tag:blogger.com,1999:blog-3350122799933124829.post7747576271929197162..comments2024-03-28T19:58:59.885+01:00Comments on Bernika - mój kulinarny pamiętnik: Domowy twaróg Bernadetahttp://www.blogger.com/profile/07433650210110371486noreply@blogger.comBlogger14125tag:blogger.com,1999:blog-3350122799933124829.post-218807880915470172014-09-11T17:02:12.244+02:002014-09-11T17:02:12.244+02:00tak serwatki używa się zamiast wody, potem dodaje ...tak serwatki używa się zamiast wody, potem dodaje się zakwas i ewentualnie zabiela żurek śmietaną. Bernadetahttps://www.blogger.com/profile/07433650210110371486noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3350122799933124829.post-29141667731810775252014-09-11T08:06:47.812+02:002014-09-11T08:06:47.812+02:00Ja mam pytanie odnośnie spożytkowania serwatki, bo...Ja mam pytanie odnośnie spożytkowania serwatki, bo właśnie odciekła. Jak ją do żurku dodać, normalnie na niej gotować, zamiast wody?paprotkahttps://www.blogger.com/profile/05325173361623681417noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3350122799933124829.post-75700626676283699772014-07-13T20:41:34.089+02:002014-07-13T20:41:34.089+02:00oj przepis stoi w kolejce ale postaram się we wtor...oj przepis stoi w kolejce ale postaram się we wtorek, środę .Bernadetahttps://www.blogger.com/profile/07433650210110371486noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3350122799933124829.post-45946954791816725572014-07-13T16:54:45.871+02:002014-07-13T16:54:45.871+02:00serwatka od twarogu czeka na przepis na ricottę :)...serwatka od twarogu czeka na przepis na ricottę :) kiedy można się go spodziewać??Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3350122799933124829.post-35694641492267860752014-07-08T10:42:15.388+02:002014-07-08T10:42:15.388+02:00Zeby ser byl dobry nie mozna go przegrzac... Moj s...Zeby ser byl dobry nie mozna go przegrzac... Moj sposob to garnek ze zsiadlym mlekiem wkladam do piekarnika ustawionego na 50-60'C i na 5godz o nim zapominam. Dlugo ale nie trzeba mieszac, nie ma obawy ze sie jednak zagotuje, przegrzeje... Samo sie robi, ogrzewa sie rownomiernie. Po 5godz wyjmuje, przecedzam jak autorka i gotowe :)<br /><br />inaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3350122799933124829.post-22683858034990331042014-07-07T19:04:42.167+02:002014-07-07T19:04:42.167+02:00Mleko z woreczka pozbawione jest przez pasteryzacj...Mleko z woreczka pozbawione jest przez pasteryzację bakterii kwasu mlekowego. Dlatego nigdy nie wiadomo, co się "zalęgnie", jeśli takie mleko postawimy poza lodówką. Dodatkowo bakterie mlekowe chronią przed pleśnią i innymi, szkodliwymi bakteriami. Więc jeśli nie ma bakterii mlekowych to picie takiego stojącego mleka jest po prostu niebezpieczne, nawet w postaci serka. Dlatego albo zaszczepić mleko pasteryzowane innym produktem mlecznym, już ukwaszonym, albo używać tylko mleka prosto od krowy...Plombinkahttps://www.blogger.com/profile/05747987701142319141noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3350122799933124829.post-33350000022166111312014-07-07T16:40:58.209+02:002014-07-07T16:40:58.209+02:00nie zgadzam się, ja kupuję na taki ser zwykłe świe...nie zgadzam się, ja kupuję na taki ser zwykłe świeże krowie mleko w woreczku 1,5% z malej mleczarni OSM Bieruń i jeszcze nigdy mi się nic nie stało z nim, a ser jest świeży i smaczny a nie gorzki. Bernadetahttps://www.blogger.com/profile/07433650210110371486noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3350122799933124829.post-91598959719311385082014-07-07T13:31:42.483+02:002014-07-07T13:31:42.483+02:00Niestety z mleka które kupujemy w sk,lepach nie da...Niestety z mleka które kupujemy w sk,lepach nie da się zrobic serka bo po zrobieniu nie nadaje się do spożycia -jedna gorycz !Nadaje się tylko do wyrzucenia !!!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3350122799933124829.post-89994130455720962132014-07-07T12:44:56.111+02:002014-07-07T12:44:56.111+02:00Ja mam to szczęście, że mam dostęp do takiego praw...Ja mam to szczęście, że mam dostęp do takiego prawdziwego twarogu z prawdziwego mleka. :)))aluchahttps://www.blogger.com/profile/15697311080887364450noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3350122799933124829.post-32475326369958435682014-07-07T10:29:40.702+02:002014-07-07T10:29:40.702+02:00Moja mama też kiedyś robiła ser i wyglądalo to tak...Moja mama też kiedyś robiła ser i wyglądalo to tak jak pierwszy opis jednak odciśniety twaróg wkladała jeszcze do praski. Twaróg był tam podkręcany przez 1 dzień.<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3350122799933124829.post-65188387997809266382014-06-10T22:07:07.294+02:002014-06-10T22:07:07.294+02:00Bardzo mnie korci, żeby spróbować zrobić ser domow...Bardzo mnie korci, żeby spróbować zrobić ser domowej produkcji. Na pewno wrócę, jak się w końcu zabiorę za to zadanie :)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/10234488267870621666noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3350122799933124829.post-80596585690012928812014-06-06T15:07:40.990+02:002014-06-06T15:07:40.990+02:00idealny!idealny!Małgorzata Ziółkowskahttps://www.blogger.com/profile/04749741676807985352noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3350122799933124829.post-22413230199507253782014-06-04T12:08:47.718+02:002014-06-04T12:08:47.718+02:00Ja też robię domowy serek :-) U mnie na szczęście ...Ja też robię domowy serek :-) U mnie na szczęście nie ma problemu z mlekiem, bo na placu obok mam świeże do krówki.Turkusowahttps://www.blogger.com/profile/16796966269871300119noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3350122799933124829.post-89344269707683445382014-06-04T10:40:27.658+02:002014-06-04T10:40:27.658+02:00też robię czasem w domu twarożek:)też robię czasem w domu twarożek:)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/08385146100366861537noreply@blogger.com