tag:blogger.com,1999:blog-3350122799933124829.post1234529394053914752..comments2024-03-28T19:58:59.885+01:00Comments on Bernika - mój kulinarny pamiętnik: Ajwar pasta bałkańska Bernadetahttp://www.blogger.com/profile/07433650210110371486noreply@blogger.comBlogger11125tag:blogger.com,1999:blog-3350122799933124829.post-18206253984261030762016-08-16T21:46:48.175+02:002016-08-16T21:46:48.175+02:00widać Anonimowy wie swoje od 30 lat a ja swoje. pa...widać Anonimowy wie swoje od 30 lat a ja swoje. paprykę zawsze piekę w całości i jeszcze nigdy mi się nie zdarzyło by nie umieć odseparować od niej nasionek. Zadziwię Anonimowego ale robił tak nawet Św.P. Maciej Kuroń a on chyba nie był kucharzem z d... . Dodam że wręcz odwrotnie wszystko bardzo ładnie odchodzi, wystarczy dobry nóż i dokładność. I robię w ten sposób papryki do różnych potraw od lat. Ale Anonimowy wie przecież pewnie lepiej. Pozdrawiam. Bernadetahttps://www.blogger.com/profile/07433650210110371486noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3350122799933124829.post-40532086796479587972016-08-14T03:38:13.545+02:002016-08-14T03:38:13.545+02:00No widać, że autorka to gdzieś przeczytała (najpew...No widać, że autorka to gdzieś przeczytała (najpewniej w obcym języku, bo nie do końca zrozumiała), ale sama nigdy nie zrobiła. Amatorów realizacji tego przepisu ostrzegam, żeby gniazda nasienne z papryki usuwali dokładnie przed pieczeniem, a nie po nim. Papryka spieczona na czarno będzie po prostu tak miękka, że oblepi szczelnie nasiona. Ja to wiem od jakichś 30 lat, ale autorka jeszcze nie. Kawalerzyści zwykli komentować, że baba zawsze podejdzie od d... strony.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3350122799933124829.post-91408861594785212692014-11-30T23:03:31.877+01:002014-11-30T23:03:31.877+01:00przejrzałam oryginalne receptury i nie ma tam potr...przejrzałam oryginalne receptury i nie ma tam potrzeby solenia bakłażanów w tej potrawie. Bernadetahttps://www.blogger.com/profile/07433650210110371486noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3350122799933124829.post-75645975131084309802014-11-29T23:59:33.814+01:002014-11-29T23:59:33.814+01:00a baklazany nie beda gorzkie,jesli sie je od razu ...a baklazany nie beda gorzkie,jesli sie je od razu upiecze,bez uprzedniego solenia i usuwania gorzkiego plynu?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3350122799933124829.post-16270822404238028612014-11-12T13:46:11.459+01:002014-11-12T13:46:11.459+01:00wszystko zależy od typu papryczki, jeśli to zwykła...wszystko zależy od typu papryczki, jeśli to zwykła chili to nie powinna być taka ostra ale jak to była mała papryczka tajska to wystarczy niewielki kawałek żeby paliło. ale z reguły ajwar troszkę ostry musi być. Bernadetahttps://www.blogger.com/profile/07433650210110371486noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3350122799933124829.post-38409893889061758862014-11-12T00:31:38.330+01:002014-11-12T00:31:38.330+01:00Moj wyszedl bardzo pikantny a dodalam zaledwie pół...Moj wyszedl bardzo pikantny a dodalam zaledwie pół papryczki chili...Czy taki powinien byc?dorothyhttps://www.blogger.com/profile/09724781600860946948noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3350122799933124829.post-34993415211899065002014-08-30T13:42:42.898+02:002014-08-30T13:42:42.898+02:00Muszę w końcu popełnić domowy ajwar. Twoje zdjęcia...Muszę w końcu popełnić domowy ajwar. Twoje zdjęcia bardzo do tego zachęcają :) Dziękuję za kolejny wspaniały przepis w akcji pomidorowej :)Kasia Jastrzębska | Pełny talerzhttps://www.blogger.com/profile/05963279606708363116noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3350122799933124829.post-3193226483998543802014-08-21T13:31:52.367+02:002014-08-21T13:31:52.367+02:00Będę robić w przyszłym tygodniu to cudo. Zapraszam...Będę robić w przyszłym tygodniu to cudo. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)mopswkuchnihttps://www.blogger.com/profile/06300750631941667260noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3350122799933124829.post-23378644701094652802014-08-21T11:16:16.155+02:002014-08-21T11:16:16.155+02:00Uwielbiam go! Raz dostałem taki domowy, ale bardzo...Uwielbiam go! Raz dostałem taki domowy, ale bardzo zmiksowany. Był pyszotowy :) Muszę kiedyś zrobić taki jak Ty!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3350122799933124829.post-19634195812115458492014-08-21T10:30:36.525+02:002014-08-21T10:30:36.525+02:00Oho, to coś, co na pewno przypadłoby do gustu moje...Oho, to coś, co na pewno przypadłoby do gustu mojemu chłopakowi :)Kobieta Ekstrawaganckahttps://www.blogger.com/profile/12446225225078164038noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3350122799933124829.post-49008093616714327292014-08-21T08:50:49.692+02:002014-08-21T08:50:49.692+02:00Dzięki Tobie zrobię:-)Dzięki Tobie zrobię:-)Marzenahttps://www.blogger.com/profile/05624140287961462298noreply@blogger.com