tag:blogger.com,1999:blog-3350122799933124829.post6064248982907527156..comments2024-03-26T08:50:39.653+01:00Comments on Bernika - mój kulinarny pamiętnik: Konkurs z AppetitaBernadetahttp://www.blogger.com/profile/07433650210110371486noreply@blogger.comBlogger89125tag:blogger.com,1999:blog-3350122799933124829.post-16687738117135732742014-08-20T15:48:39.956+02:002014-08-20T15:48:39.956+02:00Letnie danie, które kojarzy mi się z przyprawami A...Letnie danie, które kojarzy mi się z przyprawami Appetita to leczo wykonane ze świeżych letnich warzyw, które rosną w przydomowym ogródku. Takie warzywa są niezwykle zdrowe i uwodzą aromatem - zupełnie jak Appetita! A smak letniego lecza przypomina się każdego długiego zimowego wieczoru.<br /><br /><br />Dodaję ten komentarz w zastępstwie za ten, który został usunięty jako spam.<br />mail: kasia020393@wp.plAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3350122799933124829.post-83343954705665520232014-08-19T23:50:22.171+02:002014-08-19T23:50:22.171+02:00mój mail trudchen@wp.pl zapomniałam podać sorki po...mój mail trudchen@wp.pl zapomniałam podać sorki pozdrawiammrocznahttp://mrocznybibliotekarz.blogspot.comnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3350122799933124829.post-27017702415997810712014-08-19T23:35:58.122+02:002014-08-19T23:35:58.122+02:00Letnim daniem kojarzącym mi się z marką Appetita j...<br />Letnim daniem kojarzącym mi się z marką Appetita jest oczywiście grillowana karkówka w pysznej marynacie musztardowo-miodowo- ziołowej. Wzmaga appetyt nie tylko dzięki swojemu wyglądowi, lecz również boskiemu smakowi. Mix pachnących ziół wraz z musztardą i miodem dają bombowy efekt i nawet każdy 'niejadek' otulony aromatem tego cuda zasięgnie po widelec! :D Nie możemy tu również zapomnieć o grillowanych warzywach, które świetnie współgrają z miechem ! Ziemniaczki. cukinia oraz bakłażan w plasterkach oprószone aromatycznymi przyprawami :))))<br /><br />Aromatycznym, a zarazem porannym daniem jest dla mnie omlet warzywno-ziołowy, który nie dość że posiada wiele wspaniałych wartości odżywczych, to jeszcze ma świetny smak i oszałamiający aromat. Pomidorek. szyneczka, ser. czosnek i kompozycja przypraw Appetita takich jak - papryka słodka, pieprz, suszona nać pietruszki, oregano, bazylia, lubczyk, estragon oraz tymianek zamieniają to proste danie w kulinarne dzieło sztuki.<br /><br />obserwuję jako dobiezka<br />dobiezka@o2.pldobiezkahttps://www.blogger.com/profile/00591424704607920493noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3350122799933124829.post-61451869562895572022014-08-19T22:54:27.519+02:002014-08-19T22:54:27.519+02:00Użyję do tego wnioskowania w przód:
Jeżeli mam w d...Użyję do tego wnioskowania w przód:<br />Jeżeli mam w domu bratanków to gotuje to co uwielbiają.<br />Jeżeli gotuje chilli con corne to dodaje do tego świeże pomidory prosto z uprawy.<br />Jeżeli chce doprawić moją potrawę to używam przypraw firmy Appetita.<br />Jeżeli mam rozważyć wybór innej firmy to nie ma takiej opcji.<br />Jeżeli mam wybierać jaka przyprawa ma najpiękniejszy aromat to wybieram Oregano, dodane do Chilli con corne sprawia że danie ma naprawde świetny smak i zapach. <br />Jeżeli aromat przypraw Appetita sprawia że ślina mi cieknie to rzucam się na danie jak pies na schabowe.<br />Po prostu Appetito dobre jest to co Polskie. Nasza dumo narodowa. mrocznahttp://mrocznybibliotekarz.blogspot.comnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3350122799933124829.post-32133749608683980992014-08-19T21:52:51.346+02:002014-08-19T21:52:51.346+02:00Z firmą Appetita latem kojarzy mi się tylko grill ...Z firmą Appetita latem kojarzy mi się tylko grill a właściwie potrawy grillowane zarówno mięsne jak i warzywne z dodatkiem wspaniałych przypraw : Przyprawa do karkówki, Przyprawa do kurczaka z grilla, Przyprawa do szaszłyka czy Przyprawa do grilla klasyczna, którą dodaję do grillowanych warzyw.<br />Natomiast aromatem uwodzi mnie Oregano, które dodane w dużej ilości do lasagne /lazanie/ zapiekanej w piekarniku, pachnie w całym domu.emeryciahttps://www.blogger.com/profile/03277176666982205000noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3350122799933124829.post-6045754696610910632014-08-19T21:45:48.346+02:002014-08-19T21:45:48.346+02:00Nie ma lata bez zapachu lasu, cudnego koloru malin...Nie ma lata bez zapachu lasu, cudnego koloru malin i borówek nabierających sił na leśnych, słonecznych polanach. To złote słońce, błękitne niebo i letnia rosa… oraz babcia na werandzie… w białym fartuchu zagniatająca drożdżowe ciasto a obok niej koszyczek przypraw. Taki widok miewam przed oczami duszy. Każdego lata jako ta mała dziewczynka dałam się unosić letnim cudom. Pamiętam drewniany stół a na mim dzban jabłkowego kompotu z kolorem malin i czerwonych porzeczek w środku i z zapachem goździków oraz imbiru, który unosił się po ogrodzie w popołudniowych godzinach. Pyszny, rześki, aromatyczny domowy kompot. To było lato! A do tego jeszcze ciepłe pełne słodyczy, wonne z nutą złocistego cynamonu ciasto drożdżowe z leśnymi borówkami. Pachnące waniliową posypką i babcinym starym piecem. Obok tego aromatu nie można było przejść obojętnie. Pachniało jak najlepsze ciasto z cukierni, wodziło za nos każdego, kto tylko zbliżył swoje kroki do stołu. Granatowo-fioletowe borówki jak czarne perełki błyszczały pod słodką waniliowo-cynamonową pierzynką. Jak piękne „panny borówczanny” zapraszały na wyśmienitą ucztę. Upajające swym zapachem ciepłe jeszcze ciasto drożdżowe z letnimi owocami to obraz lata. Taki wypiek potrafił odurzyć słodką wonią. Przypomnieć skwar letnich dni, urok cienia pod wielką gruszą, bzyczenie pszczół i leniwe godziny. Zapachy lata posypane cynamonem i wanilią oraz doprawione goździkami i imbirem wirują na karuzeli wspomnień. Jak w zaczarowanym ogrodzie mamią swym urokiem i nie pozwalają zapomnieć. Ach, gdyby tak jeszcze raz zasmakować takiego boskiego lata! Nic trudnego! Z Appetitą i wonnymi przyprawami można samemu wyczarować i zasmakować uwodzące aromatem ciasto drożdżowe z letnimi owocami posypane obficie złocistym cynamonem. <br />Pozdrawiam Sofija. (sofija52@interia.pl)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3350122799933124829.post-72299820622794307402014-08-19T21:08:59.521+02:002014-08-19T21:08:59.521+02:00Drodzy Panowie i miłe Panie,
Każda/każdy z nas ma ...Drodzy Panowie i miłe Panie,<br />Każda/każdy z nas ma swoje ulubione letnie danie.<br />Której swoją miłość wyznaje,<br />Której cały się poddaje.<br />Ja kocham „przenosić się” smakiem w pewne danie,<br />które już podczas przygotowywania wzbudza mnie pozytywnie niesłychanie.<br />Gotowanie to sztuka bez wątpienia,<br />Kreowanie smaków i komponowanie aromatów cały czas się zmienia.<br />Potrzebna jest kreatywność, wyobraźnia i przede wszystkim chęci,<br />Ja dużo gotuję i co ważne gotowanie mnie kręci.<br />Wówczas napięcie wzrasta,<br />Serce mocniej bije – dreszczom nigdy basta.<br />Moje podniebienia szaleją,<br />A kubki smakowe jak koguty „pieją”.<br />Ta potrawa mnie po prostu wzrusza,<br />Pragnie jej ciało i zarazem dusza.<br />I teraz głośne fanfary,<br />Ze sceny odsłonięte juz kotary,<br />I na samym środku sceny prezentuje się talerz porcelanowy,<br />A na nim przysmak odlotowy.<br />PIERŚ KACZKI Z ŻURAWINĄ I JABŁKAMI <br />To „bawienie się” aromatami.<br />Ta potrawa mnie wprost uwodzi.<br />I jak do tej pory zawsze wychodzi.<br />Nie uznajcie tego za moje się chwalenie,<br />Ale ja w kuchni z tą potrawą czuję się jak marzenie.<br />To danie ma w sobie magiczną moc,<br />Jadłabym ją w dzień i w noc.<br />Jest w niej prawdziwa magia- trudna do sprecyzowania,<br />Po prostu zakochałam się w niej od pierwszego spróbowania.<br />Pierś kaczki niemalże rozpływa się w ustach,<br />Z delikatnością trafia w moje gusta.<br />A w jabłku żurawina,<br />Jeden kęs i o Bożym świecie się zapomina.<br />Usunięte gniazda nasienne jabłek żurawiną są wypełniane,<br />Oczywiście wcześniej mięso jest doprawiane.<br />I potem do brytfany wszystko razem jest dodawane.<br />Ta potrawa moje kubki smakowe rozpieszcza,<br />Kocham ją jak Mickiewicza – narodowego wieszcza.<br />Na koniec przyznam się bez dwóch zdań,<br />Iż na PIERŚ KACZKI Z ŻURAWINĄ I JABŁKAMI zawsze chrapkę mam. <br /><br />alice139@interia.pl alice139https://www.blogger.com/profile/15390714038074953398noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3350122799933124829.post-36395870593920991622014-08-19T20:56:56.079+02:002014-08-19T20:56:56.079+02:00Lato, słońce, plaża, Hiszpania, paella! Ale mojej ...Lato, słońce, plaża, Hiszpania, paella! Ale mojej paelli mocno doprawianej curry pewnie żaden (nie)przyzwoity Hiszpan nie odważyłby się zrobić. Przepis jest prosty: wrzucam do woka cukinię i kurczaka obtoczone w curry, do tego papryka, krewetki, fasolka zielona i...co nam w duszy (i żołądku) gra. Gdy wszystko się podsmaży, dodaję ugotowany ryż i słoiczek przecieru pomidorowego, mieszam i...oczywiście kończę dzieło szczyptą curry.<br /><br />Do tradycyjnej paelli temu dziełu daleko, ale za to aromat curry unosi się po całym domu przez pół dnia! I tylko aromat, bo danie bardzo szybko znika ze stołu :(<br /><br />//esrebro@wp.plAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3350122799933124829.post-49699373850748502014-08-19T20:31:56.878+02:002014-08-19T20:31:56.878+02:00Najlepsze danie z Appetita to rolada boczkowa fasz...Najlepsze danie z Appetita to rolada boczkowa faszerowna papryką i pieczarkami. Pyszne pieczone mięso marynowane w przyprawach Appetita, faszerowane pieczarkami i papryką. Moja rodzina uwialbia to danie, przygotowuje je bardzo często. Wspaniale smakuje, jest dla mnie jednym z najlepszych letnich dań.<br />Zosia<br /><br />rose7_rose7@interia.pl<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3350122799933124829.post-54788374261953918302014-08-19T20:21:10.920+02:002014-08-19T20:21:10.920+02:00Letnie danie z Appetita to dla mnie "Królik w...Letnie danie z Appetita to dla mnie "Królik w sosie śmietanowym z papryką i cukinią":<br />Przepis:<br />Składniki:<br />2 udka z królika<br />1 cebula<br />2 łyżki masła<br />1/2 szklanki białego wytrawnego wina<br />1,5 szklanki wody<br />1/2 łyżki majeranku Appetita<br />1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej Appetita<br />sól<br />pieprz czarny mielony Appetita<br />1/2 szklanki śmietany 30%<br />2 łyżki mąki<br />3 sztuki kolorowej papryki<br />1/2 cukini<br />Mięso z królika wypłukaj. Natrzyj przyprawami: majerankiem, papryką słodką mieloną, solą oraz pieprzem. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Mięso razem z cebulą podsmaż na maśle. Wlej wino oraz wodę. Gotuj na małym ogniu około 40 minut. Cukinię oraz papryki obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do mięsa. Gotuj kolejne 20 minut. Śmietanę wymieszaj z mąką. Wlej do mięsa. Gotuj do momentu, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Podawaj z ryżem lub ziemniakami.<br />Polecam!!!<br />annawierzbic@interia.euAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3350122799933124829.post-59117913281324303662014-08-19T19:55:42.694+02:002014-08-19T19:55:42.694+02:00Lato i przyprawy Appetita ?
To połączenie to nic i...Lato i przyprawy Appetita ?<br />To połączenie to nic innego jak makaron rurki z sosem pomidorowym :)<br />Proste ale za to jakie smaczne,<br />1, Ugotować makaron rurki.<br />2. Podsmażyć cebulkę i mięso mielone.<br />3. Do cebulki i mięsa dodać drobno pokrojone, świeże (najlepiej z własnej uprawy) pomidorowy i wszystko dusić jakiś czas.<br />4. Następnie sos z mięsem doprawić granulowanym czosnkiem Appetita, słodką papryką Appetita oraz oreganem Appetita i bazylią Appetita.<br />5. Gotowy przyprawiony sos według własnych upodobać wymieszać z makaronem i SMACZNEGO :)<br /><br />Lubię przyprawy Appetita za wyrazisty smak i stosuję całym rokiem ale niestety to danie przez użycie swoich świeżych pomidorów mogę kosztować wyłącznie latem, dlatego zajadam się nim teraz często żeby później przez jesień, zimę i wiosnę tęsknić za tym smakiem i aromatem :)<br /><br />longlond@o2.plAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3350122799933124829.post-81362423673702242882014-08-19T19:26:04.977+02:002014-08-19T19:26:04.977+02:00Latem, włoskie dania w mej kuchni królują,
gdyż w...Latem, włoskie dania w mej kuchni królują, <br />gdyż wtedy pomidory swym smakiem czarują. <br />W tym roku u mnie najbardziej lubiane <br />są muszle conchigllioni szpinakiem nadziane, <br />wybornym sosem z wierzchu polane, <br />na koniec w piekarniku zapiekane. <br />Swoim zapachem nieziemskim powalają,<br />a od smaku całkowicie uzależniają! <br />W celu wydobycia bajecznych walorów <br />używam przypraw w pełnej gamie kolorów, <br />wysokiej jakości i pierwszej świeżości, <br />więc Appettita w szufladzie mej gości. <br />Przyrządzenie tej potrawy prostym znajduję, <br />choć najlepiej wychodzi, gdy czasu nie żałuję.<br />Wpierw farsz na patelni przygotowuję, <br />cebulę, szpinak i bazylię szykuję.<br />Do tego zgniecione tofu, całość smakuję,<br />doprawiam pieprzem ziołowym aż go poczuję. <br />Gałkę muszkatołową sypię po ekspertyzie <br />i wkładam do lodówki, póki się nie przegryzie. <br />Potem gotuję muszelki, najlepiej al dente,<br />i wypełniam je farszem tak, by były napięte. <br />Układam je ciasno w formie do pieczenia <br />i oblewam sosem do pełnego zanurzenia. <br />Sos wcześniej w rondelku mam przyrządzony, <br />jest tam cebula, papryka, pomidor duszony. <br />Całość doprawiam wedle uznania, <br />u mnie na ostro, by wzmocnić doznania: <br />papryka, czosnek, chili i przyprawa włoska <br />już w piekarniku ląduje potrawa boska! <br />Ostatnie minuty ciężko się czeka, <br />bo wtedy dom aromatem urzeka, <br />lecz gdy potrawa już na stole położona, <br />cała praca jest więcej niż wynagrodzona! <br /><br />Magda, loona89@gmail.commagdahttps://www.blogger.com/profile/06917203969418717364noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3350122799933124829.post-51259021265569632732014-08-19T18:34:57.901+02:002014-08-19T18:34:57.901+02:00Ten komentarz został usunięty przez autora.Mariolahttps://www.blogger.com/profile/03716314069429151391noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3350122799933124829.post-51156158115354144362014-08-19T18:13:16.810+02:002014-08-19T18:13:16.810+02:00Letnie danie, które kojarzy mi się z Appetitą i u...Letnie danie, które kojarzy mi się z Appetitą i uwodzi aromatem to dla mnie bez dwóch zdań dorsz w warzywach. <br />Dlaczego letnie? Bo nieodłącznie kojarzy mi się z latem. Co roku staram się spędzić przynajmniej kilka dni nad naszym polskim morzem. Zajadam się wtedy rybami przygotowanymi na różne sposoby. Dorsz to mój numer jeden.<br />Dlaczego Appetita? Przyprawy Appetita są dobrze znane i sprawdzone w mojej kuchni. Wiem, że dzięki nim moje potrawy będą zdrowe. Dodadzą daniom smaku i finezji.<br />Dlaczego aromatyczne? Dorsz w warzywach dzięki przyprawom Appetita ma bogaty i głęboki smak. A w całym mieszkaniu rozchodzi się silny, miły zapach.<br />Podaję poniżej przepis na to wspaniałe danie. Może kogoś też uwiedzie tak jak mnie :)<br />• 1,2 kg dorsza<br />• 8 łyżek oliwy<br />• 50 dag pomidorów<br />• 2 cebule<br />• 2 marchewki<br />• 2-3 łodygi selera naciowego<br />• Cytryna<br />• 2 ząbki czosnku<br />• 150 ml wytrawnego białego wina<br />• 2 łyżki natki pietruszki Appetita<br />• Łyżeczka majeranku Appetita<br />• Sól<br />• Pieprz Appetita<br />Rybę sprawić, opłukać, osuszyć, natrzeć solą i skropić sokiem z połowy cytryny. Odstawić na 30 minut do lodówki. Warzywa umyć, oczyścić i obrać. Marchewki i seler pokroić w cienkie plasterki, a cebulę w talarki. Czosnek posiekać. Pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek przesmażyć krótko na 4 łyżkach oliwy. Dodać marchewkę i seler, smażyć jeszcze 5 minut. Doprawić majerankiem, bazylią, solą pieprzem. Do warzyw dolać wino, dodać pomidory i natkę pietruszki. Dusić 10 minut. W posmarowanej oliwa formie ułożyć rybę, obłożyć ją warzywami i plasterkami cytryny. Skropić zapiekankę reszta oliwy, piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni.<br />elwira.flis@op.pl<br />Elwira Flisnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3350122799933124829.post-39068266633235218452014-08-19T17:59:35.988+02:002014-08-19T17:59:35.988+02:00Z firmą Appetita kojarzy mi się apetyczne i uwodzą...Z firmą Appetita kojarzy mi się apetyczne i uwodzące aromatem włoskie quiche ze świeżym szpinakiem. Do ciasta zawsze dodaję sporą ilość oregano, które nie tylko sprawia, że danie pięknie pachnie, ale i nabiera smakowitego koloru. Dlaczego danie pochodzące z kraju, którego stolicą jest Wieczne Miasto? Appetita posiada w swoim asortymencie najlepsze zioła, jakie kiedykolwiek miałam okazję spróbować. Bazylia, zioła prowansalskie, wspominane oregano - to właśnie ich aromat przenosi moją kuchnię do słonecznej Italii ;)<br /><br />jagoda.nagel@gmail.com<br /><br />Pozdrawiam!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3350122799933124829.post-16021521008518916772014-08-19T17:52:54.928+02:002014-08-19T17:52:54.928+02:00mój mail to irmisun@gmail.commój mail to irmisun@gmail.comIrmina Flisnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3350122799933124829.post-12434943873129795832014-08-19T14:22:58.445+02:002014-08-19T14:22:58.445+02:00Jako, że mam na imię Ewa to dla mnie lato ma słodk...Jako, że mam na imię Ewa to dla mnie lato ma słodki smak świeżych jabłek a Appetita przywodzi na myśl aromatyczny cynamon. Zamykam oczy i widzę ... dom na wsi, tuż obok w ogrodzie kolorowe kwiaty a wiatr tańczy szalone tango z liśćmi na drzewach w pobliskim sadzie. Słońce mocno grzeje, bo lato zagościło na dobre. Pędzę co sił w nogach by przynieść babci kosz jabłek, bo właśnie rozbija świeże jaja i będzie wyrabiać ciasto. W piecu już rozpalone, iskry strzelają, więc babcia krzyczy by uważać, bo poparzą. Razem z Appetitą pomagam Babci przygotowywać ciasto, cynamon dosypuję z takim zaangażowaniem, że stół i podłoga są całe w brązowym puchu. A potem przestępuję z nogi na nogę czekając na ten babciny specjał, który swym aromatem i miłością wypełni cały dom. Szarlotka to do dziś najsłodsze letnie szaleństwo naszych poczynań w kuchni.<br />:)<br /><br />Ewa <br />emill1@op.plAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3350122799933124829.post-80747153281639961552014-08-19T14:13:56.370+02:002014-08-19T14:13:56.370+02:00Letnie danie kojarzące mi się z firmą Appetita to ...Letnie danie kojarzące mi się z firmą Appetita to pyszne szaszłyki z grilla, których aromat skusi każdego po dodaniu do nich przyprawy do szaszłyków.<br />aniakub83@interia.plAnia 1983noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3350122799933124829.post-91267199928962121232014-08-19T13:32:31.468+02:002014-08-19T13:32:31.468+02:00A-romatyczne ziemniaczki
P-ieczone z ziołami:
E-st...A-romatyczne ziemniaczki<br />P-ieczone z ziołami:<br />E-stragonem, tymiankiem, rozmarynem i majerankiem<br />T-rochę oliwy do pieczenia<br />I- podane z sosem jogurtowo-czosnkowym<br />T-ak mało składników<br />A-romat i smak dzięki Apeticie wyśmienity!<br /><br />tyskatyska88@gmai.comAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/18363250617384542582noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3350122799933124829.post-54984676769800309522014-08-19T10:48:37.066+02:002014-08-19T10:48:37.066+02:00Dla mnie lato mogloby trwac caly rok, dlatego czes...Dla mnie lato mogloby trwac caly rok, dlatego czesto przed zima uciekam do krajow, gdzie sloneczko nadal swieci i przygrzewa - ostatnio byla to Sri Lanka. Tam nauczylam sie robic rozne przepyszne miesne curry z czerwonym ryzem, ktore cudnie pachna mieszanka kurkumy, imbiru, kolendry, kminku oraz galki muszkatalowej. mluzak@wp.plGosianoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3350122799933124829.post-39587971963100818722014-08-18T22:19:57.634+02:002014-08-18T22:19:57.634+02:00Smaki lata? Letnie danie?
To musi być GRILLOWANIE!...Smaki lata? Letnie danie?<br />To musi być GRILLOWANIE!<br />Kocham grille i przyprawy,<br />przeróżne z rożnem zabawy,<br />a najlepsze mam wyniki,<br />kiedy przyrządzam SZASZŁYKI!<br /><br />Pyszne, proste, APPETIczne<br />- i mają zastępy liczne<br />wielbicieli w mej rodzinie...<br />Oto przepis - niech nie zginie:<br /><br />SZASZŁYKI-SMAKOŁYKI<br /><br />Składniki:<br /><br />600 g łopatki lub karkówki bez kości albo innego nadającego się na grilla mięsa (polecam odważnym poliki wołowe albo łatę wołową, np. bawetę - pychota, choć brzmi groźnie...)<br />200 g boczku wędzonego<br />2-3 cebule (u mnie czerwona i biała)<br />1 szklanka czerwonego wina wytrawnego<br />1 szklanka piwa (najlepiej ciemne, ale niekoniecznie)<br />3 łyżki oliwy<br />ulubione przyprawy z APPETITY <br />(u mnie: pieprz, sól, papryka słodka i ostra, pieprz ziołowy, bazylia, czosnek, curry... pełna dowolność! ma być smacznie i tyle)<br /><br />Przygotowanie:<br /><br />Tu nie ma mowy o spontaniczności - trzeba się przygotować kilka godzin, a najlepiej dzień wcześniej. Z wina, piwa, oliwy i przypraw robimy marynatę (najlepiej w gęsiarce/brytfance/naczyniu żaroodpornym), w której ląduje mięso (nie boczek) pokrojony na spore kawałki (mniejsze mogą się rozpadać, a po co marnować mięcho...). Wkładamy to do lodówki na kilka godzin, niech się zmaceruje.<br /><br />Na 2 godziny przed grillowaniem naczynie z aromatyczną zawartością ląduje w piekarniku w temperaturze 100-110 stopni Celsjusza. Przez 60-80 minut mięso będzie się teraz dusić we własnych sokach i alkoholu, nabierając aromatu i wilgotności. Jeśli ktoś lubi cukinię, może ją dorzucić do puli - taka gorąca kąpiel też jej dobrze zrobi. :) <br /><br />Potem studzimy zawartość brytfanki i odsączamy na sicie lub cedzaku.<br /><br />Z tak przygotowanego mięsa sporządzamy szaszłyki, łącząc je z boczkiem i cebulą na specjalnych szaszłykowych kijkach lub szpilach.<br /><br />Grillujemy na małym ogniu, aż cebula i boczek dojdą do właściwego stanu (15-20 minut, nie za długo, bo się zwęgli, a zwęglone mięso jest rakotwórcze!).<br /><br />Podajemy z musztardą, keczupem, grillowanym chlebem i z czym dusza zapragnie. :) Takie szaszłyki - delikatne, wilgotne, aromatyczne - w połączeniu z przyprawami APPETITY - podbiją serce nawet największego smakosza! :)<br /><br /><br />APPETITO, w moim świecie<br />Tyś jest ukochane dziecię,<br />pomocnik, wsparcie duchowe...<br />Ty inne bijesz na głowę!<br /><br />Oto moje skojarzenie - <br />APPETITĘ zawsze cenię<br />w każdą smaczną roku porę...<br />Latem szaszłyk w nią ubiorę!<br /><br />Na powietrzu pożerany,<br />pysznie, mocno doprawiany,<br />pachnący letnią swobodą,<br />podany z cebulką młodą,<br /><br />miękki, soczysty jak trawa<br />(wszak pod grillem jest murawa),<br />pokryty sosu obłokiem<br />- jest miłym oku widokiem! :) <br /><br />Uwodzi z wielką łatwością<br />podniebienia wszystkim gościom,<br />nawet największych smakoszy<br />rozkocha ten smak rozkoszy! :) Nulekhttps://www.blogger.com/profile/04432621857038770137noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3350122799933124829.post-54774593715353459422014-08-18T21:37:27.401+02:002014-08-18T21:37:27.401+02:00Gdy pomyślę o letnim daniu od razu kojarzą mi się ...Gdy pomyślę o letnim daniu od razu kojarzą mi się młode warzywa ( ziemniaki, brokuły, cukinia) zapiekane w piekarniku wraz z mieszanką przypraw apetina :tymiankiem , czosnkiem oraz mieszanką kurkumy i cary, niezwykle aromatyczna potrawa, która swoim zapachem przepełnia cały dom. Do tego oczywiście sałatka z młodych pomidorów, ogórków i cebuli z dodatkiem suszonej bazylii ( apetina) . Nie wspomnę już o wiosennej zupie z dodatkiem imbiru i czosnku , pychotka :)<br />ewelkaw86@interia.eu Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3350122799933124829.post-6602925528542303242014-08-18T20:52:52.867+02:002014-08-18T20:52:52.867+02:00Z firmą Appetita kojarzy mi się pyszne danie "...Z firmą Appetita kojarzy mi się pyszne danie "Pieczona kaczka marynowana w ziołach faszerowna gruszkami z sosem ze śliwek węgierek". Kaczka jest niezwykle aromatyczna, krucha i miękka. Mięso pięknie pachnie przyprawami, a połączenie z gruszkami i sosem śliwkowym daje wspaniały efekt smakowy. Uwialbiam to danie, które zarówno pięknie pachnie, wygląda, jak i smakuje. Polecam!!!<br />Kasia<br /><br />kjaworek87@poczta.onet.plAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3350122799933124829.post-39764838113917557192014-08-18T15:09:09.892+02:002014-08-18T15:09:09.892+02:00Takie letnie, aromatyczne danie to leczo: miks let...Takie letnie, aromatyczne danie to leczo: miks letnich warzyw i przypraw. Najczęściej wybieram dary mojego ogrodu: marchew, kabaczek, cukinię. Do tego papryka, pieczarki i ulubione przyprawy Apetita. Jest zdrowo, smacznie, aromatycznie i kolorowo. <br /><br />pizamka94@wp.pl :) Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/15270035746604451570noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3350122799933124829.post-63946094850080522062014-08-18T13:01:27.006+02:002014-08-18T13:01:27.006+02:00Letnie danie, które kojarzy mi się z marką Appetit...Letnie danie, które kojarzy mi się z marką Appetita to leczo! Leczo przyrządzane wieczorem w górach, wypełniające swoim zapachem cały drewniany domek Poprzez dodanie (pierwszy raz w moim życiu) papryki ostrej do potrawy, leczo nabrało wyrazistego smaku. Gdyż jestem zwolenniczką najprostszej wersji lecza nie dodawałam do niego zbędnych produktów - papryka, pomidory, kiełbaska smażona, koncentrat i przyprawy Appetita i przez żołądek do serca. :) Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/01083959934232554405noreply@blogger.com