tag:blogger.com,1999:blog-3350122799933124829.post4947517210009036734..comments2024-03-28T19:58:59.885+01:00Comments on Bernika - mój kulinarny pamiętnik: Konkurs "Przepis na idealne Walentynki"Bernadetahttp://www.blogger.com/profile/07433650210110371486noreply@blogger.comBlogger39125tag:blogger.com,1999:blog-3350122799933124829.post-75852896181094912662014-02-11T00:22:58.733+01:002014-02-11T00:22:58.733+01:00Na kolację Walentynkową polecam pyszną waniliową p...Na kolację Walentynkową polecam pyszną waniliową panna cottę z pieczoną w wanilii gruszką:<br /><br />Waniliowa panna cotta:<br />• 3 łyżeczki żelatyny w proszku<br />• 1 laska wanilii Kamis<br />• 250 ml śmietanki kremówki<br />• 250 ml pełnotłustego (3,2%) mleka<br />• 4 łyżki cukru<br /><br />Laskę wanilii przekroić wzdłuż i łyżeczką wyskrobać ziarenka. Do garnuszka wlać śmietankę kremową i mleko, dodać cukier oraz ziarenka wanilii wraz z przepołowioną laską. Zagotować, zdjąć z ognia, dodać żelatynę (można wcześniej namoczyć, ale niekoniecznie). Mieszać aż do rozpuszczenia żelatyny. Masę wlać do 4 foremek i po przestudzeniu wstawić na około 12 h do lodówki.<br /><br />Pieczone w wanilii gruszki:<br />• 4 dojrzałe gruszki<br />• sok z 1 cytryny<br />• laska wanilii Kamis<br />• 4 łyżki cukru<br /><br />Gruszki obrać i przekroić na połówki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić sokiem z cytryny. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrobać ziarenka, rozsmarować je po gruszkach. Gruszki posypać cukrem i piec pod przykryciem około 30 minut w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku.<br /><br />Schłodzoną panną cottę wyjąć z foremek, ułożyć na talerzu, obok podać ciepłą pieczoną gruszkę. Całość posypać przyprawą do dań słodkich Kamis. <br /><br />Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania.<br />Pozdrawiam<br />Aneta<br />aneta.majchrzak@wp.plAneta76https://www.blogger.com/profile/07917053780606263594noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3350122799933124829.post-73516039531839883602014-02-10T23:59:11.921+01:002014-02-10T23:59:11.921+01:00A ja dla odmiany zaproponuję coś nie słodkiego czy...A ja dla odmiany zaproponuję coś nie słodkiego czyli: luksusowe paszteciki z drobiu<br /><br />Na 20 porcji:<br />1 kg udek kurczaka<br />1 kg udźca z indyka <br />1/2 kg wątróbek drobiowych <br />2 marchewki<br />pietruszka <br />10 dag suszonych grzybów <br />kajzerka <br />liść laurowy Kamis<br />po kilka ziaren ziela angielskiego Kamis i pieprzu Kamis<br />4 jajka <br />1/2 szklanki śmietany 36% <br />15 ml winiaku<br />sól ziołowa Kamis<br />pieprz Kamis<br />imbir Kamis<br />gałka muszkatołowa Kamis<br />natka pietruszki i szczypiorek do dekoracji<br /><br />Mięsa (bez wątróbek), warzywa, przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz cały) i namoczone grzyby ugotować w niewielkiej ilości wody do miękkości (aby cała woda odparowała). Pod koniec dodać oczyszczone wątróbki. Ostudzić. Mięso obrać z kości, razem z namoczoną i odciśniętą kajzerką i warzywami przepuścić przez maszynkę. Do masy dodać jajka, śmietanę, winiak, przyprawić solą. pieprzem, imbirem i gałką. Wymieszać. Przełożyć do natłuszczonych i posypanych tartą bułką foremek, przykryć folią aluminiową i piec ok. 50 min w temp 180 st.C. Po ostudzeniu udekorować listkami wyciętymi z pietruszki i szczypiorem. <br />Smacznego!<br /><br /><br />pswiba@gmail.comAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3350122799933124829.post-65334975248998229312014-02-10T23:37:44.156+01:002014-02-10T23:37:44.156+01:00Tort brzoskwiniowy z kremem z białej czekolady
Sk...Tort brzoskwiniowy z kremem z białej czekolady<br /><br />Składniki: <br />5 jaj, <br />¾ szklanki mąki tortowej,<br />¾ szklanki cukru,<br />¼ szklanki mąki ziemniaczanej,<br />puszka brzoskwiń,<br />300 g białej czekolady, <br />600g śmietany 36%,<br />przyprawa do dań słodkich Kamis<br />dżem z czarnej porzeczki,<br /><br />Etapy przygotowania:<br />Biszkopt:<br />• Białka oddzielamy od żółtek. Następnie ubijamy białka na sztywną pianę, po czym stopniowo dosypujemy cukier.<br />• Do ubitej piany dodajemy pojedynczo żółtka, po każdym dodaniu dokładnie miksując.<br />• Mąki mieszamy ze sobą i przesiewamy. <br />• Do masy dodajemy po łyżce mąki i delikatnie dodajemy do ciasta. <br />• Ciasto wykładamy do tortownicy (22cm) wyłożonej pergaminem. <br />• Ciasto pieczemy w 170 stopniach przez około 35 minut. <br />• Upieczony biszkopt studzimy w formie, a następnie nożykiem oddzielamy ciasto od obręczy.<br /><br />Krem:<br />• Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i następnie studzimy.<br />• Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy do niej przestudzoną czekoladę i całość miksujemy na wolnych obrotach. Na koniec dodajemy przyprawę do dań słodkich Kamis i krótko miksujemy. <br />• Brzoskwinie odsączamy z zalewy. Część połówek kroimy w kostkę, a resztę zostawiamy do dekoracji.<br /><br />Składanie tortu:<br />• Przestudzony biszkopt kroimy wzdłuż na trzy części. <br />• Na paterze układamy pierwszy blat, który nasączamy mieszaniną wody i soku spod brzoskwiń. Następnie smarujemy blat częścią dżemu z czarnej porzeczki i 1/3 masy śmietanowo czekoladowej z dodatkiem pokrojonych w kostkę brzoskwiń. Całość przykrywamy drugim blatem i postępujemy dokładnie tak samo. <br />• Ostatni, trzeci blat nasączamy, smarujemy odłożoną wcześniej masą bez kawałków brzoskwiń. Masą smarujemy również boki. Tak powstały tort jest gotowy do dekoracji. W moim przypadku siekanymi orzechami po bokach i plasterkami brzoskwiń i orzechami na wierzchu. <br /><br />Smacznego :)<br /><br />mail: ancymonek@vp.plSaharnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3350122799933124829.post-26671527123633566842014-02-10T16:30:18.317+01:002014-02-10T16:30:18.317+01:00Jeżeli jednak koniecznie uprze się na co na słodko...Jeżeli jednak koniecznie uprze się na co na słodko, zaproponuję mu:<br />Deser na zimno z kakaowych naleśników, serka mascarpone i czerwonych pomarańczy<br /><br />Naleśniki:<br />pół szklanki mleka<br />pół szklanki mąki<br />1 jajko<br />1 łyżka cukru pudru<br />szczypta soli<br />2 łyżki kakao<br />olej do smażenia<br /><br />Wszystkie składniki (oprócz oleju) dokładnie miksujemy. Gdy ciasto będzie gładkie, należy odstawić je na około piętnaście minut do lodówki. Po tym czasie na rozgrzaną patelnię wylewamy kilka kropel oleju i smażymy naleśniki. Odstawiamy je do wystudzenia.<br /><br />Deser:<br />4 naleśniki z powyższego przepisu<br />1 czerwona pomarańcza<br />250 g serka mascarpone<br />4 łyżki cukru pudru<br />szczypta cynamonu KAMIS<br /><br />Każdy z wystudzonych naleśników zwijamy w rulon i kroimy w poprzek na paski.<br />Serek mascarpone miksujemy przez ok. 30 sekund z cukrem pudrem, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.<br />Obieramy pomarańczę, delikatnie oczyszczamy miąższ z błonek i kroimy go w niewielką kostkę.<br /><br />Wypełniamy pucharki: na spód wkładamy paski z jednego naleśnika, zalewamy jedną czwartą masy serowej, następnie układamy paski z kolejnego naleśnika, znów zalewamy jedną czwartą masy serowej i na wierzchu układamy pomarańcze. Deser można dodatkowo posypać cynamonem oraz kakao. Smacznego!Truskawki w wielkim mieściehttps://www.blogger.com/profile/10219814465030040493noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3350122799933124829.post-17249009800187464762014-02-10T16:18:16.892+01:002014-02-10T16:18:16.892+01:00Ten komentarz został usunięty przez autora.Truskawki w wielkim mieściehttps://www.blogger.com/profile/10219814465030040493noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3350122799933124829.post-12143791910206078662014-02-10T16:11:56.741+01:002014-02-10T16:11:56.741+01:00U mnie Walentynki zwykle są nieco mniej typowe, gd...U mnie Walentynki zwykle są nieco mniej typowe, gdyż mój Mężczyzna ze słodyczy najbardziej lubi mięso - a konkretnie dobrze doprawione mięso. :) Dlatego u mnie w tym roku będą królować chińskie klimaty.<br /><br />Składniki (2 porcje):<br />2 łyżki mąki ziemniaczanej<br />8 łyżek sosu sojowego<br />2 pojedyncze piersi kurczaka<br />2 łyżki oliwy<br />1 papryczka chili<br />2 ząbki czosnku<br />2 cebule dymki ze szczypiorem<br />4 łyżki wody<br />garść niesolonych orzeszków ziemnych<br />szczypta sezamu<br />1 łyżeczka ostrej papryki KAMIS<br />sól<br />pieprz<br /><br />Do podania:<br />ugotowany na sypko ryż<br />cząstki cytryny lub limonki<br /><br />Wykonanie:<br />Umyj i pokrój kurczaka w kostkę lub niewielkie paski wielkości jednego kęsa. Pokrojonego kurczaka włóż do miski, dodaj 2 łyżki mąki ziemniaczanej oraz 4 łyżki sosu sojowego i dobrze wymieszaj. Odstaw na co najmniej pół godziny, żeby kurczak zdążył się zamarynować.<br />W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki: ugotuj ryż, pokrój dymkę w półplasterki, posiekaj papryczkę chili i szczypiorek. Posiekaj nożem orzeszki ziemne na mniejsze kawałki.<br />Na patelni lub w woku na średnim ogniu rozgrzej dwie łyżki oliwy i smaż na niej kawałki kurczaka przez około cztery minuty, aż do zrumienienia. Następnie dodaj pokrojoną cebulę i papryczkę. Smaż całość przez dwie minuty. Wlej na patelnię 4 łyżki wody, 4 łyżki sosu sojowego i dokładnie wymieszaj. Ciągle mieszając, doprowadź płyn do wrzenia. Wówczas powinien zgęstnieć i przybrać postać kleistego sosu, oklejającego kawałku kurczaka. Jeżeli jest zbyt rzadki, możesz dodać jeszcze odrobinę mąki ziemniaczanej.<br />Podgrzewaj całość jeszcze przez około dwie minuty po czym wykładaj na talerze. Posyp posiekanymi orzechami, szczypiorkiem i sezamem. Podawaj z ryżem i cząstkami cytryny lub limonki do skropienia dania.<br /><br />truskawkiwwielkimmiescie@gmail.comAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/07751573813153917444noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3350122799933124829.post-43841340386004249932014-02-10T11:44:09.450+01:002014-02-10T11:44:09.450+01:00mój przepis na słodką walentynkową potrawę :
Plac...mój przepis na słodką walentynkową potrawę :<br /><br />Placuszki z ananasem (czyli ulubieńcem mojego mężusia;)) :)<br /> <br />3 szklanki mąki<br />1,5 szklanki mleka<br />1 szklanka wody gazowanej<br />łyżeczka sody oczyszczonej<br />2 jajka<br />szczypta soli<br />cukier z prawdziwa wanilią i kardamonem Kamis<br />świeży ananas<br />olej<br /> <br />mleko, wodę , jajka , mąkę, cukier waniliowy , sodę, sól - mieszamy na idealnie gładką masę (gdy jest zbyt rzadka dodajemy jeszcze mąki) ; ananasa obieramy i kroimy na plastry ; na patelni rozgrzewamy odrobinkę oleju i nalewamy ciasto , kładziemy nie za grube plastry ananasa ; smażymy z obu stron na złocisty kolor ; odsączamy z nadmiaru tłuszczu papierowym ręcznikiem ; podajemy na ciepło lub zimno z bita śmietaną :)<br /><br />domi890@onet.pldominikahttps://www.blogger.com/profile/13086099497480607843noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3350122799933124829.post-32978697630505603842014-02-10T11:38:56.498+01:002014-02-10T11:38:56.498+01:00Miodowe ciasteczka :)
W przepisie użyta KAMIS-owa...Miodowe ciasteczka :)<br /><br />W przepisie użyta KAMIS-owa przyprawa do piernika :)<br /><br />Składniki:<br />- 250g mąki pszennej<br />- 70g cukru<br />- 125g masła<br />- 1 jajko<br />- 2 łyżki płynnego miodu<br />- 1/2 łyżeczki soli<br />- 2 łyżeczki przyprawy do piernika Kamis<br />- 1 łyżeczka proszku do pieczenia<br /><br />Najpierw ucieramy masło z cukrem. Kolejny krok to dodanie jajka i miodu i dalsze ucieranie aż do momentu kiedy składniki się połączą.<br /><br />Następnie przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia, solą i przyprawą dodajemy do wcześniej utartej masy. Gdy wszystkie składniki się połączą to zaczynamy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układamy na wyłożoną papierem blachę i delikatnie spłaszczamy. Ja je jeszcze troszkę posypałem cukrem ale nie jest to konieczne.<br /><br />Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy blachę i pieczemy przez 10-12 minut. Upieczone ciasteczka wyciągamy do ostudzenia i delektujemy się ich miodowo maślanym smakiem :) Z wyszczególnionej ilości składników będziecie mogli upiec ok. 20-25 ciasteczek więc nadstan można schować do metalowej puszeczki i konsumować przez najbliższy tydzień ;)<br /><br />Pozdrawiam :)<br />info@slodkifacet.pl<br /><br /><br />słodkiFACEThttp://www.slodkifacet.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3350122799933124829.post-21049482208007150602014-02-09T16:59:51.404+01:002014-02-09T16:59:51.404+01:00Witam!
Proponuję coś na słodko - tort z piwna gala...Witam!<br />Proponuję coś na słodko - tort z piwna galaretką i orzechami w pikantnym toffi. Dziś pieczony ;)<br /><br />Składniki (na tortownicę o średnicy 22cm)<br /><br />biszkopt:<br />4 jajka,<br />5 łyżek mąki pszennej<br />5 łyżek mąki ziemniaczanej<br />5 łyżek cukru<br />łyżeczka proszku do pieczenia<br />szczypta soli<br /> <br />Białka ubijamy ze szczypta soli. Dodajemy po łyżce cukru, a kiedy piana będzie juz lśniąca i sztywna, dodajemy, cągle miksując, po jednym żółtku. Następnie przesiewamy do białek obie mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy delikatnie - juz ręcznie! Ciasto przekłądamy do tortownicy i pieczemy w 180'C przez około 30 minut. Tutaj czas zależy od piekarnika, może byc potrzebne dodatkowych ilka minut, trzeba sprawdzac na bieżąco.<br /><br />Krem:<br />500 ml kremówki<br />150g bezów<br />2 łyżeczki żelatyny<br /><br />Kremówkę ubijamy. Dodajemy do niej pokruszone bezy. Żelatynę namaczamy w 2 łyżkach wody, kiedy napęcznieje podgrzewamy ją do rozpuszczenia, mieszamy z łyżką ubitej śmietany i łączymy z resztą masy.<br /><br />galaretka:<br />300 ml ciemnego piwa<br />2 łyżeczki żelatyny<br />2 łyżki cukru<br /><br /> <br /><br />Piwo z cukrem zagotowujemy w garnuszku, zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę. mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do ostudzenia i lekkiego stężenia.<br /><br /> <br /><br />orzechy w "toffi"<br />150 g orzechów włoskich<br /><br />3 łyżki cukru<br />3 łyżki miodu<br />2 szczypty soli<br /><br />1 mała szczypta chili Kamis<br />2 duże szczypty pieprzu Kamis<br />łyżka masła<br /><br />Orzechy podprażamy na suchej patelni. W rondelku zagotowujemy miód, cukier i przyprawy. gotujemy 5 minut. Zdejmujemy rondelek z ognia i dodajemy zimne masło. mieszamy do jego rozpuszczeni. Jezeli według naszego gustu jest za mało ostro lub słono, można dodac więcej przypraw, jeśli zaś sos ma dla nas za mocny smak, dodajmy jeszcze trchę masła. Do gotowego toffi wrzucamy orzechy, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.<br /><br /> <br /><br />Składanie tortu:<br /><br />Biszkopt przekrawamy na 3 placki. w jednym wycinamy środek, zostawiając biszkoptową obręcz. Tortownicę wykładamy folią aluminiową, na dnie kładziemy pełny krążek. Smerujemy go 1/3 kremu. nakładamy na to biszkoptową obręcz, a w jej środku rozkładamy lekko tężejącą już galaretkę. Przykrywamy to połowa pozostałego kremu. Układamy ostatni, pełny biszkoptowy krążek i wykładamy resztę kremu. Odstawiamy do lodówki na ok 2 godziny. Po tym czasie wykładamy tort na patere, na wierzch układamy orzechy w toffi.<br /><br />Ozdobienie boków tortu:<br />papier do pieczenia<br /><br />tabliczka czekolady gorzkiej<br /><br /> <br /><br />Mierzymy obwód i wysokość tortu. Wycinamy z papieru do pieczenia paski o łącznej długości równej obwodowi tortu, i wyższe o ok centymetr od naszego ciasta. Przygotowane paski smarujemy roztopioną, przestudzoną czekolada i od razu przyklejamy do boku tortu. Kiedy czekolada zastygnie, ściągamy delikatnie papier i elegancki czekoladowy bok gotowy.<br /><br />Zdjęcie wyślę na maila :) <br /><br />Pozdrawiam!<br />Justyna<br />j-bankowska@wp.plAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3350122799933124829.post-50739937772702308162014-02-09T00:07:45.575+01:002014-02-09T00:07:45.575+01:00Czekoladowy mus na bazie puree z ziemniaka
Składn...Czekoladowy mus na bazie puree z ziemniaka<br /><br />Składniki :<br /><br />3/4 szklanki gładkiego puree z batata ( wcześniej surowego batata należy owinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku a żeby ten proces przyśpieszyć w przypadku kiedy posiadamy jednego większego ziemniaka można pociąć go na mniejsze kawałki , każdy zawinąć w folię i upiec )<br />1/4 szklanki gorzkiego kakao<br />1 łyżeczka miodu lub do smaku ( można użyć syropu klonowego, syropu z agawy )<br />1/4 szklanki mleczka kokosowego ( można użyć dowolnego mleka jak np. migdałowego, zwykłego od krowy, sojowego )<br />1 łyżeczka przyprawy do kawy i deserów Kamis<br /><br />Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Za pomocą blendera miksujemy na gładki mus. Skosztować jeśli mało słodkie można dodać więcej miodu i ponownie zmiksować.<br /><br />Smacznego :)<br />Pozdrawiam serdecznie<br /><br />kuchennefascynacje@o2.plJustynaaahttps://www.blogger.com/profile/11863914761989020137noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3350122799933124829.post-40986567378493596612014-02-08T16:50:44.906+01:002014-02-08T16:50:44.906+01:00*chili oczywiście firmy KAMIS*chili oczywiście firmy KAMISNataliehttps://www.blogger.com/profile/05571175972449090054noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3350122799933124829.post-82094609602020572282014-02-08T16:47:43.837+01:002014-02-08T16:47:43.837+01:00Czekoladowy budyń z nutką romantyczne pikanterii
S...Czekoladowy budyń z nutką romantyczne pikanterii<br />Składniki :<br />500 ml. mleka<br />2 łyżki kakao<br />4 kostki czekolady gorzkiej lub mlecznej<br />4 łyżki mąki ziemniaczanej<br />szczypta chilii<br />*dodatkowo wiśnie z nalewki <br /><br />Odlać z mleka (zimnego) ok 1/2 szklanki,a pozostałe mleko zagotować z dodatkiem kakao i gorzkiej czekolady oraz chilii.Wszystko dobrze wymieszać. W pozostałości mleka rozmieszać mąkę ziemniaczaną. Do gotującego się mleko wlewać powoli mieszankę z mąki, cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką), chwilę gotować. <br />Gotowy budyń przelać do pucharków - poczekać aż lekko ostygnie i powstanie ''kożuszek'' .<br />Na budyń wyłożyć wiśnie z nalewki układając je w kształcie serca .<br />Smacznego !<br /><br />nataliekudli@gmail.com Nataliehttps://www.blogger.com/profile/05571175972449090054noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3350122799933124829.post-85863437704238373882014-02-08T16:19:57.170+01:002014-02-08T16:19:57.170+01:00przepis wysłałam na maila ze zdjęciem :)przepis wysłałam na maila ze zdjęciem :)Konstancja18https://www.blogger.com/profile/18096941307911698060noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3350122799933124829.post-62579418260420943722014-02-07T01:42:58.457+01:002014-02-07T01:42:58.457+01:00Na Walentynki proponuję muffinki z malinami, skład...Na Walentynki proponuję muffinki z malinami, składniki na 12 sztuk:<br />30 dkg malin mrożone lub świeże<br />25 dkg mąki<br />2 i pół łyżeczki proszku do pieczenia<br />pół łyżeczki sody<br />szczypta soli Kamis<br />1 jajko<br />10 dkg cukru<br />80 ml oleju<br />15 dkg śmietany kwaśnej 12%<br />20 dkg śmietany słodkiej 30%<br />12 dkg kefiru naturalnego<br />pół łyżeczki przyprawa do kawy i deserów w młynku<br />gotowy cienki spód do ciasta biszkoptowy<br />1 łyżka cukru pudru<br /><br />Piekarnik nagrzać do 180C. Formy do muffinek wyłożyć papilotkami. Maliny lekko rozmrozić. Połowę malin rozdrobnić i wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Jajko utrzeć z cukrem, dodać olej, 15 dkg śmietany kwaśnej i kefir. Masę mączną dodać do masy śmietanowej i mieszać aż składniki się połączą. Foremki wypełnić ciastem do 3/4 wysokości i piec 25 minut w 180C. Upieczone wyjąć z piekarnika, po 5 minutach wyjąć z foremek i ostudzić. Ze spodu biszkoptowego wyciąć 12 małych serduszek. Drugą połowę malin zmiksować z cukrem pudrem i przetrzeć przez sitko. Słodką śmietanę ubić na sztywno i zmieszać z odrobiną musu malinowego. Masę śmietanową rozłożyć na muffinkach, na to położyć biszkoptowe serduszka i całość udekorować musem malinowym przez rękaw cukierniczy. <br />Smacznego!<br /><br />Pozdrawiam Paulina rosa67@wp.pl<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3350122799933124829.post-46582048671918887532014-02-06T18:56:46.767+01:002014-02-06T18:56:46.767+01:00A ja na Walentynki chciałbym zaproponować tarte Wa...A ja na Walentynki chciałbym zaproponować tarte Walentynkową<br /><br />Składniki na ciasto:<br />300 gramów mąki,<br />150 gramów masła,<br />1 jajko,<br />2 łyżki wody.<br /><br />Nadzienie:<br />0,5 kg szpinaku szatkowanego,<br />1 opakowanie fety,<br />3 jajka,<br />4 łyżki śmietany<br />przyprawy: sól, pieprz czarny Kamis, gałka muszkatołowa Kamis, czosnek granulowany.<br /><br />Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto i schładzamy je w lodówce przez 2 godziny. Wykładamy ciastem blachę na tarte i podpiekamy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Szpinak smażymy na patelni doprawiamy przyprawami. Rozbełtane jajka łączymy ze śmietaną i ostudzonym szpinakiem. Na podpieczony spód tarty układamy pokrojoną w kostkę fetę, a następnie całość zalewamy masą szpinakową. Można udekorować żółtym serem, ale nie jest to konieczne. Całość zapiekać w temp. 180 stopni przez około 25 minut. Zalety dania: pięknie wygląda, nie kruszy się, nie wymaga używania sztućców, niebiańsko smakuje i bardzo skutecznie niweluje głód :)<br /><br />Pozdrawiam,<br />Mateusz mateusz.dominik@onet.euAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3350122799933124829.post-3713024951487383122014-02-06T10:32:37.680+01:002014-02-06T10:32:37.680+01:00Ponieważ w walentynkowy wieczór powinniśmy więcej ...Ponieważ w walentynkowy wieczór powinniśmy więcej czasu poświęcić sobie niż bieganiu po kuchni, proponuję coś pysznego, co podniesie nam poziom cukru i dzięki czemu będziemy mieli więcej energii na... (można dowolnie uzupełnić).<br /><br />Mini Pavlova <br /><br />1 duża beza*<br />1 gałka lodów waniliowych<br />1 keks bitej śmietany<br />2 szt truskawki<br />polewa adwokat <br /> <br />*na 1 porcję<br /><br />Z bezy odcinamy nożem 1/3 górną część i ewentualnie nieco wydłubujemy środek, zostawiając bezową skorupkę.<br />Do wnętrza bezy nakładamy gałkę lodów waniliowych. Na wierzch nakładamy porcję bitej śmietany, a na niej truskawki pokrojone w nieduże kawałki.<br />Tak przygotowany deser polewamy polewą.<br />Zamiast truskawek można użyć innych owoców np. malin czy jagód, również gorących.<br /><br />Zdjęcie przesyłam na e-mail.<br />pani_misiowa@vp.pl<br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/12047369192324815866noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3350122799933124829.post-36208100526533886492014-02-06T09:15:18.395+01:002014-02-06T09:15:18.395+01:00CZEKOLADOWY FONDANT nie jest oryginalnie moim prze...CZEKOLADOWY FONDANT nie jest oryginalnie moim przepisem, dostałam go na warsztatach kulinarnych ale tak mi zasmakował, że walentynki bez niego nie mogą się odbyć ;) Nie jest za słodki więc spokojnie sie nim można zajadać i porcja starcza na 2-3 kokilki ;P<br />Składniki:<br />100g gorzkiej czekolady<br />50g masła+ do wysmarowania<br />2łyżeczki kakao<br />2jajka<br />2żółtka<br />100g cukru<br />100g mąki pszennej<br />Sól szczypta<br />Przyprawa do kawy i deserów Kamis<br /><br />Przygotowanie:<br />Kokilki nasmarować masłem i obsypać kakao.<br />Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej lub rondelku. Zdjąć z ognia i wystudzić.<br />W misce ubić jajka, żółtka z cukrem i solą na puszystą masę.<br />Do masy dodać wystudzoną czekoladę. Wymieszać.<br />Dodać mąkę, delikatnie wymieszać.<br />Ciasto przelać do kokilek i wstawić na ok 20 min do lodówki<br />Piec ok 10-15 min w temp 200st. C.<br />Podawać ciepłe obsypane przyprawą do kawy i deserów Kamis.<br /><br />szefowa88@gmail.comAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/04428456997880865867noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3350122799933124829.post-29194739516327509012014-02-05T17:54:38.759+01:002014-02-05T17:54:38.759+01:00Przepis na steka, którym uwiodłam mojego męża - po...Przepis na steka, którym uwiodłam mojego męża - polecam wszystkim Paniom :) <br /><br />Stek z rostbefu z pieczonymi warzywami i masełkiem ziołowym <br /><br />* 2 steki z rostbefu (po ok. 250 g każdy)<br />* łyżka masła do smażenia (najlepiej klarowanego)<br /><br />Marynata:<br /><br />* 1 łyżeczka musztardy Dijon KAMIS<br />* 1 łyżeczka musztardy francuskiej KAMIS<br />* 1 łyżeczka octu winnego (najlepiej białego) <br />* 1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego<br />* świeżo zmielony pierz <br />* kilka gałązek świeżego tymianku<br /><br />Warzywa:<br /><br />* 2 duże marchewki<br />* 1 seler korzeniowy<br />* 1 papryka czerwona<br />* zioła: tymianek, bazylia, rozmaryn (mogą być suszone)<br /><br />Dodatkowo masełko ziołowe:<br /><br />* 1 kostka masła<br />* 1 ząbek czosnku<br />* 1 pęczek pietruszki<br /><br />Przygotowanie:<br /><br />Składniki do marynaty miksujemy razem w blenderze, po czym wkładamy do niej nasze steki. Wstawiamy na dwie godziny do lodówki.<br /><br />Masełko miksujemy w blenderze z czosnkiem i pietruszką, dodajemy nieco soli do smaku, a następnie zwijamy folia spożywczą w rulonik. Wkładamy do zamrażarki na ok. 2 godziny.<br /><br />W tym czasie przygotowujemy warzywa. Marchewkę, selera i paprykę dokładnie myjemy, po czym kroimy w słupki i paseczki, a następnie obtaczamy delikatnie w oliwie i ziołach (tymianek, bazylia, rozmaryn). Następnie przekładamy je do żaroodpornego naczynia, wcześniej wysmarowanego oliwą, lub układamy na blaszce na papierze do pieczenia.<br /><br />Po dwóch godzinach wyjmujemy nasz stek z lodówki i czekamy, żeby uzyskał temperaturę pokojową.<br /><br />W tym czasie włączamy piekarnik i nagrzewamy go do 200oC. Gdy piekarnik już się nagrzeje, wkładamy nasze warzywa do środka i pieczemy przez 20-25 minut, w zależności od piekarnika.<br /><br />Na patelnię wrzucamy masełko, a następnie układamy steki. Smażymy po 3-4 minuty z każdej strony, w zależności od grubości mięsa. Po tym czasie patelnię zdejmujemy z ognia i dajemy naszym stekom jeszcze chwilkę "odpocząć", co powinno trwać ok. 3 minut.<br /><br />Później już tylko przygotowujemy piękny talerz, na którym układamy nasze steki i pieczone warzywa. Na steki kroimy krążek naszego masełka, które delikatnie będzie się rozpływało na gorącym steku i nada mu wspaniały smak. Idealnie pasuje tu lampka czerwonego wina i romantyczny wieczór gotowy - smacznego :) <br /><br />Serdecznie pozdrawiam Natasza Rozmus-Król <br />e-mail: natasza.rozmus@wp.plSajkofanka Smakuhttp://sajkofankasmaku.blogspot.comnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3350122799933124829.post-74683175564890576852014-02-05T17:50:22.503+01:002014-02-05T17:50:22.503+01:00Witam serdecznie..:)
Moją propozycją walentynkową ...Witam serdecznie..:)<br />Moją propozycją walentynkową jest pyszna sałatka z krewetkami,aby było lekko i nie banalnie...<br /><br />Sałatka z makaronem rukolą i krewetkami:<br /><br />30 dag makaronu kolanka <br />4 jajka<br />1 ogórek wężowy<br />100 g świeżej rukoli<br />150 g krewetek tygrysich Black Tiger<br />3 ząbki czosnku<br />pieprz kolorowy do smaku<br />sól himalajska do smaku<br />Sos:<br />1,5 łyżeczki musztardy Kamis<br />4 łyżki oliwy z oliwek<br />2 łyżki octu z białego wina Kamis<br /><br />Makaron gotuję wg przepisu na opakowaniu,odcedzam,przelewam wodą i wkładam do salaterki. <br />Jajka gotuję na twardo,obieram kroję na cząstki. <br />Krewetki rozmrażam,na ręczniku papierowym,czosnek obieram i przeciskam przez praskę obsmażam na patelni na łyżce oleju przez minutę z krewetkami,dodaję do makaronu.Ogórek obieram ze skórki kroję wzdłuż na połowę i następnie w plastry.<br />Rukolę myję osuszam dodaję do makaronu,mieszam wszystko razem,doprawiam do smaku solą i kolorowym pieprzem z młynka. <br /><br />Sos: Musztardę przekładam do miseczki dodaję oliwę ocet z białego wina i małą trzepaczką roztrzepuję wszystko razem,polewam sałatkę mieszam. <br />Rozkładam na talerze,dekoruję cząstkami jaj,można ewentualnie ozdobić natką pietruszki.<br />Smacznej walentynkowej uczty życzę...:)Agata.Shttps://www.blogger.com/profile/01662615376879260159noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3350122799933124829.post-49401635184359637062014-02-05T00:03:35.477+01:002014-02-05T00:03:35.477+01:00SŁODKO-GORZKA HISTORIA MIŁOŚCI
(deser dla 2 osob)...SŁODKO-GORZKA HISTORIA MIŁOŚCI<br /> (deser dla 2 osob)<br /><br /> SKŁADNIKI<br />8 herbatników korzennych<br /><br />Masa z serka ricotta:<br />250 gram serka ricotta<br />2 łyżki kakao<br />2 łyżki cukru pudru<br /><br /> <br />Nadziewane daktyle oprószone cynamonem:<br />8 daktyli<br />8 całych migdałów bez skórki<br />2 łyżki miodu <br />2 łyżki cynamonu Kamis<br /><br /> <br />Lekki karmel:<br />4 łyżki cukru trzcinowego<br />2 łyżki rumu<br />2 łyżki wody<br /><br /> <br />Do dekoracji:<br />125 ml śmietany kremówki <br />2 kandyzowane wiśnie<br />wiórki gorzkiej czekolady<br /><br /><br />PRZYGOTOWANIE<br />1. Serek ricotta miksujemy z kakao i cukrem pudrem do uzyskania jednolitej konsystencji.<br />2. Z daktyli wyjmujemy pestki, a następnie do każdego daktyla wsadzamy migdał.<br />3. Na patelni rozpuszczamy miód i smażymy w nim przez chwile daktyle, po czym dodajemy cynamon i mieszamy.<br />4. Daktyle wyjmujemy na talerzyk, aby przestudziły się.<br />5. Rum, wodę i cukier rozpuścić i zredukować aż powstanie lekki karmel (należy uważać, żeby nie był za gęsty, gdyż mamy nim nasączyć herbatniki!)<br />6. Na talerzyku układamy herbatnik lekko korzenny nasączony ponczem a na niego przez szprycę dekoracyjną wyciskamy masę z serka ricotta. I tak postępujemy aż do 4 herbatnika. Następnie czynności te powtarzamy na drugim talerzyku. <br />7. Tak przygotowany deser schłodzić w lodówce przez około 30 minut<br />8. Wierzch mini wieży dekorujemy bitą śmietaną i układamy na niej 4 wcześniej przygotowane daktyle w kształt kwiatka a do jego środka wkładamy kandyzowaną wiśnię. Całość oprószamy wiórkami z gorzkiej czekolady.<br /><br />SERWOWANIE<br />Najlepiej komponuje się z filiżanką czarnej kawy z dodatkiem cynamonu. W sam raz na walentynkowy wieczór :)<br /><br />Pozdrawiam,<br />Magdalena <br />magdalena50@autograf.plAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3350122799933124829.post-46126753250008232012014-02-04T20:21:49.603+01:002014-02-04T20:21:49.603+01:00Ja proponuję "Gejzer Namiętności" czyli ...Ja proponuję "Gejzer Namiętności" czyli w kucharskim, sorki, w piekarskim języku "Sernik czekoladowo - imbirowy":) O zaletach imbiru zapewne wszyscy wiemy... więc na ten wyjątkowy wieczór pomyślałam właśnie o tym przepisie, a to dlatego, że możemy zjeść ciasta ile nam się tylko w brzuszku zmieści - bo imbir spala tłuszcze, węglowodany, przyśpiesza trawienie. Możemy całą noc szaleć i na pewno nie będą nas boleć, ani mięśnie, ani kości - to również zasługa imbiru. Poprawia krążenie, zapobiega zawrotom głowy, więc możemy wirować do białego rana i co najważniejsze, jest afrodyzjakiem, podnosi libido. A czekolada uszczęśliwia nasz mózg - endorfiny! Ale wracajmy do tematu czyli przepisu:)<br />"Gejzer Namiętności"<br />Składniki:<br />Ciasto;<br />450g herbatników imbirowych,<br />110g masła<br />jajo<br />3 łyżki mąki<br /><br />Herbatniki pokruszyć lub zmiksować, ja rozwałkowuję je po prostu wałkiem. Zagnieść je z masłem, jajkiem i mąką. Masą wylepić wyłożoną papierem blaszkę/tortownicę. Piec 7-9 min. w temp. 180 stop.C.<br /><br />Masa serowa<br />składniki:<br />300 g ciemnej czekolady<br />1/2 łyżeczki mielonego imbiru "Kamis"<br />250 g serka mascarpone<br />400 g twarogu<br />3 jaja<br />60 g cukru<br /><br />Do dekoracji: kandyzowany imbir, cukier puder do posypania lub polewa czekoladowa.<br /><br />Czekoladę rozpuścić na parze.Wymieszać z mielonym imbirem. Przestudzić. Jajka utrzeć z cukrem, dodając stopniowo czekoladę z imbirem. Serek mascarpone zmiksować z twarogiem i połączyć z masą czekoladową. Gotową masę rozprowadzić po cieście. Piec 40-50 min w temp. 170-180 stopni C. Ostudzić. Posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową i udekorować pokrojonym w paski imbirem.<br />P.S<br />Jeżeli zdarzyłoby się Wam, że nie miałybyście herbatników imbirowych to w ich miejsce zastosujcie dowolne herbatniki, ja do masy wtedy dodaję 1/2 łyżeczki mielonego imbiru "Kamis" i 1/2 łyżeczki cynamonu również "Kamis"<br /><br />Smacznego!<br />Stasia<br />stazyz@wp.pl<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3350122799933124829.post-64134426557927104142014-02-03T22:45:36.472+01:002014-02-03T22:45:36.472+01:00"Chrupiące kuleczki ziemniaczano - serowe&quo..."Chrupiące kuleczki ziemniaczano - serowe"<br />Składniki:<br /><br />6 średniej wielkości ziemniaki<br />5 plastrów sera koziego<br />1 jajko<br />pół szklanki bułki tartej<br />pół niewielkiej cebuli<br />4 łyżki cebulki prażonej<br />sól<br />pieprz<br /><br /><br />Przygotowanie:<br /><br />Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach, w osolonej wodzie.<br /><br />Następnie obieramy je delikatnie i zgniatamy. <br />Dodajemy jajko, drobno pokrojony ser, podsmażoną na oliwie cebulę, doprawiamy solą i pieprzem.<br /><br />Przed formowaniem dosypujemy prażoną cebulkę i mieszamy.<br /><br />Nawilżonymi dłońmi formujemy małe kuleczki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy we frytkownicy na złoty kolor przez około dwie minuty.<br /><br />Świetny dodatek do ryb lub jako samodzielna przekąska.<br /><br />paulina.nosek.pl@gmail.comAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/16298398432412616854noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3350122799933124829.post-8079639782238424142014-02-03T21:17:27.021+01:002014-02-03T21:17:27.021+01:00Roladki wieprzowe ze śliwką i sosem chrzanowym
Zaz...Roladki wieprzowe ze śliwką i sosem chrzanowym<br />Zazwyczaj robię jedną wielką taką pieczeń.. Pomyślałam jednak, dlaczego nie roladki???<br />W końcu robi się je szybciej i nabierają lepszego aromatu suszonych śliwek. a na walentynki prezentują się wspaniale!<br /><br /><br /><br />Roladki wieprzowe ze śliwką i sosem chrzanowym<br /><br /><br />Składniki na 4 rolady<br /><br />4 kawałki schabu o grubości 2 cm.<br />250 g suszonych śliwek<br />chrzan<br />sól<br />pieprz kolorowy kamis świeżo zmielony<br /><br />sos chrzanowy<br /><br />chrzan - słoiczek<br />2 łyżki kwaśnej śmietany<br />łyżeczka majonezu<br /><br /><br />Przygotowanie<br /><br />Rozbijamy mięso, smarujemy je chrzanem, lekko solimy, wkładamy po 3-4 śliwki, zawijamy i obtaczamy w kolorywm pieprzu. Podsmażamy na patelni bez tłuszczu z każdej strony. Podlewamy wodą, dorzucamy resztę śliwek, możemy je później zmiksować razem z wywarem i zrobić sos śliwkowy.<br />Smażymy podlewając do miękkości.<br /><br />Sos chrzanowy: mieszamy wszystkie składniki.<br /><br />I gotowe!<br />dobrawa.dekielinska@op.pl wysyłam fotki na maila, fajny konkurs!Bona Apetitahttp://bonaapetita.blogspot.com/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3350122799933124829.post-78050236187278790592014-02-03T21:13:11.050+01:002014-02-03T21:13:11.050+01:00Pikantna zupa kem z ziemniaków z frytkami z batató...Pikantna zupa kem z ziemniaków z frytkami z batatów<br /><br /><br />Składniki:<br /><br />3 duże ziemniaki<br />pół średniej cebuli<br />łyżeczka oliwy z oliwek<br />połówka habbanero<br />łyżka kwaśnej śmietany<br />pół łyżeczki pesto pietruszkowego<br />sól<br />szczypta gałki muszkatołowej kamis<br />szczypta imbiru kamis<br />łyżeczka masła<br />batat<br />olej rzepakowy<br /><br />Przygotowanie:<br /><br /><br />Do garnka dodać oliwę, pokrojana cebulę, posiekana papryczkę posolić, zrumienić. Ziemniaki obrac, pokroic w kostkę, dodać do garnka, chwilę posmażyć, zalać wodą. Gotować 20 minut, zmiksować, dodać łyżeczkę masła i zamieszać, przyprawić według uznania.<br />Kawałek batata obrać, pokroić w słupki, rozgrzać olej rzepakowy, smażyć chwilę betaty, aż zmiękną w środku, odsączyć w papierowym ręczniku z tłuszczu, posolić.<br />Zupę krem z ziemniaków nałożyć na talerz, dodać śmietanę, pesto, podryzać frytkami z batatów!<br />Smacznego<br />dobrawa.dekielinska@op.pl<br />Bona Apetitahttp://bonaapetita.blogspot.com/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3350122799933124829.post-91686068281911119012014-02-03T19:50:15.386+01:002014-02-03T19:50:15.386+01:00Witam serdecznie!
Na Walentynki polecam pikantne k...Witam serdecznie!<br />Na Walentynki polecam pikantne krewetki smażone w cieście piwnym, pyszne danie i afrodyzjak!<br /><br /> Pikantne krewetki smazone w cieście piwnym<br />250 g krewetek mrożonych królewskich<br />1 łyżeczka soku z cytryny<br />0,25 szklanki piwa<br />0,75 szklanki mąki<br />1jajko<br />sól<br />pieprz <br />papryka słodka i ostra<br />olej do smażenia<br />Wykonanie:<br />Krewetki rozmrozić i opłukać , oczyścić z żyłek , zdjąć twardą część ogonka , ogonek zostawić. Skropić sokiem z cytryny , odstawić na 15 minut.<br />Piwo, mąke i jajko wymieszać na gładkie ciasto, doprawić solą , pieprzem i papryką słodką i ostrą.<br /> Maczać w nim krewetki.<br /> Smażyć na rozgrzanym oleju, aż ładnie się zarumienią (około 5 minut).<br />Polecam , pyszniutkie!<br /><br />Teresa Kropidłowska <br />teresa-kr@wp.plAnonymousnoreply@blogger.com