja dodam przepisów na śledzia na pierzynce, który jest bardzo prosty do przygotowania, ale przepyszny!<br /><br />Składniki:<br />3 filety śledziowe a la Matjas<br />2 duże buraki<br />4 duże kiszone ogórki<br />1 średnia cebula<br />2 średniej wielkości jabłka<br />6 łyżek majonezu<br />300 ml kwaśnej śmietany<br />sól i świeżo mielony pieprz do smaku<br />liście roszponki/szpianku do dekoracji<br /><br /> Buraki ugotować do miękkości i ostudzić. Następnie je obrać ze skóry i jednego z nich pokroić w cienkie pół-plasterki, a drugiego w kostkę (albo zetrzeć na tarce).<br />Kiszone ogórki i jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę kostkę. Cebulę również drobno pokroić. Majonez wymieszać ze śmietaną. Dodać ogórki, jabłka i cebulę. Doprawić "pierzynkę" do smaku solą i pieprzem.<br />Śledzia pokroić na średniej wielkości, prostokątne kawałki.<br />Na środku dużego półmiska albo dwóch mniejszych równomiernie rozłożyć "pierzynkę" śmietanową z dodatkami. Na wierzchu na zmianę układać kawałek śledzia i plasterek buraka. Dookoła "pierzynki" rozłożyć drobno pokrojone/starte buraki. Udekorować roszponką/szpinakiem i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Schłodzić w lodówce przez minimum 2-3, żeby smaki się przegryzły.<br /><br />http://i1300.photobucket.com/albums/ag93/cucinadellafelicita/DSC_0306.jpgFuchsiahttps://www.blogger.com/profile/11685576850180917715noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3350122799933124829.post-3511478422619272452012-12-08T11:06:36.555+01:002012-12-08T11:06:36.555+01:00Warstwowa śledziowa z żurawiną
6 płatów śledzia ma...Warstwowa śledziowa z żurawiną<br />6 płatów śledzia marynowanego<br />6 jajek ugotowanych na twardo<br />3 kiszone ogórki<br />Groszek konserwowy ( puszka na raz)<br />Śmietana (180 ml)<br />Gęsty jogurt (150 ml)<br />3 – 4 łyżki majonezu<br />Pół słoiczka żurawiny (150 g)<br />___________________________________<br />Płaty śledziowe obieram ze skóry i kroję w kostkę, tak samo posteruję z jajkami i kiszonymi ogórkami. Groszek odcedzam z zalewy.<br />Przygotowuję sos, śmietanę, jogurt i majonez przekładam do miseczki, dodaję żurawinę i całość dokładnie mieszam.<br />W przezroczystej misce układam warstwami składniki. Na spód ”idą” śledzie, można podzielić składniki na połowę, następnie groszek, jajka i część sosu, następna warstwa to ogórki kiszone, i znowu powtarzam …na wierzch wylewam resztę sosu i dekoruję . Nie dodaję żadnych przypraw, składniki są wystarczająco ” dosmaczone”Takietampichceniehttps://www.blogger.com/profile/05054634276811986081noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3350122799933124829.post-84412625437023643702012-12-08T11:05:52.517+01:002012-12-08T11:05:52.517+01:00Śledziki z ziołami buraczkami i jabłkiem
Wiaderecz...Śledziki z ziołami buraczkami i jabłkiem<br />Wiadereczko śledzi „po góralsku” ( 390g)<br />Buraczki konserwowe -pół litrowy słoik<br />1 średnie jabłko<br />50 ml soku jabłkowego<br />1 jajko ugotowane na twardo<br />Tymianek, rozmaryn i kolendra – każdego po pół łyżeczki<br />____________________________________<br />Śledzie odcedzam z oleju.<br />Robię zalewę, łączę 50 ml oleju ze śledzi z 50 ml soku jabłkowego. Zioła rozcieram i łączę razem z olejem i sokiem.<br />Buraczki trę na tarce o grubych oczkach. Obieram jabłko i trę tak samo jak buraki.<br />Dodaję zalewę, do buraczków około 6 łyżek, resztę do jabłek. Mieszam.<br />W miseczce układam warstwami składniki, najpierw śledziki, następnie część buraków i cebulka ze śledzi, na to buraki, jabłka, i znowu śledzie i reszta buraczków, na wierzch ścieram jajko. Dekoruję i wstawiam do lodówki, co najmniej godzinka. Takietampichceniehttps://www.blogger.com/profile/05054634276811986081noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3350122799933124829.post-32054244079032954122012-12-08T11:05:05.004+01:002012-12-08T11:05:05.004+01:00No to ja tez dołożę, ostatnio próbuje rożnych wari...No to ja tez dołożę, ostatnio próbuje rożnych wariacji śledziowych:)<br /><br />Śledzie w sosie chrzanowo żurawinowym<br />4 -5 płatów śledzi marynowanych<br />Cebula<br />Słoik marchew z groszkiem ( ½ l)<br />5-6 korniszonów<br />2 łyżki majonezu<br />Słoiczek chrzanu z żurawiną ( 180 g)<br />Sól, pieprz wg smaku<br />½ łyżeczki rozmarynu<br /><br />Śledzie obieram ze skóry, i kroję w kostkę. Marchew z groszkiem odcedzam z zalewy, przyprawiam solą, pieprzem i rozmarynem, mieszam.<br />Obraną cebulę i korniszony kroję w drobną kosteczkę.<br />Chrzan przekładam do miski , dodaję 2 łyżki majonezu ( Babuni) i mieszam.<br />W pucharkach układam warstwy , na spód daję łyżkę marchewki i groszku, następnie cebulka i śledzie, na to wykładam część sosu chrzanowego, następnie ogórki, marchew z groszkiem i na górę śledzie, wierzch polewam sosem i dekoruję. <br />pysznosci, zdjecie dodam na Facebook Takietampichceniehttps://www.blogger.com/profile/05054634276811986081noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3350122799933124829.post-56947503646726350232012-12-06T19:37:56.740+01:002012-12-06T19:37:56.740+01:00Śledzie z migdałami
Składniki:
1 kg płatów ś...Śledzie z migdałami <br />Składniki:<br /><br /> 1 kg płatów śledziowych<br /><br /> 4 duże cebule<br /><br /> 4 łyżki cukru<br /><br /> 1 paczka rodzynek<br /><br /> 1 garść migdałów (obranych ze skórki*)<br /><br /> 3/4 szkl.wody<br /><br /> 3/4 szkl.oliwy<br /><br /> 3/4 szkl.octu<br /><br /> listek laurowy<br /><br /> pieprz w ziarenkach<br /><br /><br />Płaty śledziowe namoczyć w wodzie, co najmniej 2 razy wymienić wodę. Pokroić je w dzwonki.<br />Przygotować zalewę: do garnka wlać wodę, ocet, oliwę, dodać cukier. Cebule pokroić w grube krążki. Dodać listek laurowy i kilka ziarenek pieprzu. Gotować 10 min.<br />Po tym czasie dodać rodzynki i migdały- gotować kolejne 5 minut.<br />Zalewę ostudzić.<br />Do dużego słoika wkładać warstwę śledzi, warstwę zalewy.<br />Trzymać w lodówce w zamkniętym słoiku.<br /><br />* umieścić migdały w miseczce, zalać wrzątkiem i po pary minutach skórka bez problemu sama schodzi Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3350122799933124829.post-81111492944589604992012-12-06T13:35:44.341+01:002012-12-06T13:35:44.341+01:00To ja dodam swój ulubiony jak dotychczas przepis n...To ja dodam swój ulubiony jak dotychczas przepis na śledzia, choć już widzę, po wcześniejszych wpisach, że to się może zmienić. Chyba wszyscy już wiedzą, że wprost uwielbiam avocado, także i moja sałatka śledziowa, tez musiała z nim być. Zapraszam:<br /><br />Sałatka śledziowa z avocado, ementalerem i pomidorami <br /><br />Główne:<br />4 filety śledziowe (mintaj)<br />50 gr zółtego sera (u mnie ementaler)<br />1 avocado hass (ciemne)<br />1 pomidor, twardy i dojrzały<br />1/2 czerwonej cebuli <br /><br />Pozostałe składniki:<br />1 łyżka oliwy z oliwek (u mnie w wersji light)<br />1 łyżka majonezu<br />1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu <br />1 garść kolendry (opcjonalnie)<br /><br />Sposób wykonania:<br /><br />Śledzie wypłukać z zalewy i pozostawić na 10 minut w zimnej wodzie. Następnie pokroić w dzwonki. Avocado, ser i cebulę (obraną ze skórki) pokroić w kostkę. W kostkę, pokroić również pomidora, zostawiając skórkę. Wszystkie składniki połączyć ze sobą w salaterce. Dodać pozostałe i delikatnie wymieszać. Przed podaniem, można posypać kolendrą.<br />Sałatkę należy podawać niedługo po jej przygotowaniu.<br /><br />Przepis własny.<br />Nie-Typowe Wypiekihttps://www.blogger.com/profile/01057943101392423141noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3350122799933124829.post-21208276726936492462012-12-05T19:43:12.193+01:002012-12-05T19:43:12.193+01:00Te sledzie odkryłam w tamtym roku i juz ich nie op...Te sledzie odkryłam w tamtym roku i juz ich nie opuszczę.<br />Śledzie w musztardzie:<br />SKŁADNIKI:<br /> 400 g śledzi ( miałam matiasy )<br /> 100 g musztardy francuskiej<br /> 250 g cebuli ( najlepsza mała cebulka....ładnie potem wygląda )<br /> 100 ml miodu<br /> 2 łyżki octu winnego<br /> 100 ml oleju<br />Śledzie namoczyć na godzinę w wodzie.<br />Opłukać i pokroić na mniejsze kawałki.<br />Przygotowac zalewę:<br />pokrojoną w ósemki cebulę zalać olejem,posypać odrobiną soli i piec w piekarniku 25 minut w temp 150 stopni.<br />Po wystudzeniu dodać ocet, miód, musztardę i wymieszać wszystko ze śledziami.<br />Odstawić na 24 godziny.<br />Przy podaniu udekorować cytryną.<br />Pozdrawiam<br />Twoje sa znakomite i skorzystam z przepisu:-)Dorota "Moje Małe Czarowanie" Owczarekhttps://www.blogger.com/profile/15539526385577328100noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3350122799933124829.post-42820206708635512112012-12-05T08:21:30.250+01:002012-12-05T08:21:30.250+01:00a moje najulubieńsze może widziałaś pare lat temu ...a moje najulubieńsze może widziałaś pare lat temu na GP to te:<br /><br /><br />5-6 płatów śledziowych (u mnie z tacki)<br />2 cebule<br />garść rodzynek<br />koncentrat pomidorowy ( w oryginale był ketchup ale ja daję koncentrat i trochę słodzę do smaku)<br />sól, pieprz, cukier<br />olej<br /><br />śledzie kroimy układamy w głębszym naczyniu. Pokrojoną cebulkę trzeba zeszklić na oliwie dodać rodzynki, koncentrat pomidorowy wedle uznania ja lubię dużo, chwilkę pogotować, doprawić do smaku. Kiedy sos wystygnie wyłożyć na śledzie. Zamknąć lub owinąć folią spożywczą i schować do lodówki.Najlepiej zrobić dzień, dwa dni wcześniej żeby "przeszły"...Izaahttps://www.blogger.com/profile/16968131678141043474noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3350122799933124829.post-70143677789754250412012-12-04T22:02:56.851+01:002012-12-04T22:02:56.851+01:00dziekuej i pozdrawiam, zachęcam do dodania swojego...dziekuej i pozdrawiam, zachęcam do dodania swojego przepisu. Bernadetahttps://www.blogger.com/profile/07433650210110371486noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3350122799933124829.post-46739114139545490172012-12-04T18:23:26.628+01:002012-12-04T18:23:26.628+01:00Ile ja bym dała za śledzie z beczki...zazdraszczam...Ile ja bym dała za śledzie z beczki...zazdraszczam łatwości dostępu ;)Aniahttps://www.blogger.com/profile/13382146767144524587noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3350122799933124829.post-17222234015703858032012-12-04T11:14:20.618+01:002012-12-04T11:14:20.618+01:00U mnie zawsze na Wigilię robię śledzie z brzoskwin...U mnie zawsze na Wigilię robię śledzie z brzoskwiniami w sosie curry:<br />Składniki <br />Śledzie,<br />cebulka,<br />Brzoskwinie w puszce,<br />curry,<br />majonez,<br />jogurt naturalny,<br />pieprz biały, sól. <br /><br />Cebulę pokrojoną w piórka zeszklić na patelni ( może "lekko" wpadać w brąz ;-) i przestudzić Śledzie wymoczone pokroić w paseczki. Ze śmietany, naturalnego jogurtu, curry, pieprzu, soli (z solą ostrożnie) zrobić i doprawić sos. Ma być mocno czuć curry.Brzoskwinie pokroić w kostkę, dodać śledzie i cebulę, zalać sosem. Odstawić do lodówki, żeby się przegryzło:-) Pozdrawiam serdecznie:-)<br />Marzena, zacisze kuchenneMarzenahttps://www.blogger.com/profile/05624140287961462298noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3350122799933124829.post-2703283772048236982012-12-04T09:46:25.280+01:002012-12-04T09:46:25.280+01:00Ja uwielbiam sałatkę śledziową z migdałami i jabłk...Ja uwielbiam sałatkę śledziową z migdałami i jabłkiem:) Coś pysznego! <br />Kto spróbuje tej sałatki jest zachwycony:)<br /><br />Składniki:<br />5 płatów śledzi marynowanych (jak są solone, trzeba je wymoczyć)<br />100g płatków migdałowych<br />100g rodzynek<br />3 jabłka<br />1 cebula (najlepiej czerwona)<br />jogurt i majonez (do sałatki dodajemy tyle samo jogurtu co majonezu)<br /><br />Śledzie i jabłka pokroić w kostkę.<br />Dodać migdały, rodzynki, posiekaną cebulę.<br />Dodać jogurt i majonez (ilość według upodobań).<br />Wymieszać.<br />Schować na parę godzin do lodówki żeby się przegryzła.Antenkahttps://www.blogger.com/profile/06699237142547905321noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3350122799933124829.post-43693900151971592852012-12-04T07:34:43.561+01:002012-12-04T07:34:43.561+01:00Polecam przepis mojego męża na tatara ze śledzia z...Polecam przepis mojego męża na tatara ze śledzia z żurawiną:<br /><br /> 1 podwójny marynowany płat śledziowy<br /> 1 ogórek konserwowy<br /> 2 papryczki<br /> 1/2 czerwonej cebuli<br /> 1 łyżka suszonej żurawiny<br /> koperek<br /> 1 łyżeczka majonezu lub jogurtu greckiego.<br /><br />PRZYGOTOWANIE: Z podwójnego płata śledziowego ściągamy skórę i bardzo drobno siekamy. W drobną kosteczkę kroimy również ogórka konserwowego i połówkę czerwonej cebuli. Dla zrównoważenia kwaśnego smaku dodajemy słodką, suszoną żurawinę . Żurawinę i marynowane papryczki kroimy w drobne paseczki. Świeży koperek niezbyt drobno siekamy. Wszystkie składniki wsypujemy do metalowej miski, dodajemy 1 łyżeczkę majonezu lub jogurtu greckiego i dokładnie mieszamy. Tatara przekładamy do małych okrągłych naczyń, np do sufletów i dokładnie uklepujemy w nich zawartość. Odwracamy naczynia i ustawiamy je na talerzach, wszystko powinno samo opaść. Dekorujemy tatara suszoną żurawiną i świeżym koperkiem.Jola Perz-Stragahttp://straga.plnoreply@blogger.com