OYAKATA czyli ekspresowa japońska kuchnia

Kuchnia japońska… z czym Wam się kojarzy? Pewnie jak większości z nas tylko z sushi, surową rybą, pałeczkami, no i może jeszcze chrzanem wasabi. Tak naprawdę o japońskiej kuchni w Polsce wiemy niewiele i jeśli już się wybieramy do japońskiej restauracji to po to by zjeść tam właśnie sushi. Gdy tymczasem...

stek, wolowina, japonia, makaron, udon, obiad, bernika, oyakata, kulinarny pamietnik,


Tymczasem kuchnia japońska uznawana jest za najzdrowszą na świecie, która daje Japończykom długowieczność, zdrowie i szczupły wygląd. Oparta jest na dużej ilości ryżu, rybach często surowych, wodorostach, makaronach, warzywach. Wszystko przygotowane szybko, lekko, zdrowo i kolorowo. Wśród japońskich dań znajdziemy: zupy ramen, miso, placki okonomiyaki, curry japońskie, onigiri, czyli kulki z ryżu, gyoza japońskie pierogi, makarony udon, soba. Typowy japoński obiad składa się z ryżu, zupy oraz trzech dań. Każda potrawa na stole Japończyka różni się od siebie – znajdziemy tam dania gotowane, smażone, grillowane i surowe.

W tradycyjnej japońskiej kuchni używa się stosunkowo niewiele przypraw. Japończycy dbają, by żadna z potraw nie była zbyt ostra ani przesolona. Na deser Japończycy sięgają natomiast po lody z zielonej herbaty, bo zieloną herbatę uwielbiają i robią z niej praktycznie wszystko. A czy my w domu możemy przygotować sobie namiastkę japońskiej kuchni? Tak i nie musi to być tylko sushi. Wcześniej na blogu mogliście znaleźć przepis na ramen czy dania z wykorzystaniem makaronu soba.

A jeśli chcecie wiedzieć więcej na temat potraw Kraju Kwitnącej Wiśni to polecam Wam Księgę Mistrza OYAKATA.


stek, wolowina, japonia, makaron, udon, obiad, bernika, oyakata, kulinarny pamietnik,

Dzisiaj przybliżę Wam kuchnię japońską od tej ekspresowej strony, bo miałam okazję niedawno przetestować produkty marki OYAKATA. To świetna opcja, jeśli mamy ochotę np. w pracy na szybką zupkę japońską. W ofercie tego producenta znajdziemy następujące produkty:
Dania w kubkach:
     Japońska wołowina o smaku wasabi
     Japoński kurczak teriyaki
     Japoński klasyczny
Zupy ramen w kubkach i w torebkach:
     Kurczak po japońsku
     Miso
     Soy Sauce.
Dania w kubkach OYAKATA wyposażone zostały w saszetkę z płynnym sosem z przyprawami. W środku oprócz makaronu znajdziemy kawałki warzyw i mięsa. Przygotowanie dań OYAKATA jest bardzo łatwe i bezproblemowe. Wystarczy zdjąć wieczko, wyjąć saszetkę z sosem, wlać wrzącą wodę zgodnie ze wskazaniem na opakowaniu, kubek przykryć wieczkiem i odstawić na 3 minuty. Następnie odlać wodę przez otwory w wieczku, dodać sos z saszetki, dokładnie wymieszać i gotowe. Można zjeść ciepły, szybki posiłek i na chwilę przenieść się do odległej Japonii.

stek, wolowina, japonia, makaron, udon, obiad, bernika, oyakata, kulinarny pamietnik,
Kubki są bardzo estetyczne, łatwe do transportu, nawiązują kolorystycznie do kultury i sztuki japońskiej. Produkty OYAKATA firmy AJINOMOTO znajdziemy w większości popularnych sklepów, np. Auchan, Carrefour, Tesco, Żabka, Fresh Market, Intermarche, Dino, Mila, Kaufland, Stokrotka.


stek, wolowina, japonia, makaron, udon, obiad, bernika, oyakata, kulinarny pamietnik,
A jeśli już mowa o testowaniu to oprócz wykorzystania tych produktów zgodnie ze wskazówkami producenta, możemy się pobawić i wykorzystać je do przygotowania dań bardziej skomplikowanych, urozmaiconych, inspirowanych kuchnią japońską. Ja wybrałam w tym celu danie w kubku - OYAKATA Japońska wołowina o smaku wasabi i zobaczcie co mi wyszło, gdy dodałam do niego kilka moich składników.
Stek z japońskim makaronem i warzywami
  • 1 danie w kubku OYAKATA Japońska wołowina o smaku wasabi
  • 200 g wołowiny sezonowanej - antrykot  
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu teriyaki
  • garść różyczek brokuła (może być mrożony)
  • 2 szklanki poszatkowanej kapusty pekińskiej
  • 150 g mrożonej mieszanki warzyw chińskich
  • 1/3 czerwonej papryki 
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • ziarna sezamu

Zagotować wodę, wlać do kubka OYAKATA Japońska wołowina o smaku wasabi, odstawić na 3 minuty. Wodę odlać, dodać saszetkę z sosem, wymieszać.


stek, wolowina, japonia, makaron, udon, obiad, bernika, kulinarny pamietnik,

Mięso wyjąć z lodówki na godzinę przed smażeniem. Ma ogrzać się do temperatury pokojowej. Masując natrzeć go delikatnie solą i pieprzem.
Rozgrzać mocno wok lub patelnię o grubym dnie, wlać 2 łyżki oleju. Włożyć mrożone warzywa i różyczki brokuła. Smażyć aż warzywa zmiękną. Dodać paprykę pokrojoną w paski i kapustę pekińską. Wlać sos sojowy, sos teriyaki, wymieszać. Dodać przygotowany wcześniej makaron - OYAKATA Japońska wołowina o smaku wasabi, dokładnie wszystko wymieszać, podsmażyć. Na suchej patelni uprażyć ziarna sezamu.


stek, wolowina, japonia, makaron, udon, obiad, bernika, oyakata, kulinarny pamietnik,

Rozgrzać drugą patelnie. Wlać  pozostały olej, poczekać aż się rozgrzeje, położyć mięso na patelni. W trakcie smażenia nie ruszać mięsa. Po upływie czasu na pierwszą stronę za pomocą szczypiec lub łopatki odwrócić steka na drugą stronę. Na patelnię włożyć masło, stopionym masłem za pomocą łyżki polewać smażącego się mięso. Nigdy nie nakłuwać mięsa widelcem czy szpikulcem. Steka z każdej strony w zależności od lubienia stopnia wysmażenia smażyć od 2 do 4 minut. Mój był półkrwisty.

stek, wolowina, japonia, makaron, udon, obiad, bernika, oyakata, kulinarny pamietnik,

Po usmażeniu stek odłożyć na ogrzany talerz (można przykryć folią aluminiową) i odstawić na 2-3 minuty, żeby mięso odpoczęło. Gotowe na talerzu posypać grubo zmieloną solą i pieprzem. Pokroić na plastry.

Porcje makaronu z warzywami położyć na talerze, na wierzch ułożyć plasterki mięsa. Posypać sezamem. Podawać póki gorące.

stek, wolowina, japonia, makaron, udon, obiad, bernika, oyakata, kulinarny pamietnik,

I co? Jak wam się podoba takie połączenie? Czy to małżeństwo idealne? Ja myślę że tak.  

stek, wolowina, japonia, makaron, udon, obiad, bernika, oyakata, kulinarny pamietnik,

stek, wolowina, japonia, makaron, udon, obiad, bernika, oyakata, kulinarny pamietnik,
  

2 komentarze:

  1. widziałam ostatnio te kubki w sklepach więc podziwiam za kreatywne połączenie. pozdrawiam Beata.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger